HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
“Kömürün Gerçek Bedeli: Muğla”


30 Temmuz 2019 Salı 11:20

Toprağımızı kente elektrik sağlamak için yok ediyorlar. Peki, köylü yetiştirmeyince ya kentli ne yiyecek?”

 

 

28-29 Temmuz tarihlerinde Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) çatısı altında “Kömürsüz Muğla İçin”  paneli gerçekleşti.

Panele Muğla’nın Hüsamlar, Ekizköy, Çakıralan, Hacıpayamlar, Eskihisar, Turgut Mahalleleri gibi maden ocaklarının genişlemesi sebebiyle evlerinden olan birçok vatandaşın yanı sıra CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Burak Erbay, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat  da etkinliğe katıldı.

Milas  ve Yatağan Turgut’da gerçekleşen 2 günlük panelde  çevre köylerinden 600’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen panelde  Avrupa İklim Ağı Türkiye Koordinatörü Elif Gündüzyeli, termik santrallerin halk sağlığı ve bölge ekosistemi üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seren “Kömürün Gerçek Bedeli: Muğla” raporu verilerini paylaştı.

MUÇEP’in ve TEMA’nın gerçekleştirdiği çalışmaların paylaşıldığı panelde söz alan Ekizköy’den Aytaç Yakar, “Kömür bu elimdeki bir demet çiçeğin hakkını verebilir mi? Veremez. Ama evimizi, köyümüzü, her şeyi yok ettiler. İkinci defa yerimizden olmak istemiyoruz. Devletimiz, milletimiz bizim arkamızda olsun istiyoruz. Gerekirse cumhurbaşkanımıza kadar gideceğiz ama ikinci defa yerimizden edilmeyi kabul etmeyeceğiz.” derken, Ekizköylü Nuray Onur “İki çocuğum var. Köyümüzün topraklarından besledim. Bir evlik toprağım yok, ama köylümün toprakları sayesinde okuttum. Şimdi toprağımızı kente elektrik sağlamak için yok ediyorlar. Peki, köylü yetiştirmeyince ya kentli ne yiyecek?” dedi.

ÖZCAN: Pervasızca kömürle elektrik enerjisi üretme anlayışı Muğla’ya, Muğla’nın her köşesine zarar veriyor.

Katılımcıların ve vatandaşların açıklamalarından sonra söz alan Chp Muğla Milletvekili Suat Özcan ilin önemli gelir kaynaklarından kömür işletmelerinin ve santrallerin zeytinciliği olumsuz yönde etkilemesiyle beraber; Termik santrallerin bulunduğu ekosistemi bozarak Maden Havalarının yeraltı ve yer üstü su kaynaklarına zarar verdiğini bu durumun ilerleyen yıllarda Milas ve Yatağan’ın ötesinde Bodrum’da dahil kaynak sularını azaltacağını ve  tarımda çiftçilerin sulama suyu problemi yaşayacağına değindi. Muğla’nın çok değerli orman alanları, sulak alanları ve yaşamlarının tahribatını sürdürerek pervasızca kömürle elektrik enerjisi üretme anlayışının Muğla’ya, Muğla’nın her köşesine zarar verildiğini söyledi.

Özcan, kükürdioksit, azotoksit, radon gibi tehlikeli gazları doğaya salan Yatağan Termik santrali hakkında Çevre ve Şehircilik Bakan’ı Murat Kurum’a sorular yöneltmiş ancak resmi bir cevap alamamıştı.

STK TEMSİLCİLERİ : SOMUT ADIMLARIN ATILMASI GEREKİYOR.

Fosil yakıtlara karşı mücadelenin önemini vurgulayan MUÇEP temsilcileri ve katılımcılar tarafından Kömüre karşı Mücadele ve Çözüm Önerileri kısmında Kent Konseylerine  bağlı Kömürsüz Muğla Çalışma Grupları kurulması, kömürden etkilenen köyleri temsil edecek mahalle meclislerinin hayata geçirilmesi, bölge belediyelerinin ortak eylem planı oluşturması ve bölgede adil dönüşüme yönelik üretici kooperatifleri ile yenilenebilir enerji kooperatifleri gibi ortak sorumluluk alanlarıyla somut adımların atılması gerektiği belirtildi .

 

Panel  milletvekilleri, yerel yönetim temsilcileri, STK üyeleri ve katılımcıların hep beraber  “Kömürsüz Muğla İçin” pankartı açmasıyla sonlandı.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA