HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Çevre ve Orman Müdürlüğünden çok güzel bir proje


9 Şubat 2011 Çarşamba 12:25

Mersin Orman Bölge Müdürlüğünce Eshab-ı Keyf’ ve Melemez dağında tesis edilmiş olan Bal üretim ormanı üreticilerin yüzünü güldürecek.

 

                          Çevre ve Orman Bakanlığınca Mersin’de başlatılan “Bal Üretim Ormanı” projesi Odun dışı üretimiyle geçimini arıcılıktan temin eden aileler için de büyük bir önem taşımaktadır.

                           Projenin ve sağlayacağı katkıların bilincinde olan Bölge Müdürlüğümüz  sınırları dâhilinde sosyal ormancılığa yönelik “Bal Üretim Ormanları” nın kurulması için öncelikle 0-600 mt. Rakımlarında ki göller, göletler ve su toplama havzalarında, bozuk ve 1 kapalı ormanlık alanlarda, köy ve kasaba bitişiğindeki rehabilitasyon ve  Ağaçlandırma sahalarında uygulamaya geçilmiştir.

                  Bal Arısı yetiştiricileri adına konuşan Tarsus İlçesi, Dedeler Köyü Muhtarı Yusuf Erol ise: Köyümüzde 2006 yılından bu yana  400 Hektar orman alanını Orman Bölge Müdürlüğümüzün çalışmalarıyla koruma altına alındı.Bu alanlarda bugün arıcılarımız çok ciddi şekilde faydalanmaktalar ve arıcılığın gelişmesi yönü ile çok olumlu katkısı olmuştur ve Bu alandaki Harnup ve  biberiyeler özellikle arıcılık için çok önemli , sonbaharın arıcılar yayladan getirdikleri arı kovanlarını bu sahalar içerisine orman dairesinden izin alarak koyuyorlar.Dedeler köyü,Sucular köyü ,Taşkuyu köyü ve Kerimler köyü sınırları dahilindeki orman alanlarında 15000 adet arı kovan bulunmaktadır Orman dairesinin bu çalışmalarına yöre insanı ve arıcılar adına teşekkür ediyor ve destekliyoruz.dedi

        .            Bal üretim Ormanı olarak da  kullanılan Odun dışı üretime yönelik ağaçlandırılmış sahalarda  incelemeler yapan Mersin Orman Bölge Müdürü M.Mustafa Gözükara yaptığı açıklamada: Biberiye 300-400 rakımda Tarsus’ta yoğun yayılış göstermekte.3500 Ha. alanda koruma altına aldığımız sahada Biberiye bulunmaktadır,bu sahalara yapmış olduğumuz Biberiye fidan dikimleriyle daha verimli bir bal ormanı oluşturduk.Arıcılarımız için en önemli özelliklerinden bir tanesi bu bitkinin Kasım ayından itibaren çiçek açması ve Haziran ayına kadar devam etmesidir,şu anda Şubat ayı içerisinde olmamıza rağmen Biberiyelerde bol miktarda çiçek mevcuttur.Arıcılarımızın yedi veren dedikleri bitkilerden kış aylarında arılar polen ve bal alıyor böylece hem yaz mevsimine sağlıklı girmelerine hemde kolonilerinin gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır.Organik bal üretiminde tamamen doğal olan bu sahaların kullanılması ile çok kaliteli ballar üretilmektedir.Mersin Orman Bölge Müdürlüğümüzce tesis edilen bu sahada ve civarında 15 binin üzerinde kovan bulunmaktadır,vatandaşlarımız Bölge Müdürlüğümüzden izin alarak,buraları hiçbir bedel ödemeden kullanmaktadırlar.Vatandaşlarımız da bu uygulamadan çok memnun,bu anlamda Vatandaşlarımıza çok büyük katkı sağlanmakta,burada üretilen ballar tamamen organik olmakta,bu tür çalışmalarımız Tarsus ile Anamur arasındaki sahil şeridinde buna benzer sahaların korunmasını,rehabilite edilmesi çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürmekteyiz.Bu sahalarda arılar beslenecek bal yapacak bolca biberiye bitkisi buldukları için şeker verilmeden beslenerek organik bal üretmekte ve çoğalmaları da buna bağlı olarak hızlı olmakta daha sağlıklı ve uzun yaşayabilmektedirler.

                       Bu tür çalışmalarımız yöre insanlarımıza çok ciddi ekonomik katkıda sağlıyor.Uygun alanlarda  bu gibi yerlerin arttırmak için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürmekteyiz. Tarsus ile Anamur arasında 270 bin Ha. 0-2000 rakım arasında koruma altına aldığımız sahalarımız var,kışın bu tür sahalarda barındıkları gibi yazın da yukarı ki yaylarda koruma altına aldığımız genç ormanlarımızın içerisinde kekik,geven gibi bitkilerden faydalanacak şekilde onların hizmetine sunmaktayız.Mersin civarında yaklaşık 200 bin kovan bulunmakta 3000 bine yakın insanımız buradan geçimini sağlamaktadır.dedi.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA