HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
TUTDERE’DEN İKTİDARA: 8 MİLYONLUK İŞSİZLER ORDUSU SİZİN ESERİNİZ


15 Kasım 2019 Cuma 08:47

Milletvekili Av. Tutdere, meclis genel kurulunda yaptığı konuşmasında Türkiye’deki işsizlik tablosunu ortaya koydu. Ak Parti’nin iktidara geldiği 2003’te İŞKUR’a yapılan başvuru sayısının 587 bin 479’dan, 2018’de 3 milyon 509 bin 603 kişiye yükseldiğini açıkladı. “İşsizlikte yüzde 497 artışla bu tablo sizin eseriniz, ne kadar övünseniz az” dedi.

 

CHP Adıyaman Milletvekili meclis genel kurulunda Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri sırasında Türkiye’deki işsizlik tablosu üzerine konuştu. 

 

İKTİDAR ÜLKEYİ SOSYAL TRAVMA İÇİNE ATTI 

Milletvekili Av. Tutdere Ak Parti sıralarında Türkiye’nin anayasaya göre öncelikli olarak bir sosyal hukuk devleti olduğunu ve 49. Maddeye göre, devletin çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğunu hatırlatarak başladı. İktidarın bu konuda gereken ve üzerine düşenleri yapmadığını belirten Tutdere “Hükûmetin bu konuda sınıfta kaldığını görmekteyiz.” dedi. “Ülkemizin son bir yıl içerisinde bulunduğu ekonomik kriz, gerçekten, ülkemizi, yurttaşlarımızı ve insanlarımızı büyük bir sosyal travmanın içine atmış durumda.” ifadelerini kullandı. 

 

Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin gündemine damga vuran toplu aile intiharlarının temelinin araştırılmak zorunda olduğunu belirten Tutdere, “Ülkemizin son bir yıl içerisinde bulunduğu ekonomik kriz, gerçekten, ülkemizi, yurttaşlarımızı ve insanlarımızı büyük bir sosyal travmanın içine atmış durumda.” dedi. 

 

ZAM YAPILMAYAN BİR ŞEY KALMADI 

Ak parti hükümeti tarafından son bir yıl içinde elektriğe yüzde 60, doğalgaza yüzde 52, akaryakıta yüzde 30, tekel ürünlerine yüzde 60, gıdaya yüzde 50, beyaz ete yüzde 40, süte yüzde 50 zam yapıldığını hatırlatan milletvekili, işsizlik, yoksulluk “Hükûmetin uyguladığı yanlış ekonomik politikalarla birlikte ülkemizdeki özellikle dar gelirliler ve işsizler ciddi sıkıntı yaşamaktadır. Bu sıkıntıların sonucu da bu tür üzücü tabloları ortaya koymaktadır.” ifadelerini kullandı. 

 

Milletvekili’nin verdiği işsizlik rakamları, konuşmasından satırbaşları ile şöyle; 

“Cumhurbaşkanı Ak Parti döneminde 9 milyon kişiye yeni iş imkânı sağlandığını belirtese de devletin resmî kurumu İŞKUR'un verilerine baktığımızda Ak Parti’nin iktidara geldiği 2003’te İŞKUR'a başvuru yapan toplam işsiz sayısı 587 bin 479 iken,  2018 yılında bu rakam 3 milyon 509 bin 603 kişi olmuş, aradaki fark yüzde 497’ye yükselmiştir. 

 

BU İŞSİZLER TABLOSU SİZİN ESERİNİZ

Tabloya genç işsizler açısından bakıldığında yine iktidara geldiğiniz yıl kuruma yapılan başvuru sayısı 169 bin 272 iken, 2018 yılında bu sayı 1 milyon 55 bin 550 kişiye ulaşmış, artış oranı yüzde 524 olmuştur.  Kadın işsiz 2003 yılında 118 bin 031 kişiyken, 2018’de 1 milyon 805 bin 439 kişiye ulaşmıştır. 

 

Diplomalı işsizler açısından tabloya bakıldığında, 2003 yılında yapılan başvuru sayısı 36 bin 444 kişiyken, 2018 yılında toplam başvuru sayısı 753 bin 763 olmuş, artış oranı yüzde 1.968’dir. 

Bugün Türkiye'deki gerçek işsizlik 8 milyon 112’dir. Bu, iktidarınızın yarattığı tablodur. Bu işsizler ordusu iktidarınızın eseridir. Bu eserle ne kadar övünseniz azdır. 

 

ADIYAMAN’DA İŞYERLERİ KAPANIP YERİNE KAHVEHANELER AÇILIYOR 

Tabloya seçim bölgem Adıyaman üzerinden bakınca, işsizliğin Türkiye ortalamasının üstünde, yüzde 14 civarında kaldığını görüyoruz. Adıyaman'da iş yerleri hızla kapanırken, yerlerine aynı hızla kıraathaneler açılıyor. Adıyaman'ın her yanında pıtrak gibi çoğalan kahvelerin ağzına kadar dolu olduğunu; gençlerin, üniversite mezunlarının sabahtan akşama kadar beklediklerini görüyoruz. 

 

TERÖRÜ BİTİRMENİN YOLU İŞSİZLİĞİ BİTİRMEKTEN GEÇER 

Adıyaman'da da, Güneydoğu'da da, Türkiye'nin tamamında da temel sorun işsizlik. Hükûmetin acilen işsizliğe çare bulması lazım. Şunu aklımızdan çıkarmamalıyız: Terörü bitirmenin yolu da işsizliği bitirmekten geçiyor. Türkiye'de birliği, beraberliği, kardeşliği korumanın yolu da işsizliği bitirmekten geçiyor.

 
 




 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA