HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, YANAN ORMANLIK ALANLARDA KIZILÇAM TOHUMU EKİM TÖRENİNE KATILDI


27 Ekim 2022 Perşembe 09:36

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, İlimiz Gülnar ve Silifke İlçelerinde 07.09.2022 tarihinde yaşanan orman yangınında zarar gören 2 bin hektar alanda yapılacak Kızılçam Tohumu ekim faaliyetine katıldı.

 

Vali Ali Hamza Pehlivan "Şu anda 07.09.2022 tarihinde başlayan yangın neticesinde kaybetmiş olduğumuz ormanlık saha alanındayız. Gülnar İlçemize bağlı Büyükeceli Mahallesinde başlayıp yayılan ve yaklaşık 2000 dekar ormanın maalesef yanmasına neden olan bir afet yaşadık. Ama devletimizin imkanlarıyla kısa sürede bu yangın kontrol altına alındı. Hemen akabinde Orman Bölge Müdürlüğümüz tarafından rehabilitasyon çalışmaları başlatıldı. Öncelikle arazide tespitler yapıldı. Yangında yanmayan ağaçlar da var. Ekolojik dengenin devamlılığı açısından onlar muhafaza edilecek. Bir yandan toprak yeniden ormana dönüştürülebilir hale getirilmek için hazırlanıyor. Tabii bu çalışmaların bir aşaması da temizlenen alanlarda tohum ekmek suretiyle yanan ormanların yeniden yeşermesini sağlamak.  Bir başka aşama da uygun alanlara fidan dikimini gerçekleştirmek. Biz bugün burada Kızılçam tohumu ekmek üzere toplandık. Kızılçam özellikle Akdeniz iklimine, özellikle de yaz şartlarına uygun ve yangında çok hassas olmakla birlikte, yangın sonrasında da diğer türlere göre çok daha çabuk yeşerebilen, büyüyebilen bir ağaç türüdür. İlimizin toplam yüz ölçümü 1.6 milyon hektar. Bu yüz ölçümün yüzde %54'ü ormanlık alanlardan oluşuyor. Bu da 835 bin hektara tekabül ediyor. Bugün Kızılçam tohumlarını toprakla buluşturacağız ve devamında toplamda 27 ton Kızılçam tohumu toprağa ekilecek. Bu yirmi 27 ton aslında 450.000.000 ton tohumdan oluşuyor. Bu 450.000.000 ton tohumun tamamı yeşermiyor. Bilimsel çalışmalara göre %5-10 nispetinde bir yeşerme sağlanacak. Bu da 20 ile 25 milyon arasında fidana tekabül ediyor. Elbette ki süreç içerisinde bunların takibi yapılıyor. Kendi haline bırakılmıyor. Yeşermeyen alanlara gene takviye yapılıyor. Nitekim malumunuz 2021 yılında yaşadığımız orman yangını çok daha büyük ölçekliydi. Orada da demin kısaca özetlemiş olduğum hem zarar tespiti, toprağın hazırlanması, yanan ağaçların çıkartılması, yeşil kalan dokunun korunması ve devamında tohumlama çalışmaları yapılıyor. Geçen yıl yanan orman arazisi toplamda 9.4 bin hektardı. 30 tona yakın kızılçam tohumu da oraya ekilmişti. Bu tohumların 24 milyonu yeşerdi fidana dönüştü. Ayrıca 600 binin üzerinde fidan dikimi gerçekleştirildi. 

Şunu açıkça ifade etmek isterim ki yanan ormanlık alanda toprağın her bir santimetre karesi ya tohumlama ya da ağaçlandırma suretiyle yeşertildi. 

Aynı işlemi bu yıl Eylül ayında yanan bu arazide de gerçekleştirip belli bir süre içerisinde buraların da inşallah yeşerdiğini göreceğiz. Tabii burada aşama aşama, bilimsel teknikler de kullanılarak çok dikkatli, çok özenli bir çalışma yürütülüyor. Orman Bölge Müdürlüğümüzün yaklaşık 1500 personeli var. Ben hepsine bu vesileyle teşekkür ediyorum. Biraz sonra hep birlikte tohumları toprakla buluşturacağız. Biliyorsunuz çocuklarımızın çok söylediği bir şarkı var. “Tohumlar, fidana; fidanlar, ağaca; ağaçlar ormana dönmeli yurdumda” diye. 

Malumunuz 11 Kasım Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından milli ağaçlandırma günü ilan edilmişti. O gün vesilesiyle de gene ağaç dikme kampanyalarımız olacak. 

Bu sene yıl sonuna kadar burada yaptığımız tohumlama haricinde toplamda 4,5 milyon fidanı toprakla buluşturacağız. Bu çalışmamızın hayırlı, güzel neticelere vesile olmasını temenni ediyorum. Tekrar emeği geçen ve iş birliği yapan kurum ve kuruluşlara, çalışanlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.
 
Yapılan basın açıklamasının ardından Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın ile beraberindeki heyet tohum cepli önlükleri giyerek orman yangınından zarar gören alana Kızılçam Tohumu ekimini gerçekleştirdi.




 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA