HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
MTSO, ASCAME Sanayi Komitesi Başkanlığını üstlendi


14 Ağustos 2011 Pazar 12:47

Kısa adı ASCAME olan, Akdeniz’de kıyısı bulunan 22 ülkenin ve 200’ü aşkın Ticaret ve Sanayi Odasının oluşturduğu Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin Sanayi Komitesi başkanlığını üstlenen MTSO Yönetim Kulu başkanı Şerafettin Aşut, Mersin aldığından fazlasını ülkesine veren bir kenttir ve bununla gurur duymaktadır. DEİK, ASCAME vb oluşumlarda yer aldıkça, Mersin gerçekten bir dünya kenti olacaktır.

 

Mersin’in son yıllarda ulusal ve uluslararası oluşumlarda artan şekilde yer alması kentimizin bölgesinde ve dünyada artan önemi ile doğrudan ilgilidir. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak Akdeniz’de kıyısı bulunan 22 ülkenin ve 200’ü aşkın Ticaret ve Sanayi Odasının oluşturduğu Başkanlığını yürütmekteyiz. Mersin olarak bu kuruluşları kullanarak gerek yatırımcı çekme, gerek kentin ekonomik tanıtımını yapma gerekse yeni pazarlar bulma anlamında büyük gelişmeler kaydetmekteyiz. ASCAME Sanayi Komitesi Başkanı olan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak 29 Eylül-01 Ekim arasında Akdeniz’de Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgeleri kullanarak doğrudan yabancı yatırımları bölgemize çekecek önemli bir organizasyonu Mersin’de gerçekleştireceğiz. Dünya Serbest Bölgeler Federasyonu ve ANİMA Yatırım Ajansı da bu “Birinci Akdeniz Sanayi Yatırım Zirvesi”ne büyük ilgi gösteriyor.

Öte yandan, yurt içinde ise DEİK-Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi olan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, etkin rolü ve yükselen ekonomik grafiği ile artık DEİK’in icra kurulundadır. Türkiye’nin TOBB başta olmak üzere birçok prestijli ve etkin iş dünyası örgütünü, fikir kuruluşlarını barındıran DEİK Türk özel sektörünün yurtdışındaki gücüdür. DEİK, sektörlerin dış ekonomik politikalarını belirlemek, dünya ekonomileri ile entegrasyonunu sağlamak, ilgili kamu kurumlarını gerektiğinde bilgilendirmek ve görüş vermek, Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesini sağlamak amacıyla kurulmuş bir iş dünyası örgütüdür.

DEİK olarak 7 hedefimiz var. Yaşadığımız kentlerin, bölgelerin ve tüm Türkiye’nin küresel ekonomik gelişmelere yön veren düzeye gelmesi; Ülke olarak makro istikrarı yakalamak; Küresel rekabet gücü yakalamış, girişimcisini arttırmış ve küresel markalar yaratmış bir ülke olmak; Yüksek teknolojiyi ve inovasyonu yakalamak; Dünyanın önde gelen yatırım, finans, Ar-Ge merkezlerinden biri olmak; Her alanda çağdaş standartları yakalamış, yüksek demokrasili bir AB ülkesi olmak.

Dış ekonomik ilişkileri birbirinden ayıramayız. Bu nedenle DEİK farklı ekonomik alanlarda faaliyet göstermektedir. Finans, Bankacılık, İhracat, Müteahhitlik, Turizm, YurtDışı Yatırımları, İthalat, Doğrudan Yabancı Yatırım, Enerji, lojistik ve üçüncü ülkelerle iş birliği DEİK’te bir bütün olarak takip edilmektedir.

Küreselleşme günümüzün ve geleceğin geri dönülemez bir gerçeğidir. Küreselleşme ile birlikte uluslararası yatırım ve ticaret hacmi hızla artmaktadır. Dünya ticaret hacmi son 15 yılda 11 kat artmıştır. Peki, Mersin olarak ve Türkiye olarak biz bu artıştan ne kadar pay aldık? Almak için ne yaptık? Hedefimiz nedir? Uluslararası ticarette güçlü bir aktör olmadan buradan pay alamayız. İşte DEİK, bu etkin ve prestijli çatısıyla iş dünyasının küresel gücü haline gelmiştir.

Son yıllarda ekonomi büyük bir değişim geçiriyor güneş yeniden doğudan doğuyor. Üretim doğudan batıya kayıyor. Dünyanın ticaret haritası yeniden çiziliyor. Dev aynasında gördüğümüz ülkeler krizle boğuşuyorken, bir zamanların fakir Asya’sı üretiyor, büyüyor, istihdam yaratıyor, zenginleşiyor. Düşük getirisi olan sektörlerden katma değeri yüksek üretim ve yüksek teknolojili sektörlerine geçiyorlar. Türkiye son 20 yılda ciddi bir orta teknoloji üreten bir ülke oldu. Çin ve İtalya arasında kalitesi ile marka olmuş bir üretim merkezi haline geldi. Bu Türk girişimcisin bir başarısıdır. Ancak, 75 milyonluk Türkiye’ye artık bu yetmemektedir. İnovasyona dayalı, girişimci sayısını arttıran, Ar-Ge odaklı, yüksek teknolojili üretim yaparak katma değer yaratan bir sisteme geçişi hızlandırmak zorundayız. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, yurt içinde bu yol haritasında ilerlerken, yurt dışında ise DEİK(Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) gibi oluşumlarda etkin bir şekilde yer alarak yurtdışı ilişkilerinde bu katma değeri ve yeni pazarları ilimize kazandırmaya çalışıyoruz. 3-4 Ağustos 2011’de DEİK İcra Kurulu olarak, İcra Kurulu BAŞKANIMIZ Sayın Rona YIRCALI, İcra Kurulu Üyesi ve Türk-İspanyol İş Konseyi Başkanı Sayın Dr. Zeynel Abidin ERDEM ve Türk-Avrasya İş Konseyleri Koordinatörü Sayın Tuğrul ERKİN ile bir çok Bakanımızı ziyaret ederek, DEİK faaliyetleri hakkında onları bilgilendirdik ve iş birliği imkanlarını paylaştık. Tüm Bakanlarımızın DEİK’in uluslararası ekonomik ilişkilerde gösterdiği büyük başarıyı taktir etmeleri ve yakından takip etmeleri Türk özel sektörünün başarısını göstermiş ve bizlere gurur vermiştir. Özellikle, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın son yıllarda ulusal ve uluslararası oluşumlarda artan bir şekilde rol alması, etkin bir oyuncu olması Mersin’in yükselen grafiğinin en açık göstergesidir. Ziyaret ettiğimiz tüm Bakanlıklarda, tüm Bakanlarımızın Mersin ve bölgemize gösterdikleri ilgi, projelerimizi yakından takip ettikleri izlenimi bizleri memnun etmiştir.

Mersin, ülkemizin gelişimine paralel hızda ilerleyen ve bu gelişimi zaman zaman hızlandıran bir kenttir. Mersin aldığından fazlasını ülkesine veren bir kenttir ve bununla gurur duymaktadır. DEİK, ASCAME vb oluşumlarda yer aldıkça, Mersin gerçekten bir dünya kenti olacaktır.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA