HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Abdullah Özdemir’in sözlerini kim dikkate alacak.


23 Haziran 2011 Perşembe 20:23

Mersin’de son bir aydır uygulanan ve tartışma konusu olan otopark uygulaması ile bir çok konuya sadece Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdullah Özdemir sesini çıkarıyor

 

 

 

Otopark uygulamasında yasal yanlışlıkların olduğunu, uygulamanın Büyükşehir Belediyesini ve Mersin kentini zarara uğrattığını söyleyen Özdemir, bu eleştirisinde yalnız kaldı.

 

Büyükşehir Belediyesi tarafından yetkilendirilen İmar İnşaat A.Ş tarafından, rekabetçi olmayan bir ihale ile işi merkezi İstanbul’da olan PARKTUR adlı firmaya aylığı 100 bin TL’ye verildiğini belirten Meclis Üyesi Özdemir, bu olayda yasal açıdan yanlışlıkların olduğunu ve Mersin’in çıkarına aykırı bir durum oluşturduğunu belirtti.

 

AKP İL BAŞKANI, MHP İL BAŞKANI  VE MECLİS ÜYELERİ NEDEN SUSUYOR..?

Otopark uygulamasının 4-5 milyon (trilyon) TL: arasında yıllık gelir getirmesi düşünülen otopark uygulamasının yanlış uygulamasına AKP İl Başkanı Mekin Merter Salt ve MHP İl Başkanı Mahmut Tat ile meclis üyelerinin susması ve bu konuda konuşmamaları ise tepkiyle karşılanıyor.

 

 

İŞTE ÖZDEMİR’İN AÇIKLAMASI…..

 

Yasal yanlışlıklar var!

 

Büyükşehir Belediyesi ve Mersin kenti zarara uğratılıyor

Otoparkta meclis denetiminden kaçılıyor

 

√ Büyükşehir, otoparkları kendisi işletse, yılda 3,5 milyon lira gelir kazanacak. Şimdi yıllık sadece 180 bin liralık bir gelirle yetinecek!

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi Üyesi Abdullah Özdemir son meclis toplantısında yaptığı açıklamalarla yine kent gündemine damgasını vurdu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan’ın katılmadığı meclis toplantısında konuşan Abdullah Özdemir: “Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 18 Şubat 2011 tarihli kararı ile ilk aşamada şehir merkezindeki 8 cadde ve sokak üzerindeki 1136 araç kapasiteli otoparkların işletmesini, gelirden yüzde 15 pay almak şartı ile İmar İnşaat A.Ş.’ye devretmiştir. Bu şekilde Kamu İhale Yasası’na göre ihale yapma zorunluluğundan ve belediye meclisinin denetiminden kaçılmıştır. İmar İnşaat A.Ş. ise kendisinin yapması gereken bu işi, rekabetçi olmayan bir ihale ile aylık 100 bin lira bedel karşılığında İstanbul merkezli Parktur firmasına vermiştir. Bu olayda yasal açıdan yanlışlıklar olduğunu ve Mersin’in çıkarlarına aykırı bir durum oluştuğunu düşünüyoruz” dedi.

 

Bu işin tüm geliri, Büyükşehir Belediyesine kalacaktı..!

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin insan gücüne dayanan ve fazlaca uzmanlık gerektirmeyen bu işin işletmesini niçin yapmadığını soran Özdemir: “Böyle yapsaydı, bu işin tüm geliri, Büyükşehir Belediyesine kalacaktı. Büyükşehir Belediyesi bu işin ihalesini kendisi yaparak, elde edilecek ihale bedelinin tamamını alabilecekken, niçin cüz’i bir oran (yüzde 15) ile İmar İnşaat A.Ş.’ye devretmiştir? Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 26. maddesine göre, bu işin bir bedel belirlenmeden, sadece yüzde 15’lik bir gelir payı ile İmar İnşaat A.Ş.’ye devredilmesi, kanuna aykırıdır; çünkü kanun çok açık şekilde devir işlemlerinin belli bir bedel ile yapılmasını emretmektedir. Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan İmar İnşaat A.Ş. ise kendisine verilen bu imkanı değerlendirmek yerine, kolay yolu seçerek, bu işi İstanbul merkezli bir özel firmaya devretmiştir?  Bu devir neticesinde, hem İmar İnşaat A.Ş. hem de Büyükşehir Belediyesi önemli ölçüde gelir kaybına uğrayacaktır” diye konuştu.

Yıllık asgari 4 milyon TL’nin üzerinde bir gelir yaratma söz konusu!

 

Basit bir hesapla, bir otopark yerine günde 5 araç girip, çıkması halinde, yıllık asgari 4 milyon TL’nin üzerinde bir gelir yaratma imkanı söz konusu olduğunu belirten Abdullah Özdemir: “Bu işin en önemli gideri personel gideri olup, yıllık 500 bin lira dolayındadır. Büyükşehir Belediyesi, bahsedilen otoparkları kendisi işletse, yılda yaklaşık 3,5 milyon lira gibi bir gelir elde edebilecekken, şimdi yıllık olarak sadece 180 bin liralık bir gelirle yetinmek zorunda kalacaktır. Görüldüğü üzere, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin kenti zarara uğratılmaktadır” şeklinde konuştu.

 

İstiklal Caddesi’nden para alınması büyük bir skandal..!

Otoparkların işletmesini alan firma, kendisine tahsis edilen bölgeler  içinde İstiklal Caddesi olmamasına rağmen, burada da park eden araçlardan yetkisiz olarak para almakta olduğunu belirten Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi Üyesi  Abdullah Özdemir: Bu uygulama büyük bir skandaldır. Özetlersek, otopark işletmesi işinde, kanunlara uyulmamıştır, Kamu İhale Yasası ve belediye meclisi denetiminden kaçılmıştır; sonuçta belediyemiz ve şehrimiz zarara uğratılmıştır. Ayrıca, işletici firmanın yetkisi olmayan bölgelerde de paralı olarak otopark işletmesine göz yumulmaktadır. Bu durumda; öncelikle, Büyükşehir ve İmar İnşaat A.Ş. arasındaki yapılan devir sözleşmesi gözden geçirilerek, oran yerine belli bir bedel konulmalıdır. Ayrıca, ilgili firmanın yetkisiz olduğu alanlarda otopark işletmesi yapmasının derhal önüne geçilmelidir. Buralardan tahsil edilen paraların tamamı Büyükşehir’e gelir olarak kaydedilmelidir. Bundan sonraki aşamada, yeni otopark alanlarının mümkünse belediyemizce işletilmesi sağlanmalıdır. Eğer özel sektörün işletmesi isteniyorsa, belediyemiz bizzat kendisi rekabetçi bir ihale düzenlemelidir. İhale şartnamesinin oluşturulmasında, halkın memnuniyeti, trafik akışına etkisi ve gelir yaratma kapasitesi gibi kriterlere dikkat edilmelidir. Özellikle trafiğin yoğun olduğu ve yakın zamana kadar park etme yasağı olan caddelerde, bir şeridin park alanı olarak ayrılması halinde, yolların daralacağı ve  trafiğin olumsuz olarak etkileneceği hesaba katılmalıdır. İhalede  belirlenmiş sabit bir bedel konulmalı, bunun üzerine verilecek gelir payı oranı belirleyici olmalıdır. Otopark işletme işi, Mersin genelinde düşünüldüğünde, belediyemiz için önemli bir gelir kaynağı olma potansiyeline sahiptir. Belediyemiz bu potansiyeli en iyi biçimde değerlendirmelidir. Açıkladığımız nedenlerden dolayı, belediye yönetimini, yapılan yanlışı düzeltmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

 

MERSİN BÜYÜKŞEHİR

BELEDİYE MECLİSİ

SAYI : 79                                               MERSİN                                                                         18.02.2011

KARAR

 

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 10/01/2011 Tarih ve 05 Sayılı ara kararı ile Plan-Bütçe ve Ulaşım Komisyonu’na müştereken havale edilen, Mersin Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde otopark olarak işletilmesi ve parkmetre uygulanması düşünülen yerlerin işletmelerinin İmar İnşaat ve Ticaret A.Ş. adına devir edilmesi  ile ilgili komisyon raporu okunarak görüşmeye geçildi.       

 

KONUNUN GÖRÜŞÜLMESİ VE OYLANMASI SONUNDA:

 

Plan-Bütçe ve Ulaşım  Komisyon Raporunda;

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 10/01/2011 Tarih ve 05 Sayılı ara kararı ile  Plan-Bütçe ve  Ulaşım komisyonumuza müştereken  havale edilen; Mersin Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde otopark olarak işletilmesi ve parkmetre uygulanması düşünülen yerlerin işletmelerinin, İmar İnşaat ve Ticaret A.Ş. adına devir edilmesi  ile ilgili teklifin incelenmesi neticesinde; 

Mersin Büyükşehir Belediyesi İşletme İştirakler Daire Başkanlığı Ukome Müdürlüğü tarafından tespiti yapılan, Mersin Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde otopark olarak işletilmesi ve parkmetre uygulanmasına geçilmesi düşünülen aşağıdaki yerlerin işletmelerinden elde edilen aylık brüt gelir hasılatının %15 nin  Büyükşehir Belediye bütçesine aktarılması kaydı ile (aylık olarak, cari ayı takip eden ayın son gününe kadar) ve 3 yıllık süre ile 5216 sayılı yasanın 26.maddesi uyarıca, Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar İnşaat ve  Ticaret  Anonim Şirketine işletmelerinin devrinin kabulüne, her iki komisyonumuzca  oy birliği ile karar verilmiştir. Denilmektedir.

Yapılan Müzakereler Sonucunda; Plan-Bütçe ve Ulaşım  Komisyon Raporunun kabulüne, oy birliği ile karar verildi.

 

1- Hastane  Caddesi: Nokta Kavşağından-GMK Bulvarına kadar veya Mersin Oteli Kavşağından GMK Bulvarına kadar

2- Zeytinli Bahçe Caddesi: Meski önünden istiklal caddesi girişine kadar

3- Silifke Caddesi    :Yoğurt pazarından soğuk su polis merkezi

4- Uray Caddesi    :Vilayet önünden Kuvva-i Milliye caddesi

5-Tapu ve Kadastro Önü    :110.cadde ile 5338 sokağın kesiştiği köşe ile 5332 sokak tapu batısı arası

6- Cengiz Topel Caddesi    :Orduevi kavşağından istiklal caddesi girişine

7- Bahçeler Caddesi    :Meski ışıklı kavşağı ile metropol kavşağına kadar

8- Burhan Felek Caddesi    :Yeşil Türbeden İstiklal caddesi girişine kadar

9- Otogarın Güneyindeki Otopark Alanı

10-Otogarın Kuzey Batısındaki yeni yapılan alanında otopark olarak değerlendirilmesi

   

 

A.Erol ERTAN             Nuri ÖZDEMİR        Yasmina LOKMANOĞLU

MECLİS BAŞKAN V.         MECLİS KATİBİ           MECLİS KATİBİ

 





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA