HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Mersin’de 2011 Yılında 20 Bin 631 Araç Satıldı


15 Ocak 2012 Pazar 09:41

Mersin’deki Artış, Türkiye Ortalamasının Üzerinde MODER Yönetim Kurulu Başkanı Kış:

 

Mersin Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (MODER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış, il genelindeki otomotiv satışında görülen artışın, Türkiye ortalamasının üzerinde seyrettiğini bildirdi. Türkiye geneli otomotiv sektöründe 2010 yılına kıyasla yüzde 13.60 oranında satış artışı yaşandığını belirten Kış, bu oranın Mersin’de 20 bin 631 araç satışı ile yüzde 23.32 olduğunu kaydetti. Kış, sektördeki bu büyümeyi, ildeki bayi alt yapısına ve bayiler arası iletişimin dinamik ve güçlü olmasına bağladı.

Kış, “Mersin’deki yetkili otomotiv satıcılarının rekabet anlayışı farklı. Bize göre rekabet birbiriyle yıpratıcı bir şekilde yarışarak pastadaki kişisel payı artırmak değil, birbirine destek olarak, birlikte hareket ederek pastayı büyütmektir” dedi.

MODER’i ziyaret etmek üzere Hyundai Bayii Derya Otomotiv plazasına gelen Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu  ve İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz’e, otomotiv sektörünün ülke geneli ve Mersin’deki durumu hakkında bilgi veren Kış, satış rakamlarını değerlendirdi. Kış, “Türkiye’de 2011 yılında 593 bin 519 binek araç satılmıştır. Bu rakam 2010 yılına oranla yüzde 16.42 artış göstermiştir. Ülke genelindeki hafif ticari araç satışı da 270 bin 920 adet ile önceki yıla oranla yüzde 7.88 artış göstermiştir. Türkiye’de toplam satılan araç adedi 864 bin 439 olup, 2010’a oranla yüzde 13.60 artış göstermiştir” diye konuştu.

 

MERSİN’DE 2010’A KIYASLA YÜZDE 27 ARTIŞ GÖRÜLDÜ

 

Mersin’de 2011 yılında 12 bin 454 binek araç satıldığını belirten Kış, bu alanda 2010 yılına göre yüzde 27.64 artış görüldüğünü kaydetti. Kış, dönem içerisinde hafif ticari araçlarda 6 bin 355 adetle yüzde 9.13, ağır ticari araçlarda ise bin 822 adetle yüzde 58.5 oranında artış gerçekleştiğini bildirdi.

Kış, “Mersin’de 2011 yılı toplam satış adedi 20 bin 631 olup geçen yıla oranla yüzde 23.32 oranında artış göstermiştir. Bu durumda Mersin, Türkiye toplam pazarının artışından yüzde 10 daha fazla  büyüme göstermiştir. Bu büyümede Mersin ili olarak bayi alt yapısının ve müşteri memnuniyet oranının yüksek olması, bayiler arası iletişimin güçlü ve dinamik olması etkilidir. Ayrıca bu dinamikliği sağlayan derneğimizin yüzde 100 müşteri memnuniyetinin gerçekleştirilmesi için, bilinçli yetkili satıcıların oluşmasında büyük rol aldığı şüphesizdir” şeklinde konuştu.

Kış, kategorilere göre Mersin’de en çok araç satışı yapan otomotiv markalarını da şöyle açıkladı:

Binek araçlarda Hyundai, hafif ticari araçlarda Ford, ağır ticari araçlarda Mercedes, toplam araçta Ford.

 

“ÖTV SIKINTISINI DİSTRİBÜTÖR DESTEĞİ İLE AŞTIK”

 

Ekim ayında birçok ürün grubunda uygulanan ve Türkiye için büyük bir sürpriz olan ÖTV zammına da değinen Kış, otomotiv sektörünü uygulamadan olumsuz etkilememesi için distribütörler ve bayiler olarak özverili bir çalışma yürüttüklerini kaydetti. Kış, “Ekim ayında yaşanan ÖTV zammı özellikle lüks araç satışını etkilemiş olsa da birçok alıcı, distribütör firmaların desteğiyle araç alımı gerçekleştirdi” dedi.

Otomotiv firmalarınca alınan karar doğrultusunda, bundan böyle yeni model araçların bir yıl öncesinden çıkmayacağını belirten Kış, bu yılın ikinci yarısında piyasaya çıkması beklenen 2013 model araçlar için gelecek yılın Ocak ayını beklemek gerekeceğini kaydetti.

 

E-BEYANNAME’YE ÖVGÜ

 

Pilot bölge olarak seçilen Ankara’da uygulanan ABSIS sistemi ile araç satışı sırasındaki vergilendirme ve plaka işlemlerinin artık internet üzerinden yapılabileceğine dikkat çeken Kış, bu uygulamanın bayilerdeki yoğunluğu azaltacağını ifade etti.

Kış, uygulama hakkındaki görüşlerini şöyle açıkladı:

“Otomotiv sektöründe vergilendirme sistemi internet ortamına alınarak, yetkili satıcıların gerek zaman ve personel sıkıntısından gerekse vergi dairelerinde yaşanan yoğunluktan kurtulmasını sağlamıştır. Bu durumda e-beyanname adı altında tüm yetkili satıcılar işlemlerini bu sayede daha hızlı ve daha kontrollü yürütecekleri şüphesizdir. Şuan Ankara pilot bölge seçilerek ABSIS sistemi yürürlüğe girmiş ve tüm yetkili satıcılar gerek araç satışlarında vergilendirme gerekse plaka işlemlerinin gerçekleştirmesini bizzat kendileri gerçekleştirerek zaman ve kurumlardaki yoğunluğu bu sayede kaldıracaktır. Bu sistem gelecek dönemde ilimizde yapılarak daha rahat ve daha sistemli bir hal alacağını düşünmekteyiz.”





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA