HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Atıcı Bakan Yıldız’a Nükleer santrali sordu


20 Aralık 2011 Salı 09:41

CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a Mersin’e kurulması düşünülen nükleer santralin yöre halkı ve tarımında yaratacağı olumsuzlukları hatırlatarak bu konuda ne gibi önlemler alınacağını sordu. CHP Mersin Milletvekili Atıcı’nın cevaplanmak üzere TBMM Başkanlığına sunduğu önerge aynen şöyle :

 

                                         TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

                                                                                                  Saygılarımla.                                                                                                                                                                                                    

Prof. Dr. Aytuğ Atıcı

Mersin Milletvekili

 

Mersin’de Akkuyu Nükleer Güç Santrali kurulması hükümetinizce kararlaştırılmıştır. Dünyada birçok ülke son zamanlarda meydana gelen nükleer kazalardan ders çıkararak nükleer santralleri kapatma kararı almıştır.  Hiçbir enerjinin insan sağlığından değerli olmadığı iyice anlaşılmıştır. Bilimsel kaynaklar bir nükleer santralde hiçbir kaza veya işletme hatası olmaksızın santralin 5 km çevresinde yaşayan çocuklarda kan kanseri riskinin 2.2 kat arttığını göstermiştir.

TÜSİAD’ın düzenlediği bir toplantıda yaptığınız konuşmada “Nükleer güç santrallerinin yapımı uluslararası ilişkilerin önemli bir konu başlığıdır. Her stratejik proje fizibıl olmayabilir ama gerçekleştirmek zorunda kalınabilir” dediğinizi basından izledik. Buna göre;

1-     Mersin Akkuyu’da yapımına karar verdiğiniz Nükleer Güç Santrali ülkemiz enerji ihtiyaçları için mi yoksa stratejik gerekçelerle mi kurulacaktır?

2-     Akkuyu’ya nükleer santral yapılması stratejik bir kararsa bu hangi stratejinin ürünüdür? Hangi strateji insanın yaşama hakkından daha önemlidir?

3-     Bu stratejik kararların detaylarını halkımızla paylaşmayı düşünüyor musunuz?

4-     Akkuyu’ya nükleer santral yapıldıktan sonra adeta Cennet’ten bir köşe olan Mersin’e gelen turist sayısında azalma olacağını ve Mersin turizminin ağır bir yara alacağını düşünüyor musunuz?

5-     Muz, çilek, narenciye, kayısı, zeytin ve yaş sebze ihracatında büyük başarı sağlamış olan Mersin’de nükleer santral sonrasında ihracatın azalacağını düşünüyor musunuz?

6-     Mersin’de yaşayan yurttaşlarımızın geçim kaynaklarının büyük ölçüde tarım ve balıkçılık olduğu düşünüldüğünde nükleer santralin bölge halkında ciddi bir geçim sıkıntısı yaratacağı aşikar olduğuna göre ne gibi tedbirler aldınız?

7-     Nükleer santral sonrasında diğer ülkelerde olduğu gibi kanser olgularında artış olacağına göre Mersin’de bir onkoloji merkezi kurmayı planlıyor musunuz?

8-     Deprem ve bölgesel sorunlar nedeniyle kaza veya bir saldırı durumunda meydana gelecek nükleer sızıntı için ne gibi tedbirler aldınız?

9-     Enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile nükleer risk almadan enerji elde etmek varken, bölge halkını, hatta gelecek nesillerini bile tehlikeye atan bu tesisin yapımı için halkın fikrini sordunuz mu?

10- Uluslar arası anlaşma kapsamına alarak yargı denetiminden kaçırdığınız Akkuyu nükleer santralinin doğrudan veya dolaylı olarak neden olduğu zararların sorumlusu kim olacaktır?





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA