HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Mehmet Şandır’dan 3 soru önergesi


28 Ocak 2011 Cuma 14:04

MHP Grup başkan vekili Mehmet Şandır GDO’lu ürünleri mercek altına aldığı soru önergelerinde Hükümete tarım satış kooperatifleri ve birliklerinin durumunu hatırlattı ve orman köylüsünün feryadını dile getirdi

 

 

 

MHP Grup Başkan Vekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır kamuoyunun yakından takip ettiği ve 26.09.2010 tarihinde yürürlüğe giren “Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik” kapsamında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının uygulamalarını mercek altına aldı.

Kamuoyunu yakından ilgilendiren ve “Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik halk arasında GDO diye bilinen ürünlerle ilgili ithalat, ihracat kontrol ve denetim gibi uygulamaları içeriyor.

Mehmet Şandır, verdiği önerge ile halk sağlığı, tarım üretimi ve biyolojik çeşitlilik açısından GDO’lu ürünler konusundaki hassasiyeti ve endişeyi ortaya koyarak, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e uygulamalar hakkında şu soruları sordu;

Bilindiği üzere, “Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar Ve Ürünlerine Dair Yönetmelik” 26.09.2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

1.     Söz konusu yönetmelik kapsamında bugüne kadar ithalatına izin verilen kaç çeşit GDO’lu ürün bulunmaktadır?

2.     Söz konusu yönetmeliğin yürürlük tarihinden sonra ithal edilen ve yurt içinde geliştirilen GDO’lu ürün miktarı nedir?

3.     İthalatına izin verilen GDO’lu ürünlerin, hangi sektörlerde, hangi firmalar tarafından hangi ürünlerin üretiminde ve ne oranda kullanıldığı bilinmekte midir? Söz konusu ürünlerin kontrol ve takibine yönelik bir kayıt sistemi var mıdır?   

4.     İmalatında GDO’lu ürün kullanan firmalara ait ürünlerde yönetmeliğe uygun etiketleme yapılıp yapılmadığına ilişkin herhangi bir inceleme yapıldı mı? Yapıldı ise sonuçları nedir?

5.     Özellikle GDO’lu ürünlere yönelik bir denetim sistemi var mı? Yoksa GDO’lu ürünlere yönelik bir kontrol ve denetim sistemi oluşturulması düşünülüyor mu?

 Mehmet Şandır Hükümete tarım satış kooperatifleri ve birliklerinin durumunu hatırlattı

MHP Grup Başkan Vekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesi ile Tarım Satış Kooperatifleri ve Birliklerinin ülkemiz açısından önemini vurgulayarak, mali yapılarındaki zayıflık ve dış finansmana bağımlılıkları nedeniyle faaliyet gösteremez duruma geldiklerini belirtti Ayrıca, DFİF’ye olan borçlarına ve 4572 sayılı Kanuna ilişkin değişikliğin neden bekletildiği hususlarına dikkat çekti.

Önergede, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün şu soruları cevaplandırmasını istedi;

Bilindiği üzere, birer üretici örgütü olan tarım satış kooperatifleri ve birlikleri, ülkemiz tarım ürünleri sanayi ve ticaretinde önemli rol oynayan kuruluşlardır. Özellikle destekleme alımlarının uygulanmasında birer aktör olarak yer aldıkları dönemlerde, ülkemizin tarımsal sanayinin kurulup geliştirilmesine öncülük etmişlerdir. İşletmelerinde çalıştırdıkları çok sayıda personelle de ülke istihdamına ciddi katkı sağlamaktadırlar. Ayrıca, birer stok kurumu gibi hareket ederek arz/talep dengesinin sağlanmasında; üretici ile sanayicimiz, ihracatçımız ve tüketicimiz arasında ticareti kolaylaştırıcı köprü vazifesini yerine getirmektedirler.

Ancak bugün birçok birlik, mali yapılarındaki zayıflık ve dış finansmana bağımlılıkları nedeniyle faaliyet gösteremez duruma gelmiştir. Bu durumun en önemli nedenlerinden birini de birliklerin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF)’na olan kredi borçları oluşturmaktadır.

Bakanlığınızın, gerek bütçe çalışmaları nedeniyle hazırladığı raporlarda ve gerekse bazı soru önergelerine verilen cevaplarda; tarım satış kooperatifleri ve birliklerinin kooperatifçilik ilkelerine uygun olarak yönetilmeleri, piyasa koşullarında etkin ve sürdürülebilir bir şekilde faaliyet gösterebilmeleri ve rasyonel bir finansman yapısına kavuşmaları amacıyla 4572 sayılı Kanunda değişiklik çalışmaları başlatıldığı ve bu konuda hazırlanan kanun taslağının 2009 yılı başında Başbakanlığa iletildiği belirtilmektedir.

1.     Tasarı DFİF borçlarına ilişkin ne tür düzenlemeler içermektedir?

2.     Söz konusu tasarı aradan 2 yıl geçmesine rağmen neden TBMM’ne gelmemiştir?

3.     Tasarının ne zaman yasalaştırılması düşünülmektedir?

 

MHP Grup başkan vekili Mehmet Şandır orman köylüsünün feryadını dile getirdi

MHP Grup Başkan Vekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır neredeyse bir asırdır ekip biçtikleri toprakları ellerinden alınacak olması sebebiyle isyan eden Mersin’in Anamur İlçesi Ormancık Köyü halkının sorunlarına ilişkin olarak TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Şandır, verdiği önerge ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel EROĞLU tarafından şu soruların cevaplandırılmasını istedi;

Mersin İli Anamur İlçesi’ne bağlı Ormancık Köyü sakinlerine ait olan ve yıllarca işledikten sonra 1977 yılında tapularını aldıkları arazilerin 1993 yılında orman kadastro çalışmalarında orman sınırı içine alındığının, KKTC İçmesuyu Temini Projesi Alaköprü Barajı yapımı sırasında öğrenildiği ve geçimlerini bu araziler vasıtasıyla zorlukla idame ettirmeye çalışan köy sakinlerine kamulaştırma bedeli ödenmeyeceği husussunda bilgiler edinilmektedir.

 

1.     Konunun idari ve hukuki süreci nedir?

2.     Söz konusu proje kapsamında Ormancık Köyü ile ilgili kamulaştırma çalışmaları var mıdır?

3.     Ormancık Köyü sakinleri ve benzer konuda mağduriyetleri bulunan arazi sahipleri ile ilgili herhangi bir çalışma veya düzenlemeniz olacak mıdır?





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA