HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Ahilik Haftası kutlamaları başladı


20 Eylül 2011 Salı 12:43

ESOB Başkanı Talat Dinçer, “Ahilikte ölçü; hak ile adalettir”

 

 

*Bu yıl 19-23 Eylül tarihleri arasında 18’incisi kutlanacak Ahilik Kültürü Haftası ile ilgili yaptığı açıklamasında, bir toplumun ortak değerleri korundukça birlik ve beraberliğin devam edeceğine dikkat çeken Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, “Ahilikte ölçü hak ve adalettir. Türklerin Anadolu’da bin yıldan fazla varlıklarını korumasındaki en önemli sırdan biride Ahilik anlayışının tüm toplum tarafından kabul edilmesidir” dedi.

 

*Dinçer, 22 Eylül Perşembe  günü  Kültür Merkezi’nde yapılacak Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları ile Cumhuriyet Alanında yapılacak geleneksel Ahilik Pilavı ikramına esnaf ve sanatkarlar ile Mersinlileri davet etti.  Etkinlikler kapsamında ise Vali, Garnizon Komutanı ile Büyükşehir Belediye Başkanı ziyaret edilip, sağlık taraması yapılacak, Ahilikle ilgili konferans verilecek.

 

 

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği ile İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğünce  ortaklaşa düzenlenen “Ahilik Kültürü Haftası”nın 18’cisi bu yıl 19-23 Eylül 2011 tarihleri arasında kutlanacak.

       Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında Ahilik’in, 13. yüzyılda, Anadolu’da, Balkanlar’da ve Türkistan’da yaşamış olan Türklerin sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan, bir mesleki kuruluşun adı olduğuna vurgu yaptı. Başkan Dinçer  “Selçuklular dönemindeki Ahilik akımı, Osmanlı döneminde lonca ve gedikler, Cumhuriyet döneminde ise oda, birlik, federasyon ve konfederasyon örgütlenmesiyle devam etmektedir.Ahilik, sanat, ticaret ve mesleğin olgun kişiliğini, ahlaki değerlerle besleyip, piyasada doğruluğu, dürüstlüğü ve kaliteyi ön plana çıkaran bir akımdır. “Ahi” kişi ise; olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her davranışında dürüst ve güvenilir bir kişiyi temsil etmiştir. Ahilik, Akıl, Ahlak, Bilim ve Çalışma gibi son derece çağdaş ve ilerici dört ana temel üzerine kurulmuştur” dedi. Açıklamasının devamında temelinin sağlam ilkeler üzerine atılmasından dolayı Ahilik’in, asırlar boyu Türk toplumuna oldukça başarılı hizmetler verdiğini kaydeden Başkan Dinçer “Ahilerin  düşkün ve muhtaçlara yardım için eli, Misafirperverlik için kapısı, Yoksullara yardım için sofrası açık, kimseye kem gözle bakmaması için gözü, Yalan, iftira, dedikodu yapmamak için dili, başkasının namusuna ve ırzına dokunmamak için beli, kapalı olmalıdır. Bu kurallar günümüzde de geçerliliğini korumaktadır” diye konuştu. Başkan Dinçer şöyle devam etti.

       “Toplumsal, ekonomik ve kültürel sıkıntıların yaşandığı bu günlerde başta ülke yöneticilerimiz olmak üzere tüm bireylere büyük sorumluluklar düşmekte olup; üzerlerine almış oldukları sorumlulukları yerine getirmek için, öncelikle yaşanan sıkıntıların netleştirilmesi, sonrasında ise kalıcı çözümlerin yaşama geçirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda çözümün gerçekleşmesi için geçmişimize bakmamak büyük bir eksiklik olur. Tarihimizden ders çıkarmanın yanı sıra, tarihi kendimize yol gösterici olarak seçmemiz oldukça önemlidir. İşte bu noktada yaktığı sevgi kardeşlik ve hoşgörü ateşiyle bizlere önderlik eden Ahi Evran’ı Veli’nin, öğreti ve yaşam biçiminden, aradan geçen bunca asırdan sonra bile günümüzde de yararlanmamız yarınlarımız için bir güvence  olacaktır. Ahilik sadece tasavvufi bir tarikat olarak algılanırsa bu çok büyük bir yanılgı olur. Sanılanların aksine Ahilik bir yaşam biçimidir. Bu felsefenin içinde ekonomik ilkeler esnafı düzenleyen kurallar bulunduğu gibi, toplumsal öğretiler de mevcuttur. Bu gün bizde ve bir  çok ülkede uygulamalarının yer bulduğu demokratik ve sosyal bir olgu olan Ahilik, demokrasinin bir gereği olarak önem taşımaktadır”.

     

Ahiliğin toplumda yaşayan herkesi birbirine yakınlaştıran, dost edindiren ve dayanışma ruhunun oluşmasını sağlayan bir olgu olduğunu kaydeden  Dinçer şöyle devam etti.  “Sahip olan değerler kaybedildiğinde görünüşteki bütünlüğe rağmen birliğin bozulacağını, içten içe parçalanacağını yüzyıllar önce fark etmişlerdir. Orta çağda Avrupa’da din ve mezhep çatışmalarının Anadolu’ya sıçramasını önlemek için ahiler din,dil köken farkı gözetmeksizin hiç kimsenin inancına karışmayan bir çalışma ortamını kendilerine hazırlamışlardır. Yani onlar bir toplumda ortak değerler korundukça birlik ve beraberliğin devam edeceğini biliyorlardı. Toplumu birbirine bağlayan bu bağları ahiliği okudukça ve özümsedikçe daha iyi anlayacağız. Türklerin Anadolu’daki varlıklarını bin yıldan fazla süredir korumalarının asıl nedeni de ahilik anlayışının tüm toplum tarafından benimsenmesi ve ona bağlanılmasıdır”

 

ETKİNLİKLER

 

Bu yıl 19-23 Eylül tarihleri arasında 18’incisi kutlanacak Ahilik Kültürü Haftası kapsamında  21 Eylül Çarşamba günü, Talat Dinçer Başkanlığındaki Mersin ESOB heyeti Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren  ile Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan’ı ziyaret edecek.  22 Eylül Perşembe günü ise  ESOB heyetince Cumhuriyet Alanında Atatürk Anıtına çelenk sunulacak. Ardından kutlamalar Kültür Merkezinde devam edecek. Buradaki kutlama, saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayıp protokol konuşmaları ile devam edecek.  Yılın en olgun, yılın en genç ve yılın örnek kadın esnaf ve sanatkarı ile Türkçe ünvanlı işyeri esnaf sanatkarına ödül verilmesi sonrası, teşkilatta 15 yılını dolduran yöneticilere ödülleri verilecek. Halk Eğitim Merkezi Halk oyunları ekibi ile Kırşehir Şed Kuşatma ekibince yapılacak şed kuşatma töreni  ile  Kültür Merkezindeki kutlamalar sona erecek. Daha sonra ise Cumhuriyet Alanında geleneksel Ahilik Pilavı ikramı gerçekleştirilecek.

 19 ve 23 Eylül tarihleri arasında  Mersin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile Mersin Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde sağlık taraması yapılacak. Yine Mersin Üniversitesine bağlı çeşitli fakülteler ile Milli Eğitime bağlı çeşitli meslek liselerinde  Ahilik, mesleki eğitim ve Girişimcilik başlığı altında konferans verilerek kutlamalar sona erecek.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA