HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
TEBED Genel Başkanı Mustafa Kemal KORKMAZ, Olba KESKİNIŞIK’ın sorularını yanıtladı


24 Ocak 2011 Pazartesi 19:13

TEBED:Hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz

 

olba keskinışık

- Mersin’de bilişim sektöründeki sıkıntılar…

- Sektöre girecek olan genç bilişimcilere uyarılar…

- Konya, İstanbul, Ankara ve Eskişehir’de uygulanan bilişim standartları Mersinde uygulanabilecek mi…

- Faaliyet gösteren bilişim firmalarının yapması gerekenler…

- Türkiye’deki bilişim sektörünün durumu ve geldiği nokta…

- TEBED’in Mersinde bilişim sektöründe uygulayacağı mesleki standartlar…

Hepsi bu söyleşide…


Olba KESKİNIŞIK : TEBED kurulduğundan bugüne nasıl tepkiler aldınız, üye sayınız şuan ne durumdadır..?

Mustafa Kemal KORKMAZ : Kurulduğumuzdan bugüne kadar gerçekten çok güzel tepkiler aldık, özellikle bilişim sektöründe çalışan kişiler sektörle ilgili kişisel ve mesleki gelişimini tamamlamaları ve mesleki standartların özellikle Mersin’de oturması anlamında derneğimize ilgi gösterdiler. Gerek kurumlardan gerekse bireylerden olumlu tepkiler aldık.

Olba KESKİNIŞIK : TEBED’in kuruluş amacı sizce gerçekleştimi, kuruluş amacına ulaştımı..?

TEBED amacı doğrultusunda ilerliyor..!

Mustafa Kemal KORKMAZ : Bu soruya net cevap vermem aslında yanlış olur, daha yeni bir dernek halindeyiz, ama buna rağmen çok güzel talepler, teklifler alıyoruz, ilgi gerçekten çok güzel, beni de mutlu ediyor böyle ilgi gösterilmesi. Ama asıl amacına ulaştı mı sorusuna yanıtı zamanla alacağız. Hepimizin istediği de gerçek amacına ulaşması, meslek’te iyi bir standart sağlamak bu sektörde çalışanları en üst düzeye ulaştırmak amacımız, bundan daha önemlisi de sektörle ilgili hizmet alanların kaliteli hizmet almasını sağlamak.

Olba KESKİNIŞIK : TEBED Mersin’de bilişim sektörünü nasıl değerlendiriyor..? Örneğin; reklamcılık alanında, basın sektöründe, kurumsal şirketlerde teknoloji tam anlamıyla kullanılıyor mu..?

Teknoloji bilinçli ve faydalı şekilde kullanılması gerekiyor..!

Mustafa Kemal KORKMAZ : Aslında her sektörde az yada çok bilişim muhakkak kullanılıyor, ama ne kadarı kullanıyor yada ne kadarı doğru kullanılıyor önemli olan nokta burası. Her sektörde kullanılıyor ama çok eksik kullanılıyor. Bilişime insanlar farklı bir gözle bakıyor, örneğin; ticari bir işletme için düşündüğümüzde sadece basit bir muhasebe otomasyonu olarak bakıyorlar, aslında bilişim kavramı gerçekten çok geniş, ve firmalar belkide bunun %2’sini 3’ünü kullanabiliyorlar. Bunu hizmet sektörüne aktarabiliyorlar, bilinçli şekilde kullanılmadığını söyleyebiliriz.

Olba KESKİNIŞIK : Bu soruyu Türkiye’yi baz alarak sormak istiyorum, sizce ülkemiz bilişim konusunda yeterli ve faydalı bir durumda mı, çünkü bilişimi teknolojiyi geriden takip eden bir ülkedeyiz. Sizce şuan ki konumu ile yeterli bir durumda mı..?

Mustafa Kemal KORKMAZ : Türkiye 5 yıl içinde iyi bir yol aldı, daha öncesini de düşündüğümüzde şuan gerçekten daha iyi bir konumdayız, ama Dünya ile kıyasladığımız  zaman burada da iç açıcı konuşamayacağız, özellikle sektördeki yetişmiş personel olarak çok gerideyiz, mesleki standartların oturması anlamında çok gerideyiz, mesleki yeterlilik kurumunun da belirlediği standartlar uygulanmıyor maalesef, bazı yönetmelikler kanunlar çıkmasına rağmen bunlar yine uygulanamıyor, ayrıca bizim teknoloji kullanmamız tüketime yönelik, çok kullanmak bu sektörde iyi olduğumuz anlamına gelmiyor, bilinçli kullanmıyoruz. Üretim anlamında da sıkıntımız var, iyi yazılım projelerinin, iyi web projelerinin olması gerekiyor. Örneğin; Türkiye’den çıkmış bir uygulama yok, bir yazılım yok, baktığımız zaman bir google’ı, bir facebook’u neden Türkler yazmadı yada yazamadı, dikkat ederseniz tüm Dünya’da yüksek web uygulamaları arasında Türklerin yazdığı çok az uygulama var, yada çok az biliniyor. Ama bir yandan da iyi tüketiyoruz ama üretmiyoruz ve bilinçli bir şekilde kullanmıyoruz.

Olba KESKİNIŞIK : Mersin’de genel merkezli birkaç tane dernek var, TEBED bunlardan bir tanesi oldu, “Teknoloji Bilişim ve Eğitim Derneği olarak, kuruluş amacıda, organizasyon yapısı da gerçekten çok faklı, şubeleşmeye başlayacak bir dernek, genel merkezi’de Mersin gözüküyor. TEBED ilerleyen zaman içerisinde şubeleşme aşamasında projeleri nasıl bir yol izleyecek..?

Nitelikli uzman personel yetiştireceğiz..!

Mustafa Kemal KORKMAZ : Bizim uzun vadeli düşündüğümüz projelerde en başta bilişim sektörüne nitelikli bilgili personel yetiştirmektir, başlıca amacımız bu. Örneğin; endüstride bir kişiye istihdam sağlamanın maliyeti yaklaşık 45 – 50 bin dolar arasında yani bir fabrika kuracaksınız, fabrikada 100’e yakın kişi çalışacak, fabrika belirli bir üretim kapasitesine ulaşacak. Ama bilişimde aynı seviyedeki bir kazanç için iyi yetişmiş bir personele ayrılacak istihdam ücreti 4 ila 5 bin dolar arasında, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu ya baktığımız zaman çok kısa bir zamanda fabrikalaşma yada endüstriyel olarak üst seviyeye ulaşmak çok reel görünmüyor, ama bilişim anlamında bunu üst seviyelere çok kısa zamanda çıkarabilirsiniz. Şöyle bir örnek verim iyi bir yazılım firmasının kurulması ve buna nitelikli eleman almasını düşünün yaklaşık bir buçuk yıllık bir süreçtir. Ama tam kapasiteli çalışan bir fabrikanın yada endüstriyel kuruluşun, yapılması inşaatı, üretime geçmesi, yaklaşık 4-5 sene alan bir süreçtir. Bu anlamda bizim amacımız özellikle işsiz gençleri bu sektörde yetiştirmek iyi bir bilgi seviyesine çıkarmak ve nitelikli personel ihtiyacını karşılamak olacaktır.

Olba KESKİNIŞIK : Geleceğin bilişimcilerine ve sektöre yeni girecek olan kişilere, sizden eğitim alan öğrencilerinize, istihdam konusunda nasıl önerilerde bulunursunuz..?

Eğitime ve teknik bilgiye ağırlık verilmesi gerekmektedir…

Mustafa Kemal KORKMAZ : Bilişim kavramı Türkiye’de çok oturmamış bir kavramdır. Bu üniversitelerdeki bölüm isimlerinde bile bu şekilde. Dünya’da bilgisayar mühendisliği diye bir alan yok. Birçok alt kolu var, yazılım, donanım, web yazılım, web uygulaması, veritabanı yazılımı, network uzmanlığı, server uzmanlığı gibi. Bir konuda uzmanlaşmaları gerekiyor, ve vakitlerini genelde insanlarımız eğlence sektörü için kullanılıyorlar, facebookda, online mesajlaşma siteleri’nde, oyun sitelerinde. Sektörde çalışan kişilerin bunlara biraz daha az vakit ayırması kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Eğitim için web siteleri var bunlardan faydalanması ve en önemlisi bir konuda gerçek anlamda uzmanlaşmalarını öneririz.

Olba KESKİNIŞIK : TEBED’in ilk yapılan haberinden sonra sektördeki standartların belirlenmesi, fiyat düzenlenmesi, çalışma standartlarının düzenlenmesi, şikayet masası oluşturulma çalışmaları sırasında, birkaç defa email geldiği öğrenildi bu konu ile ilgili, gerçekten bir sıkıntı olduğu da gerçek, bundan yola çıkarak şuan faaliyet gösteren bilişim firmalarına nasıl uyarılarda bulunursunuz, bu bozuk düzen sizce nasıl düzelir..?

Herkesin işinin hakkını vererek yapması gerekir, bilişim geleceğimizi şekillendirecektir..!

Mustafa Kemal KORKMAZ : Bizim tavsiyemiz, öncelikle bir sektörde hizmet veriyorsanız hangi sektörde olursanız olun hakkını vererek yapılması lazım, bu nokta’da hem bireysel hem de kurumsal olarak gelişimlerine önem vermeleri titiz çalışmaları gerekiyor, artık bilgisayar sektörü hızlı ilerleyen bir sektör, çok yeni donanımla var, yeni yazılımlar var. Firmalara tavsiyemiz yenilikleri takip etmeleri ve kendilerini güncellemeleri, ve yeni edindikleri donanımla ilgili gerçekten bilgi sahibi olmaları. Ayrıca hem hizmet, hem de teknik seviyelerini en üst düzeye çıkarmaları önerimiz olacaktır. Çünkü bilişim geleceğimizi şekillendirecektir.

Olba KESKİNIŞIK : Bilişim konunda da belirli bir standardı olmayan, tekelleşmiş bir şehir Mersin, bilişim sektörüne eğitim almadan, alt yapılarını tamamlamadan direk girebiliyorlar. TEBED bu düzene şimdi bir standart getirecek, nasıl bir önlem almayı düşünüyorsunuz bu konu ile ilgili...

Bilişim sektöründeki Mesleki standartları Mersin’de uygulayacağız..!

Mustafa Kemal KORKMAZ : Normal şartlarda bir kuaför açmak için ustalık belgesine ihtiyacınız var, terzi açmak için ustalık belgesine ihtiyacınız var, fırın açmak için yine belgeye ihtiyacınız var, ama bilgisayar ve bilişim sektöründe maalesef böyle değil, her önüne gelen, yada az bilgisi olan insanlar, çağımızın getirdiği ekonomik bozukluklarla da ilgili olarak, bilgisayarla ilgili bir iş kurabiliyor. Bu ciddi anlamda sıkıntı yaratıyor, hem sektör anlamında, hem bu sektörden hizmet alan insanlar tarafında sıkıntı oluyor. Bir işletme açılacağı zaman öncelikle belediyeden ruhsat alınması gerekiyor, ticaret odasından belirli izinlerin alınması, esnaf odasından izin alınması gerkeiyor. Örneğin; Konya’da çok güzel bir uygulama var, Eskişehir de Ankara da ve İstanbul da kısmen uygulanıyor. Bir mesleki konuda iş yeri açılacağı zaman bilişim sektörü de dahil olarak, bu meslekteki yeterliliğinizi bize ispatlanması isteniyor, sertifika olarak bu belge isteniyor ve bir dernekten onay almış olmaları standardı aranıyor. Bizimde amacımız özet olarak bu uygulamayı oturtmak. Bilişim sektöründe çalışacaklarsa, belirli bir alanda eğitimini alıp derneğimizin standartlarına da bilişim standartlarına da uygun olması koşulunu sunacağız.

Olba KESKİNIŞIK : Sizin bu uygulamayı Mersin’de başlatacak olmanızda Mersin için gerçekten büyük bir kazanç. Peki derneğinize üye olacak kişiler ve kurumlar, size nasıl ulaşabilirler, üye olmak isteyenler ne yapması gerekiyor ilk olarak..?

Mustafa Kemal KORKMAZ : “Tebed.org” adresimizden ulaşabilirler, Mersinde bilişim sektörü konusunda ulaşmak isteyenler ise “mersinbtd.org” adresinde bize ulaşabilirler. Web sitemizdeki ön başvuru forumunu doldurup ulaştırabilirler, 2 adet formumuz mevcut bireyler ve ticari kuruluşlar için, bu formu doldurup derneğimize ulaştırdıkları zaman, derneğimize üyelik işlemlerini standartlarımız uygulanarak gerçekleştiriyoruz.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA