HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Nükleer Karşıtı platform önemli bir bildiri yayınladı


18 Şubat 2011 Cuma 12:45

Mersin Nükleer Karşıtı platformu “BASINA VE KAMUOYUNA” başlığı altında 12.07.2010 Sayılı kanunla kabvul edilen Akkuyu da kurulması planlanan Nükleer Santralinin yapımı ve işletilmesine dair işbirliği anlaşması konusunda bir bir basın açıklaması yayınladı.

 

 

                Mersin Nükleer Karşıtı platformunun yayınladı basın açıklaması aynen şöyele.

 

 Akkuyu da kurulması planlanan Nükleer Santralinin yapımı ve işletilmesine dair işbirliği anlaşması 12.07.2010 tarihinde/6007 sayılı kanunla kabul edilmişti.

Bu anlaşmanın içeriğinin, uluslar arası çevre koruma mevzuatı ve Anayasaya aykırılıklar taşıdığını kamuoyuyla defalarca paylaşmamıza rağmen hükümet, Rusya ile yapılan  anlaşmanın  iptal edilmesi için hiçbir girişimde bulunmayarak, hukuksuz durumu hala sürdürmektedir.

Uluslar arası çevre ve doğa koruma sözleşmeleri ve 2872 sayılı Çevre Kanununun 10. Maddesi uyarınca ÇED süreci başlatılmadan yapılan tüm anlaşmaların, lisans çalışmalarının ve kamusal harcamalarının HUKUKA AYKIRILIK teşkil ettiğini önemle belirtmek istiyoruz.

            Akkuyu Nükleer Santrali gibi  doğayı etkileyecek ve kamu sağlığını risk altına sokacak büyük  projeler ve faaliyetler  için    projenin 7 Şubat 1993 tarihinden önce yatırım programına alınmış olması  durumunda  bile muafiyet uygulanmayacağı hususu aşikardır.  Kamu  otoriteleri tarafından,  Çed yaptırma ve bölgede yaşayan yurttaşların  onayını alma yükümlülüğü mevcuttur. Özellikle Mersin-Adana illerinde bulunan sivil toplum kurumlarının, sendikaların, meslek odalarının, bilim insanlarının görüşleri alınmalıdır.

Yasal ÇED izni alınmadan   başlatıldığı anlaşılan   Akkuyu Nükleer Santrali  projesinin   2872 sayılı Çevre Kanununun 10. ve  uluslar arası çevre koruma sözleşmelerinin ÇED zorunluluğunu getiren hükümleri    uyarınca derhal durdurulması  ve Rusya ile yapılan tüm anlaşma ve taahhütlerin askıya alınması  gerekmektedir.

Aksi durumda proje için tahsis edilecek kamu kaynakları ve ileride olası tazminatlar ‘’ağır kişisel sorumluluk ilkesi’’ uyarınca   5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Ve Kontrol Kanunu hükümleri  uyarınca  ilgili kamu görevlilerinin kişisel mali sorumluluğunu doğuracaktır.

Sonuç olarak;

Evrensel çevre koruma sözleşmelerine  ve ulusal yasalara ve Danıştay İDDGK kararına göre ÇED yapılmadan başlatılan Akkuyu Nükleer Santrali projesi ile ilgili olarak başlatılan tüm idari işlemlerin ve lisans işlemlerinin  2872 sayılı Çevre Kanununun 10.maddesi, Danıştay İDDGK kararı ve  ÇED Yönetmeliğinin 6,7 ve 19.maddeler uyarınca derhal durdurulmasını;   arazinin kesinlikle müteahhit firmalara tahsis edilmemesini, Çevre Kanunu uyarınca ÇED sürecinin Mersin-Adana illerinin tümünü kapsayacak biçimde ve önemde başlatılmasını, yurttaşların ve sivil toplum kurumlarının görüşüne başvurulmasını, ÇED yapılmadan kamu kaynaklarının israf edilmemesini, bölgedeki mülki idare amirlerinin tarafsız ve objektif davranmalarının teminini, kamu sağlığına, çevre ve doğaya, yörenin turizm ve tarım sektörüne, kamu yararına aykırı olan Akkuyu Nükleer Santral projesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Hükümet Çevre Mühendisleri Odasının Danıştaya açmış olduğu davanın ÇED muafiyetine karşı  kazanımı kararının gereğini  derhal  yerine getirmelidir.

Anayasanın 17.maddesinde düzenlenen ‘’yaşama hakkı’’ ve 56.maddesindeki ‘’sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı’’ uyarınca, bölgemizde kamu sağlığı ve güvenliği açısından ciddi riskler içeren Akkuyu Nükleer Santrali ihale sürecinde yaşanan  HUKUKA AYKIRI durumların denetlenmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kuruluna ayrıca anlaşmanın iptal edilmesi için Çevre ve Orman Bakanlığına,TAEK ve Başbakanlığa yasal başvurumuzu yaptık.

Halkın istemediği Nükleer Santraller Ülkemiz de yapılamaz.Yapılmasına da izin vermeyeceğiz.  

 

                                                                      MERSİN NÜKLEER KARITI PLATFORM





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA