HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
1. KademeTürkiye Oyantiring Yarışması Mersin Kent Ormanında Yapıldı


1 Şubat 2011 Salı 13:10

2011 Uluslararası orman yılı olması dolayısıyla Bölge Müdürlüğümüzce her yaştan olmak üzere İstanbul,Ankara,Bursa,Elazığ,Antalya,Eskişehir,İzmir ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden toplam 1.200 katılımcıya ev sahipliği yaparak yarışmacıların doğa ile buluşmasını sağladı

 

 

                     

.

Orman Bölge Müdürlüğümüzce açılan stantla 2011 uluslar arası orman yılı tanıtımı yapıldı ve 2011 uluslar arası orman yılı logolu kalem,şapka,not defteri ve 177 Alo orman yangını ihbar hattı yazılı hediyeler verilerek orman sevgisini arttırıcı bir etkinlik yapıldı.

                   2 gün süren yarışmalara Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin,Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu,Yenişehir Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal,Mersin Orman Bölge Müdürü M.Mustafa Gözükara,Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Taşkın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muzaffer Nenni, İlçe Tarım Müdürü Avni Taşyürek, Gençlik İlçe ve Spor Müdürü Vedat Uraslı, Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Mehmet Genç, Türkiye Oryantiring Federasyonu Genel Sekreter Ahmet Bal, Türkiye Oryantiring Federasyonu Mersin İl Temsilcisi Feryal Muştu, Gençlik İlçe ve Spor Şube Müdürü Ahmet Tarakçı, hakemler ve sporcular katıldı.

 Oryantiring kelimesi, İngilizce orienteering kelimesi aracılığıyla, İsveççe orientering kelimesinden dilimize geçmiştir. Oryantiring, 20. yy.ın başında İskandinavya’da bir spor halini aldı. İlk resmi faaliyet 1918’de İsveç’te Albay Ernst Killander tarafından yapıldı. O tarihten sonra ilgi hızla arttı ve ülkedeki en yaygın sporlardan biri halini aldı. Uluslararası Oryantiring Federasyonu 1961 yılında kuruldu. Oryantiring günümüzde pek çok ülkeye yayılmış bir kitle sporudur. İsveç’teki O-ringen faaliyeti her yıl onbinlerce sporcuyu bir araya getirmektedir. 

                        Türkiye’de oryantiring, 1970’lerden beri silahlı kuvvetlere bağlı kurumlar ve diğer kamu kurumları bünyesinde yapılmaktadır. 1999’da İstanbul ve Ankara’da halka açık oryantiring grupları kurulmuş ve faaliyete başlamıştır. Türkiye’de resmi örgütlenme çalışması 2001 yılında başlamış ve 2002 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dağcılık Federasyonu’na bağlı Oryantiring Asbaşkanlığı kurulmuştur. Asbaşkanlık 2004 yılında İzcilik Federasyonu’na bağlanmıştır.  2006 yılında bir Oryantiring Federasyonu kurulması kararı alınmış olup, 28 Mart 2006 tarihinde İzcilik Federasyonu’nundan ayrılan Oryantiring, 19 Haziran 2006 tarihinde kurulan Oryantiring Federasyonu’na bağlanmıştır. 2006 yılının son dönemlerinde özerliğini isteyen Federasyon, 2007 mart ayında birinci genel kurulunu yaparak özerk federasyon olmuştur.

                   Konu ile ilgili Türkiye Oryantiring Federasyonu başkanı Mehmet Genç’in yaptığı açıklamada;Oryantiring 7’den 70’e   herkesin kolaylıkla yapabileceği,hatta fiziksel engellilerin bile özel parkurlarda yapabileceği doğa dostu bir spordur.Bizler Orman Bölge Müdürlüğünün de katkılarıyla iki gün süren 1.Kademe Türkiye oryantiring yarışmasını Mersin Kent ormanında ve Kuyuluk mesire alanında yaptık.Orman Genel Müdürlüğümüzce bütün İllerimizde Halkımızın kullanımı için kent ormanları tesis ettiğini biliyoruz,bizler federasyon olarak bundan sonraki yarışmalarımızı bu kent ormanlarında hep birlikte yapmayı istiyoruz.Gerek katılımcı sayısı gerekse organizasyon yönden çok başarılı bir yarışma geçirdik,tabi bizlere bu tür yarışmalarınızda destek veren Kurumlarımızın olması yarışmalarımızın daha güzel geçmesini sağlamaktadır.2011 yılı Uluslar arası orman yılı olması,ve Bölge Müdürlüğümüzün her kademedeki sporcularımıza bunları duyurması ve günün anısına çeşitli hediyeler vermesi federasyonumuz açısından memnuniyetle karşılanmıştır.Çünkü oryantiring ormanda çeşitli noktalara gidip hedefi bularak parkuru tamamlanan bir spordur.Ormanlarımız olmasa alt yapımız kesinlikle olamaz bizler bugün anladık ki ormanlarımızın çok farklı fonksiyonları varmış,bizlere destek olan başta Bölge Müdürümüz Mustafa Gözükara bey olmak üzere tüm ekibine teşekkür ediyoruz dedi.

                   Mersin Orman Bölge Müdürü M.Mustafa Gözükara yaptığı açıklamada;2011 Uluslararası orman yılı olması nedeni ile böyle bir etkinlikte Federasyonumuzla birlikte düzenledik ve Federasyonumuzu ve yarışmacıları Mersin’de ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduk. Bugün burada bu yarışlara 20’nin üzerinde İlden 1000’in üzerinde sporcu iştirak etmiştir. Tabi ki içinde bulunduğumuz süreç küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en yoğun yaşandığı bir süreç bu nedenle Dünya bir tarafında kuraklık bir taraftan sellerle boğuşurken o yörede yaşayan canlı türleri değişime uğramakta bunun sebebi ise ormanların ve yeşil dokunun yok olmasıdır.Hem yeşil dokuyu korumak hem ormanlarımıza sahip çıkmak,gelecek nesillere doğası havası temiz bir dünya bırakmak amacıyla bizde Çevre ve Orman Bakanlığı,Orman Genel Müdürlüğü ve Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak yoğun çabalar yürütmekteyiz.

 

 

 

                  Bu tür etkinlikleri özellikle geleceğimiz olan gençlerle yürüttüğümüz takdirde doğa sevgisinin ve çevre                 bilincinin artacağına inanmaktayız. Etkinliklerin burada düzenlenmesi bununda en önemli unsurlarını oluşturmaktadır. Bundan sonraki süreçte bu tür etkinliklerin çalışmalarına ev sahipliği yapmak isteriz.

                        Çünkü insanlarımızın ruh sağlığına,bedenine çok önemli etkisi     var,doğayla iç içe olmak,toprakla iç içe olmak ki bunu da yarışma ortamında yaptığımız zaman çok daha başarılı olacağımıza inanıyorum.Gelecek nesillere doğası,havası temiz bir dünya bırakmayı hedefliyoruz dedi.      





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA