HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
MERSİN ÇARŞI ESNAFI KENT YÖNETİCİLERİYLE BULUŞTU


25 Eylül 2019 Çarşamba 09:14

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Akdeniz Kent Konseyi Çarşı Esnafı Çalışma Grubu tarafından tanışma ve kaynaşma amacıyla düzenlenen kahvaltı etkinliğine katılarak, çarşı esnafı ile bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmasında, “İnsanlarla, şehirle ilgili yaptığımız çalışmaları Çarşı esnafına yansıtacağız. Birçok kesimi de ilgilendiren, Mersin’in merkezinin canlandırılması bunların başında geliyor. Ben inisiyatif kullanabiliyorsam, esnaf lehine kullanıyorum. Bundan şüpheniz olmasın” dedi.

 

Mersin kent merkezi ve çarşısının, kente yakışır bir konum ve hak ettiği duruma gelmesi için ne tür proje ve çalışmaların yapılabileceğinin tartışılıp masaya yatırıldığı kahvaltılı toplantıya; Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Akdeniz İlçe Kaymakamı Muhittin Pamuk, Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, MGC Başkanı Turgay Demirtaş, daire başkanları, başkan yardımcıları, esnaf odaları başkanları, muhtarlar ve gazeteciler katıldı.

Özkan; “Esnaf ve sanatkârlarımız, ülkemizin omurgasıdır”

Akdeniz Kent Konseyi Çarşı Meclisi’nin, kent yöneticileri ile hem tanışma hem de sorunlarını ve taleplerini anlatabilmeleri amacıyla düzenlenen buluşmada konuşan Mersin Milletvekili Hacı Özkan, ülkelerin kalkınmasının temelinde ticaretin yattığını vurguladı. Özkan; “Esnaf ve sanatkârlarımız ülkemizin omurgasıdır. Dolayısıyla esnaf ve sanatkârlarına sahip çıkmayan bir devlet, kalkınamaz, ilerleyemez ve gelişemez. Esnaf çıraklığından milletvekili olan bir arkadaşınız olarak; sadece çarşı esnafı değil, tüm ülkenin esnafının sorunlarını bilen bir arkadaşınızım. Sorunların çözümü noktasında TBMM’de ikinci dönemle birlikte çalışmalarımız devam ediyor. AK Parti hükümetleri olarak, 2002 yılından bu güne esnaf ve sanatkârımızın daima yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz” dedi.

Gültak; “Herkesin belediye başkanıyız, herkesi kucaklıyoruz”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da ilçe belediyelerin Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu çalışmasının önemine dikkat çekerek, “Biz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ile birlikte senkronize çalışmak için var gücümüzle mücadele ediyoruz. Çünkü o da ben de 31 Mart’ta seçilip göreve geldik. Hepimizin gönlünde bir dünya görüşü ve partimiz var ama artık ikimizde herkesin belediye başkanıyız, herkesi kucaklıyoruz. Bu kentte yaşayanlar olarak hepimizin uyum içinde olmamız gerekiyor ve Mersin bundan kazançlı çıkmalı” şeklinde konuştu. 

“Şehrin merkezini korumadığınız sürece değersizleştirirsiniz”

Başkan Gültak; Limanı, serbest bölgesi, ticari alanları ve tarihi dokusuyla Akdeniz’in; Mersin’in adeta kalbi ve en önemli kimliği olduğunu kaydederek, “Fakat şehrin dokusu, diğer yapılar içinde kaybolmuş. Özellikle koruma amaçlı imar planının devreye girmesini istiyoruz. En azından bundan sonrası için şehrin ana merkezini koruyalım. Bunu akademisyenler, uzmanlar ve sivil toplum örgütleriyle birlikte tartışalım. Mersin kent merkezinin tüm tarihi ve kültürel yapı ve dokusunu tekrar canlandıralım. Bunun içinde şehri öncelikle koruma altına almamız gerekiyor. Zira şehrin merkezini korumadığınız sürece değersizleştirirsiniz” diye konuştu. Başkan Gültak, Çamlıbel’i yeniden canlandırmak için Ankara’da görüşmeler yaptığını ve Dünya Bankası’ndan 45 milyon TL kredi başvurusunda bulunduğunu da kaydetti.

“Kentsel dönüşüm için Ankara’da çok büyük bir savaş verdim”

Geçmişte Mersin’de, kentsel dönüşüm projelerinin kâğıt üzerinde kaldığına da değinen Başkan Gültak, “Biz TOKİ’yi getiriyoruz ve inşallah Ekim-Kasım ayında ATAŞ arazisinde 350 konutluk inşaata başlıyoruz. Burada hem Arap hem de Kürt kardeşlerimizin kendi yaşam, kültür, örf ve adetlerine uygun yaşam alanları; taziye ve kültür evleri, tandırlar gibi; oluşturacağız. Buraların dönüşmesi yıllarca engellenmiş. Ben Ankara’da çok büyük bir savaş verdim bu proje için ve çok şükür ki o savaştan da galip çıktım. Bu insanlarımızı daha güzel, yaşanılabilir bir alana taşıma noktasında birlik olup bunu onlara anlatmamız gerekiyor. Tabi ATAŞ’ta amacımız 950 konut… İnsanları bu konutlara taşımak demek, Çay Mahallesi’ni yeniden yapılandırmak demek” ifadelerini kullandı.

Seçer; “Ortak paydamız Mersin’dir”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise buluşmada yaptığı konuşmada, “Mersin, hepimizin ortak paydası. Akdeniz ilçe belediye başkanımızla beraber, Akdeniz’i değerlendireceğiz. Hangi siyasi partiden olursak olalım, artık 31 Mart seçimleri bitmiştir, herkes görevinin başındadır. Parti kimliğini bir tarafı bırakıp, elbette hepimizin ayrı bir dünya görüşü ve bakış açısı var, uygulayacağımız politikaları bu doğrultuda uygularız, kenti bu doğrultuda yönetiriz. Ama ortak paydamız başta kentimiz Mersin... Sonra ülkemiz Türkiye; Türkiye’nin birliği, beraberliği, kalkınması ve huzuru… Her açıdan arzu ettiğimiz değerler, bizim ortak paydamızdır, bu tartışılamaz” diye konuştu.

“Üçlü yapıyı çok iyi kurmamız lazım”

Birlik, beraberlik; kentin kalkınması ve gelişmesi noktasında Büyükşehir Belediyesi olarak ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayan Başkan Seçer, “Akdeniz önemli bir ilçemiz. Mersin dediğiniz zaman Akdeniz akla gelir. Kentin kültürü, tarihi birikimi, mirası burada, sanayi, ekonomi burada… Sorun burada, 72 millet burada, çarpık kentleşme burada. Asayişte zorlandığımız noktalar burada. Böylesine bir zorlu ilçe ama güzel bir başlangıç yaptık. Farklı siyasi görüşlerden de olsak iki belediye başkanı olarak 6 aylık çalışma sürecinde birbirimize nezaket ölçüsünde yardımcı olmaya çalıştık. Bunu da gelecekte önemli çalışmaları beraber yapacağımıza işaret olarak değerlendiriyorum. Burada, Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyesi ve Merkezi Yönetim olarak 3’lü yapıyı çok iyi kurmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Pamuk; “İdareciler için önemli bir fırsat”

Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk da, sorunları birebir yaşayan insanların ağzından dinlemenin önemine değindi; Kent Konseyi Başkanı Erim’in önemli tespitlerde bulunduğunu ifade etti. Pamuk, “İdareciler için de bu önemli bir fırsattır. Bu tespitlerin takip edilip neticelendirilmesi, Akdeniz ilçemize ve kentimize çok önemli bir katkılar sağlayacaktır” dedi.

Erim; “Mersin kent merkezi çöktüğü için bunlar başımıza geldi”

Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim ise, çeşitli festival ve etkinliklerle çarşı esnafını yeniden diriltmek istediklerinin altını çizdi, “Aslında şunun farkında değiliz; Mersin tarihi kent merkezi çöktüğü için bütün bunlar başımıza geldi. Biz, Mersin’in tarihi kent merkezini ihya edersek insanlar gelir ve bu kent canlanır” dedi. Erim, 7 yıl önce onaylanan koruma amaçlı imar planının rafa kaldırıldığını hatırlattı. Konsey olarak bu planın yeniden hayata geçmesi için çalıştıklarını kaydeden Erim, bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’den de destek istedi.

Algüllü; “Ortak akıl ve güç birliği çok önemli”

Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü de konuşmasına, çarşı esnafının trafik, otopark, altyapı, fiziki yapı ve benzeri sorunlarını anlatarak başladı. Algüllü, “Bu masada; Çamlıbel, Kiremithane, Silifke Caddesi, Balık Pazarı, Kasaplar Çarşısı, Hamam Sokağı, Atatürk Caddesi, Ulu Çarşı var. Bu masada; Bit Pazarı, Zeytinlibahçe, Hastane Caddesi esnafları var. İstasyon, Uray Caddesi ve Çiçek Pasajı; çarşı bölgesinden muhtarlarımız var. Peki, niçin bir araya geldik? Mersin çarşısı, Mersinlilere, esnafımıza yakışır bir durumda değil. Kent protokolü ve esnaflardan oluşan böyle bir birlikteliğin, Mersin çarşısına ortak akıl ve güç birliğinin gerekli olduğunu düşündük” dedi.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA