HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
ADD’DEN CUMHURİYETİMİZİN 100.YIL İMECESİNE ÇAĞRI


28 Kasım 2022 Pazartesi 16:35

31 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes anlaşması sonucu, başkent İstanbul’un işgali ile Osmanlı İmparatorluğunun fiilen tarihten silinme süreci başlamıştır. Buna karşın Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919 da Samsun’a ayak basması ile Kurtuluş (İstiklal) Savaşı başlamıştır. 26 Ağustos 2022 de Kocatepe’den başlayan ve 30 Ağustos 1922 de Dumlupınar meydan muharebesinde düşmanın bozguna uğratılıp, 9 Eylül 1922 de işgalci güçlerin İzmir’de denize dökülmesi, ile devam etmiş. 11 Ekim 1922 de Mudanya Ateşkes Anlaşması ile Anadolu ve batı Trakya Düşman işgalinden kurtarılmıştır. 24 Temmuz 1923 de Lozan Barış Anlaşması’nın imzalanması ile Anadolu’da kurulan yeni hükümet resmen ve hukuken tüm Dünya tarafından tanınmıştır. Son olarak 6 Ekim 1923 de TBMM ordularının İstanbul’a girmesiylekurtuluş savaşının askeri ve hukuki süreci fiilen tamamlanmıştır.29 Ekim 1923 de ‘Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir’ şiarı ile yeni kurulan devlet ve idare şekli olan Cumhuriyet İlan edilmiştir.

 

29 Ekim 2023 de Cumhuriyetimiz 100. yılına girilecektir. 100. Yıllar devletlerin, resmi ve ticari kurumların kurumsal yaşamında çok önemli kilometre taşlarıdır. Ülkemiz toprakları, bir ateş çemberi içindeki coğrafyada olmasına rağmen, 100 yıldır büyük bir savaş ve işgal yaşamadan,  bugüne dek barış ve huzur  içinde yaşamaktadır.Bugün güneyimizde, Irak ve Suriye’de, kuzeyimizde Ukrayna’da ve Afganistan’da yaşanan savaş ve iç çatışmalar nedeniyle, milyonlarca sığınmacı, ülkemize  resmî veya kaçak yollardan gelerek,salt bu barış ve huzur ortamı nedeniyle bu topraklarda yaşamayı tercih etmektedirler.İçinde bulunduğumuz bu barış ortamının değerini anlamak için büyük çoğunluğunun çok zor şartlarda ülkelerini  evlerini terkedip gelmiş, ailelerini  kaybetmiş sığınmacı ve mültecilerin kadınların, çocukların içine düştükleri yürek sızlatan durumlarını dikkatle gözlememiz yeterlidir. 

 

İçinde bulunduğumuz ve bize doğal gelen bu barış ve huzur ortamı, Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarının özverili çabaları ve onbinlerce şehidimizin kanıyla kazandığı bağımsızlık ve kurduğu Cumhuriyetimizin,  ‘Yurtta Barış, Dünya’da Barış’ şiarıyla  gerçekleştirdiği devrim ve ilkelerin Anayasamızda vücut bulan BAĞIMSIZ, ÜNİTER, LAİK, SOSYAL, HUKUK DEVLETİ NİTELİKLERİ sayesindedir. 

 

Bu gerçekliklerden hareketle, siyaset kurumunun bugüne kadar yaptığı tüm hatalara, bugünkü tüm ekonomik ve sosyal zorluklara vede emperyalizmin ülkemizde ve coğrafyamızdaki tüm örtülü ve açık kanlı operasyonlarına rağmen, hala bir barış adası içinde yaşayabilmemizi Cumhuriyetimizin kurucularına ve yukarıda belirtilen niteliklerine borçlu olduğumuzu hiçbir zaman unutmamamız gerekmektedir. Çünkü,bugün içinde bulunduğumuz tüm zorluklara  rağmen, halkımızın kurucu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’e ve  Cumhuriyetimizin yukarıda belirtilen temel ilkelerine  sahip çıkması nedeniyle bölgemizde  barış ve huzur içinde  olarak varlığını sürdürmektedir.

Bu nedenle,  Cumhuriyetimizin temel ve değişmez  ilkeleri etrafında daha güçlü birliktelik ve beraberlikle sahip çıkma zamanıdır.

 

Bu nedenle, Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken, biz aşağıda imzası bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD). Mersin’deki Şubeleri ile Mersin’deki  Demokratik kitle örgütleri olarak, Mersin’in ilçelerinde, sokaklarında ve her köşesinde,  Cumhuriyetimizin 100. yılının değerini  anlamak,  hissetmek  ve araştırmak, toplumsal belleğimizi güncellemek üzere , 15 ARALIK 2022  SAAT 14:00 DE, YENİŞEHİR BELEDİYESİ AKADEMİ SALONUNDA (KAPALI  SALONU ARKASI)  bir araya gelerek, Cumhuriyetimizin 100. yıl gündemini değerlendirmeye ve oluşturmaya; tüm resmi  ve özel kurumlarımızı, yerel yönetimlerimizi, muhtarlarımızı,  demokratik kitle örgütlerini ve derneklerimizi, kulüplerimizi ve yurttaşlarımızı CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI İMECESİ ‘ne davet ediyoruz.28.

 

 





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA