HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
ARSLANKÖY’ÜN 99. YIL DÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI


3 Mart 2019 Pazar 12:13

Kurtuluş Savaşı’nda düşman işgali altındaki Mersin’de destansı Kuvayi Milliye mücadelesinin başladığı yer olarak tarihe adını altın harflerle yazdıran Arslanköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 99’nci yıl dönümü coşkuyla kutlandı.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Toroslar Kaymakamlığı ve Toroslar Belediyesi ortaklığında düzenlenen kutlama programı Atatürk anıtına çelenk sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Protokol üyelerinin ve vatandaşların mehteran ve Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı'nın marşları eşliğinde tören alanına gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından Arslanköy'ün düşman işgalinden kurtuluşunun anlatıldığı temsili gösterinin ilk bölümü sergilendi.

Tufan “Atalarının tamamının kahraman olduğu başka bir millet yoktur”

Arslanköy’ün düşman işgalinden kurtuluşu etkinliğinde konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Kerim Tufan, “Ülkemizin doğusundan batısına, geçmişimize dönüp baktığımızda bizi; gururlu ve asalet timsali bir kurtuluş hikâyesi karşılar. Çünkü atalarının tamamının kahraman olduğu başka bir millet yoktur. Toroslar gibi dimdik duruşuyla, yüreği olmayana, yiğit duramayana geçit vermeyen Arslanköy halkı, milli mücadele döneminde büyük bir zafere imza atmış, Arslanköy’ü, dolayısıyla da Mersin’i düşman işgalinden kurtarmak için tüm inançların, farklılıkların ötesinde bir çaba sarf etmiştir. O zorlu günlerde adını sayamadığımız nice kahramanımız canları pahasına bizlerin geleceğine sahip çıkmış, bayrağımız ve toprağımız uğruna canlarını siper etmiş, Toroslarda Türk Bayrağından başka bir bayrağın dalgalanmasına izin vermemişlerdir” dedi.

Kahramanca savaşarak destan yazan Arslanköylü kahramanların, Atatürk’ün izinden yürüyerek, bir kentin kaderini umuda yol vurarak değiştirdiğini sözlerine ekleyen Tufan, Arslanköyün destansı kurtuluş hikâyesinden bahsederek tüm katılımcıları duygulandırdı.

“Vatanseverliğin silahı iman, mühimmatı mücadele ve duadır”

Konuşmasında  Arslanköy’ün kurtuluşu için mücadele eden  Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 23. Tümen Komutanı Albay Bahaeddin Bey, Jandarma Müfrezesi Komutanı Arslanköylü Hüsnü Yıldırım ve Arslanköy halkının kahramanlıklarını hatırlatan Tufan, “Bu süreçte türlü işkencelere, şiddete, zulme maruz kalan Arslanköy halkı, sadece düşman gücüyle değil kendi içindeki hainlerle de mücadele etmiştir. Bu çok yönlü mücadeleyi elbette vatanı için yüreklerini ortaya koyanlar kazanmıştır. Bu kurtuluş sadece Mersin’de değil, yurt genelinde heyecana sebep olmuştur. Bu muhteşem zafer, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından da takdire şayan görülmüş, “Efrenk” olan köyümüzün adı, bizzat Atatürk’ün teklifiyle “Arslanköy” olarak değiştirilmiştir. Bundan 99 yıl önce yaşananlar göstermektedir ki, hiçbir mücadele kolay kazanılmamıştır ve düşmanlarımız kendilerine uşaklık edecek hainleri her dönemde kolayca bulabilmişlerdir. İhanetin silahı küfür, mühimmatı fitne ve iftiradır. Vatanseverliğin silahı iman, mühimmatı mücadele ve duadır” şeklinde konuştu.

“Atalarımızın helal süt emmiş torunları bugün demokrasi ve fazilet mücadelesi vermektedir”

Torosların zirvesindeki kartal yuvasından dosta güven, düşmana korku salan Arslanköy’ün, 99 yıl önce dönemin hainlerine gereken dersi en güzel şekilde verip, hürriyetine kavuştuğunu belirterek sözlerini sürdüren Turan, “Dün Arslanköy’de, Karboğazı’nda, Bağlarbaşı’nda, Toroslarda kurtuluş mücadelesi veren Atalarımızın helal süt emmiş torunları, bugün demokrasi ve fazilet mücadelesi vermektedir.99 yıl önce vatan ve hürriyet destanı yazan Kuvayı Milliyecilerin torunları olarak, Yedek Teğmen Kozanlı Mustafa Nail’i, 23. Tümen Komutanı Albay Bahaeddin Bey’i, Arslanköylü Hüsnü Yıldırım’ı ve varlıklarını yüreğimize kazıdığımız Arslanköylü kahramanlarımızı asla unutmayacağız ve her daim bu al bayrağın altında onları yâd edeceğiz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun” cümleleri ile konuşmasını bitirdi.

Kutlamada Arslanköy Mahalle Muhtarı Hayrettin Koç ve Toroslar Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin de birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından, kutlamalarda temsili kurtuluşun ikinci bölümü sahnelendi. Fransızların Arslanköy'den çıkarılışlarının temsili olarak canlandırıldığı kutlamalarda, Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ve Mehteran Konseri de izleyicilerden büyük beğeni aldı.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA