HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Kadına şiddette çözümü kahvehanelerde arayacak


15 Şubat 2015 Pazar 12:22

Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından kabul edilen, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu tarafından yürütülen Mersin Toroslar Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Barosu’nun ortaklığında Mersin ve Denizli Barolarının da iştirakçi kurum olarak desteklediği ‘Değişim Atölyesi’ projesi ile; kadına şiddetin önlenmesi, bilinçlendirilmesi/ farkındalığın arttırılması amaçlanıyor.

 

Toroslar Belediyesi’nin, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu işbirliğiyle sürdürdüğü,  kadına yönelik şiddetle mücadele programı kapsamında hazırlanan “Değişim Atölyesi” projesi çalışmaları devam ediyor.

Proje çerçevesinde aynı gün öğleden önce Yunus Emre Kültür Merkezi’nde; Toroslar’da tespit edilen 30 şiddet mağduru kadına ve öğleden sonra Gülnarlılar-Mutlular Kıraathanesinde erkeklere “Kadına Şiddet Konulu” bilinçlendirme/ farkındalık eğitimleri verildi.

            Kadın ve erkek eşitliğine değinilen seminerde ailenin huzuru için eşlerin birbirleriyle iyi geçinmeleri gerektiği ve kadına şiddetin ağır yaptırımları olduğu belirtildi.

Seminere; Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Proje Koordinatörü Şebnem Dal Üzülmez ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Gölcü, Mersin Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Seher Yalçınkaya da katıldı.

            Seminerin açılış konuşmasını Mersin Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Seher Yalçınkaya yaptı. Yalçınkaya, kadına yönelik şiddet ve şiddete karşı kadınların hukuki haklarını anlatmak adına birçok çalışmalar yaptıklarını ancak toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinden bu işin hep birlikte çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek, Toroslar Belediyesi ile Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’un hazırladığı bu projeye destek vermekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

            Daha sonra söz alan Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Proje Koordinatörü Şebnem Dal Üzülmez, katılımcılara Toroslar Belediyesi ile hayata geçirdikleri “Değişim Atölyesi” projesi ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

            Konuşmasında fiziksel şiddetin yanı sıra duygusal ve ekonomik şiddetten de örnekler veren Şebnem Dal; “Öncelikle bizimle birlikte iş birliğinde oldukları için ve bizi her konuda destekledikleri için Toroslar Belediye Başkanımız Hamit Tuna’ya ve ekibine teşekkür ediyoruz. Değişim atölyesi projesi kapsamında kadına yönelik şiddet konusu ile ilgili bilinçlendirme eğitimlerini sadece bayanlarımıza değil erkeklere de vermek istemekteki amacımız, onların açısından da bu konuyu ele almak ve çözüm yolları aramaktır” dedi.

            Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Gölcü ise sadece kadınların değil şiddete maruz kalan erkek, çocuk, yaşlı ve özürlü insanların da başvurabileceği bir şiddet önleme merkezlerinin bulunduğunu belirtti.

 

Gölcü; “Son yaptığımız araştırmalarda erkeklere yönelik şiddet sayısı da arttı”

 

Şiddet önleme merkezlerinde Mersin genelinde ilçe ilçe şiddet haritaları çıkardıklarına vurgu yapan Gölcü; “Şiddet uygulayanların cinsiyeti, ekonomik yapısı, sosyo-kültürel durumu, öğrenim durumu, evli ya da bekar olup olmadığını tespit ederek bunun bir haritasını çıkartıyoruz. Bu sonuca göre hukuki ve psiko-sosyal destekler veriyoruz. Bu merkezlerimize erkekler çok fazla müracaat etmiyorlar ama son zamanlarda yaptığımız brifinglerde şiddete maruz kalmış erkek sayısı da artıyor. Bunun analizini yaptığımızda genelde yaşlı teyzelerimizin eşlerine şiddet uyguladığını görüyoruz. Tabi ki hiç kimse, şiddet uygulanmasını istemez. Bu şiddetten en fazla etkilenen çocuklarımızdır. O çocuklarımızın bilinç altında yaşadığı travma çok büyük” dedi.

 

Başkan Tuna; “Amacımız, mutlu ve huzurlu aileler oluşturmaktır”

 

Toroslar  Belediye Başkanı Hamit Tuna da göreve geldikleri 11 yılda fiziki mekanların iyileştirilmesinin yanı sıra sosyal projelere ağırlık verdiklerini ve Türkiye’de en fazla proje üreten örnek belediyelerden biri olduklarını vurguladı.

            Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu ile hayata geçirdikleri Değişim Atölyesi projesi ile amaçlarının kadının toplumdaki yerini güçlendirerek mutlu Toroslar, mutlu Mersin ve mutlu Türkiye oluşturmak olduğunu söyledi.

            Kadına yönelik şiddetin önemli bir toplumsal yara olduğunu kaydeden Başkan Tuna, bu yaranın hep birlikte sarılması gerektiğine dikkat çekerek, uzmanların yaptığı araştırmalara göre mutlu ailelerin çocuklarının daha sağlıklı ve topluma daha faydalı bireyler olarak yetiştiğini ifade etti.

Toroslar Belediyesi olarak kadınların sosyal hayatta daha etkin yer almalarını sağlamak amacıyla kadınlara yönelik birçok projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Başkan Tuna; “Halkımızın ve özellikle ev hanımlarımızın meslek öğrenmelerini sağlamak amacıyla kısa adı TORTEK olan Toroslar Belediyesi Teknik ve Eğitim Kurslarını kurduk.11 yıllık görev süremiz içerisinde TORTEK ile bugüne kadar  yaklaşık 15 bin kişiyi 26 branşta mesleki eğitimden geçirdik.Bu kurslara gelen kadınlarımızın ufkunu açmak anlamında birçok proje yaptık.Bunlardan bir tanesi de Mersin Rotary Kulübü ile 8 yıldır gerçekleştirdiğimiz EV_KA (Ev kadınları Eğitimi) projesidir.Bu proje ile ilçemizdeki bayanlara girişimcilik, sağlık, hukuk, aile içi iletişim gibi temel konularda uzman kişilerce verilen eğitim seminerleri düzenlenmiştir. Amacımız, mutlu ve huzurlu aileler oluşturmaktır. Aileler mutlu olursa toplumda mutlu olur. Toplumda var olan yaralara parmak basmak ise bizim en asli görevimizdir. Bu çalışmaları yaparken de kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum teşkilatlarımızla da ortak projeler üretiyoruz. Bu anlamda da öne çıkan bir belediyeyiz. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu ile birlikte hazırladığımız bu proje çok önemli ve anlamlı. Kadınlara yönelik yaptığımız seminerlerde katılımcılar neden erkeklere de kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık eğitimleri verilmediğine dikkat çektiler. Biz de kahvehanelerimizde uzman kişilerimizin katıldığı toplantılarla bu eğitimleri vereceğiz. Bu seminerlerle amacımız kadına şiddetin önlenmesi, bilinçlendirilmesi/ farkındalığın arttırılmasıdır. Birlikte yapılan görüş ve alışverişlerle daha sağlıklı sonuçlar bulmayı hedefliyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA