HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
ERCÜMEN "AYDINCIK (GİLİNDİRE) AYNALI GÖL" MAĞARASI’NDA REKOR KIRDI.


29 Ekim 2019 Salı 08:01

Cumhuriyet’in kuruluşunun 96. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Milli Sporcu Şahika Ercümen, Mehmetçiğe ithaf edilen ‘Gilindire Aynalıgöl Mağarasında tek Nefeste 100 Metre Paletsiz Guinness Dünya Rekoru’nu kırdı.

 

Cumhuriyet’in kuruluşunun 96. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında, Milli Sporcu Şahika Ercümen,  Mehmetçiğe ithaf edilen  ‘Gilindire Mağarası Tek Nefeste 100 Metre Paletsiz Guinness Dünya Rekoru’nu kırdı. Mağarada, paletsiz kategoride rekor denemesi gerçekleştiren Ercümen, bu alanda kadınlar dünya rekoru olan 90 metre sınırını aşarak, Guinness Dünya Rekorları Kitabı’na girmeyi başardı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, rekor denemesini izlemeye giderek, bu tarihi ana tanıklık etti. Seçer, Gilindire Mağarası'na dalan ve tek nefeste dünya rekorunu kıran Şahika Ercümen’i tebrik etti. 

Gilindire Mağarası’nda gerçekleştirilen rekor denemesine, Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun yanı sıra Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer , Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Mersin İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Necip Çarıkcıoğlu, Aydıncık Kaymakamı Kamil Güzel, Bozyazı Kaymakamı Arif Yalçın, Anamur Kaymakamı İsmail Gültekin, Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, Gülnar Belediye Başkanı Alpaslan Ünüvar, Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altınsu, Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Oğuz Kaymaz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Adana Bölge Müdür Yardımcısı Faruk Atmaca, uluslararası gözlemciler, kent protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Başkan Seçer, buzul döneminden kalıntılar taşıyan ve dünyanın 8’inci harikası olarak nitelendirilen, eşsiz bir doğa harikası olan Gilindire Mağarası’nda gerçekleştirilen bu tarihi ana tanıklık ederek, rekor denemesinin ardından, dünya dalış rekortmeni ve Milli Sporcu Ercümen'i tebrik edip, kendisine Atatürk tablosu hediye etti.

Seçer: “Gilindire Mağarası’nda gerçekleşmiş olması tanıtımımız açısından son derece önemli”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Ercümen’i tebrik ederek, “Kendi dalında müstesna bir sporcu. Ben de izledim. Konsantrasyonu ve tekniği mükemmel ki böyle başarıların altına imza atabiliyor. Bizim için önemli olan bir değil, birkaç şey var. Bir tanesi bunun Mersin’de Aydıncık’ta yapılması. Çok kadim bir kent burası. Gilindire Mağarası’nda bunu gerçekleştirmiş olmanız bizim tanıtımımız açısından son derece önemli. Böyle güzel bir mekanda bu rekoru gerçekleştirdiğiniz için müteşekkiriz. Diğer taraftan yarın Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayacağız. 96. yılında başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm mücadele arkadaşlarını tekrar anacağız. Bu güzel ülkeyi, bu güzel Cumhuriyet’i bize armağan ettikleri için. Diğer taraftan Mehmetçiğe ithaf ettiniz. Bugün Mersin’de bir şehidimiz var. İçimizi kanatıyor, içimizi yaralıyor. Umut ediyoruz, kısa süre içerisinde ülkemizde huzuru, barışı tahkim ederiz” dedi. 

Aydıncık (Gilindire Aynalıgöl)  Mağarası

Mersin’in Aydıncık İlçesi’ne bağlı Gilindire (Aynalıgöl) Mağarası, 7,5 km güneydoğusunda, Sancak Burnu ile Kurtini Deresi arasında yer alan bir mağara. Mağara bir çoban tarafından tesadüf eseri bulundu. Giriş ağzı denize bakan ve hemen önünde küçük bir köy bulunan mağaraya denizden ve karadan gidilebiliyor.

Mağaranın girişi deniz seviyesinden 50 m yükseklikte. Bir hidrolojik rejim değişikliğiyle, mağarada bulunan sarkıt-dikit gibi oluşumlar, su altında kalarak, atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar ulaştı. Su altında kalan oluşumların, küresel iklim değişikliği öncesinde oluştuğu, bünyelerinde önceki Buzul Çağı'na ilişkin bütün hidrolojik ve atmosferik verileri saklı tuttuğu anlaşıldı. Gilindire Mağarası, bu özellikleriyle yaşanmış son iklim değişikliğine ilişkin, Doğu Akdeniz’de bulunan tek kayıt noktası.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA