HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
CHP’Lİ ANTMEN SÜLEYMAN SOYLU’YA VAN’DA İŞKENCE GÖREN ÇOCUKLARI SORDU


23 Şubat 2019 Cumartesi 10:22

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi’nde Van Asayiş Şube Müdürlüğü’nde, gözaltında bulunan çocukların işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı iddiaları sonrası CHP konuyu Meclise taşıdı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, işkence gördükleri rapora da yansıdığı ileri sürülen çocuklar için Van Barosunun savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu, O.D., Ş.Y. ve Ö.S. isimli çocukların, Çocuk Şube Müdürlüğü’ne teslim edilmelerinin öncesinde darp edildiklerinin açıklandığını belirttiği önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “İşkenceye uğradığı belirtilen O.D., Ş.Y. ve Ö.S.’in gözaltı sonrası doktor raporunda işkenceye uğradıkları belirtilmesine rağmen neden konuyla ilgili inceleme ve soruşturma başlatılmamıştır?” diye sordu.

 

Soru önergesinde Emniyet Genel Müdürlüğünün olayı araştırmak yerine olayı ortaya çıkaran Van Barosu hakkında suç duyurusunda bulunulmasını da eleştiren CHP’li Vekil  “Van Barosunun yaptığı açıklamada, Baro Başkanı ve Yönetimi, İnsan Hakları ve Çocuk Hakları Komisyonları başkanları ve üyeleriyle birlikte Çocuk Şube Müdürlüğü'ne gidilerek gözaltındaki çocuklarla görüşmeler yaptığını açıklamıştır. Açıklamada ancak en vahimi; işkence iddialarını yargıya taşıyan Van Barosu hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü  tarafından suç duyurusunda bulunulmasıdır.  Konuyla ilgili olarak daha sonra Barolar ortak bir açıklama hazırlamış ve 63 baro başkanı bu açıklamayı imzalamıştır” ifadelerini kullandı.

 

Antmen, Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin İşkence yasağı başlıklı 3. Maddesini, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 5. Maddesini ve Anayasanın 17. Maddesini hatırlatarak “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz. Çok net belirtmek gerekir ki işkence ve fena muamele insanlık onuruna aykırıdır ve kabul edilemez. Tarafı olduğumuz sözleşmeler ve Anayasamız da bunu net şekilde belirtmiştir.” dedi.

 

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

 

- Van Çocuk Şube Müdürlüğünde gözaltında bulunan O.D., Ş.Y. ve Ö.S. isimli çocuklar darp edilmiş, kötü muameleye maruz kalmışlar mıdır? Konuyla ilgili hukuki ve idari süreç ve inceleme başlatılmış mıdır?

 

– Bahsi geçen iddialar doğru ise; kötü muamele uygulayan personel hakkında soruşturma açılmış mıdır? Bu kişiler görevlerine devam etmekte midir? Bu kişilerle ilgili daha önce işkence ve kötü muamele nedeniyle şikayette bulunulmuş mudur?

 

– İşkenceye uğradığı belirtilen O.D., Ş.Y. ve Ö.S.’in gözaltı sonrası doktor raporunda işkenceye uğradıkları belirtilmesine rağmen neden konuyla ilgili inceleme ve soruşturma başlatılmamıştır?

 

– Yasaların gereğini yaparak görevini icra eden baro ve  avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunan emniyet yetkilileri bunu ne tür gerekçelerle yapmıştır? Konuyu araştırmak, raporlar ve belgeler eşliğinde kamuoyunu aydınlatmak yerine neden barolar, avukatlar ve hukuk insanları ile uğraşılmaktadır? Bunu yapan yetkililer hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?

 

– Yıllar sırasıyla belirtilmek üzere; 2003-2019 yılları arasında Türkiye genelinde kaç emniyet mensubu hakkında, işkence ve kötü muamele nedeniyle kaç şikayette bulunulmuş, kaç emniyet mensubu hakkında soruşturma başlatılmış, kaçı görevden alınmıştır? Aynı yıllar arasında işkence ve kötü muamele nedeniyle açılan dava sayısı kaçtır? Bunlar nasıl sonuçlanmıştır? Bahsi geçen davalarla ilgili ne kadar tazminat ödenmiştir?

 

– 2003 ila 2019 yılları arasında yıllar sırasıyla belirtilmek üzere; emniyet birimleri tarafından kötü muamele ve işkence gördüğü gerekçesiyle kaç kişi AİHM’ye başvuru yapmıştır? Bu başvuruların sonuçları ne olmuştur? Türkiye’nin bu başvurular sonucunda ödediği tazminat miktarı ne kadardır?

 





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA