HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Demir, düğünlerde takı olma yolunda


27 Temmuz 2011 Çarşamba 11:50

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci, “Demir fiyatları zirve denemesi yapıyor, inşaat sektörü alarm veriyor, böyle giderse demir düğünlerde takı olarak kullanılır ”.

 

İnşaat sektörünün en önemli maliyetlerinden birini oluşturan demir fiyatlarında son dönemde büyük artış yaşanması yapı sektörünün tepkisine neden oldu. Arsa fiyatlarının yükselmesinin yanı sıra, maliyetin de artmasıyla birlikte inşaat sektörünün çıkmaza girdiği bildirildi. Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci, demir fiyatlarındaki artışın inşaat sektöründe olumsuz etki oluşturduğunu ve istikrarsız artışın kendisi ile birlikte birçok alt sektörü besleyen, istihdama katkıda en önemli yerlerden birine sahip inşaat sektörünü çok zor durumlara soktuğunu söyledi.

“BİRÇOK MÜTEAHHİT İŞİ DURDURDU”

Demir fiyatlarında % 50’yi aşan artış oranının inşaat sektörünü ’alarma geçirdiğini’ anlatan Nesim Ekinci, konut maliyetindeki bu ürkütücü gelişmelerin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Son 1 yıl içerisinde demir fiyatlarında yaşanan değişken fiyat artışına dikkat çeken MERYAP Başkanı Nesim Ekinci şunları söyledi: "Demir fiyatlarının sürekli yükselmesi birçok müteahhidin işini yavaşlatmasına ve birçoğunun da geçici olarak işi durdurmasına sebebiyet vermiştir. Demir fiyatları ’zirve denemeleri’ yaparcasına yükselirken, sektörümüzün girdiği çıkmaz da derinleşmiştir.2010 yılı temmuz ayı başında fabrika çıkış fiyatı 985 TL/Ton olan demirin bugün fabrika çıkışının yaklaşık 1.600 TL/Ton seviyesine ulaştığını görüyoruz. Bu artış oranı ise % 53.91’e tekabül ediyor. Demir fiyatlarında % 50’yi aşan artış kaydedilirken, bu fiyat tüccar tarafından katlanırken, Türkiye’nin çeşitli noktalarında da demir fiyatları 1.650 – 1.700 TL/Ton seviyelerine ulaşmaktadır. Söz konusu dönemde enflasyon yüzde 6, işçilik giderleri yüzde 10, petrol fiyatları da yaklaşık yüzde 20 oranında artış göstermiştir. Bu durumda demir fiyatlarının % 50 oranında artmasına anlam veremiyoruz. Biz Mersin Yapı Müteahhitleri olarak demir fiyatlarında istikrar sağlanmasını talep ediyoruz. Sektörümüz birçok alt sektörü de bünyesinde barındıran, besleyen, ekonomiye ciddi kazanımlar sağlayan ve işsizliğin çözümü olarak öne çıkan bir sektördür. Sadece bizim sektörümüz değil, birçok alt sektör de bu haksız fiyat artışından olumsuz etkilenmiştir. Bu durum, birçok müteahhidin işini yavaşlatmasına ve birçoğunun da geçici olarak işi durdurmasına sebebiyet vermiştir. İşsizliğin en önemli sorun olarak öne çıktığı günümüzde, işsizliğe çare olan sektörlerin başında gelen inşaat sektörü zor bir süreçten geçmektedir. Konut maliyetindeki artış beraberinde birçok sorunu da getirecektir. Vatandaşlarımız düğünlerde hediye olarak altın değil, demir taksa yeridir. Rekabet koşullarının sağlanması ve serbest piyasa koşullarının dikkate alınmasının yanında birçok alanda ciddi atılımlar başlatan hükümetin, yatırımlarımız aksamadan bu soruna bir çözüm üretmesini talep ediyoruz" dedi.

Rekabet Kurulu’nun geçtiğimiz hafta yayınladığı ön araştırma raporuna da değinen Nesim Ekinci, uzun demir-çelik piyasasına yönelik şikâyetlerin reddine karar verilmesine anlam veremediklerini kaydetti. Ekinci, demir fiyatlarının, dünya fiyatlarıyla paralellik göstermediğini; başta hurda olmak üzere hammadde fiyatları, enerji birim fiyatları, döviz kurları ve üretim teknolojisi gibi maliyet unsurlarının benzerlik kaydetmediğini vurguladı.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA