HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
CHP’Lİ BAŞARIR: “ MAL VARLIKLARI ARAŞTIRILSIN”


10 Aralık 2019 Salı 09:09

CHP Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Mahir Başarır, TBMM Başkanlığı’na, 2002 yılından bu zamana kadar tüm seçilmiş kamu görevlilerinin, bakanların, üst düzey bürokratların ve onların birinci dereceden akrabalarının seçilmeden önce, seçildikten sonraki süreçte ve görevi sona erdikten sonra mal varlıklarının ortaya çıkarılması, haksız zenginleşmenin, yolsuzlukların ve rüşvetin önlenmesi için meclis araştırma önergesi verdi.

 

Ülkemizde gün be gün yolsuzlukların, rüşvet iddialarının yazılı ve görsel basında yer aldığını ve bunun da toplum vicdanında derin yaralar açtığını belirten CHP’li Başarır; bu konuya ilişkin kurulacak bir komisyonun, haksızlıkların, rüşvetin, yolsuzlukların, haksız zenginleşmenin önlenmesi ve şeffaf, demokratik bir yönetimin gerçekleştirilmesi adına önem arz ettiğini belirtti.

Söz konusu kişilerin mal varlıklarının derlendiği, halka açık ve düzenli biçimde paylaşıldığı bir mekanizma kurulması gerektiğini belirten CHPMersin Milletvekili Ali Mahir Başarır; “Seçilmişlerin ve atanmışların mal varlıklarını kamuoyuyla paylaşması, hem milletimizin aklındaki soru işaretlerinin giderilmesine ve hem de kendilerine yapılan ağır eleştirilere yanıt vermeleri için iyi bir zemin oluşturacaktır” dedi.

CHP’li Başarır TBMM Genel Kurulu’nda yapmış olduğu konuşmada da;  “ Mal varlıklarının araştırılmasını yapmadığımız sürece bu sistem, herkesi töhmet altında bırakır. Bu Meclis bunu yapabilir….Gerçekler ortaya çıksın. Eminim bu araştırmadan sonra her şey düzlüğe çıkacaktır. Cumhurbaşkanın ve ailesinin mal varlığı dünyada konuşuluyor. Bu konuyu araştırmak ve ortaya çıkarmak bu onurlu Meclise düşer. Cumhurbaşkanı ne diyor? ‘Bize yeni Ömerler lazım’ diyor. Bugüne kadar yok muydu? Merak ediyorum, bugüne kadar Cumhurbaşkanı, Ömerlerle yürümüyordu da Ebu Cehillerle mi yürüyordu?” sözlerine de yer vermişti.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Varlığını ve sürdürebilirliğini tamamen halka borçlu olan siyaset kurumunun, toplumdan bağımsız olması düşünülemez. Bu nedenle gücünü halktan alan ve halka karşı üst seviyede sorumlu olan seçilmişlerin ve üst düzey bürokratların mal varlığının halka açık olması gerekmektedir. Söz konusu durum halktan gizli yapıldığı zaman siyaset kurumunun itibarı zedelenmekte ve kamuoyunda tartışmalara neden olmaktadır.

Ülkemizde özellikle TBMM’de görev yapan milletvekillerinin mal varlıklarını sadece TBMM Başkanlığı’na bildirmesi son derece yanlış bir tutumdur. Aynı durum ABD ve gelişmiş batı ülkelerinde kamuoyuyla paylaşılmaktadır. 

Türkiye’de 1990 yılında Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu çıkarıldı. Bu kanuna göre seçimle görev başına gelenler, üst düzey bürokratlar mal bildiriminde bulunmaları gerekir. Ancak bu bildirimlerim tüm vatandaşların bilgisine açık olması; haksızlıkların, rüşvetin, yolsuzlukların, haksız zenginleşmenin önlenmesi ve şeffaf, demokratik bir yönetimi gerçekleştirmek adına önem arz etmektedir.

Söz konusu kişilerin mal varlıklarının derlendiği, halka açık ve düzenli biçimde paylaşıldığı bir mekanizma kurulmalıdır.

Ülkemize gün be gün yolsuzluk, rüşvet iddiaları yazılı ve görsel basında yer almakta ve bu da toplum vicdanında derin yaralar açmaktadır.

Bu sebeple 2002 yılından bu zamana kadar tüm seçilmiş kamu görevlilerinin, bakanların, üstdüzey bürokratların ve onların birinci dereceden akrabalarının seçilmeden önce, seçildikten sonraki süreçte ve görevi sona erdikten sonra mal varlıklarının ortaya çıkarılması, haksız zenginleşmenin, yolsuzlukların, rüşvetin önlenmesi adına Anayasamızın 98, TBMM İç Tüzüğü’nün 104 ve 105. Maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz.

 

Av.Ali Mahir Başarır

                Mersin Milletvekili





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA