Mersin Akaryakıtçılar Derneği (MADER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Akgül, deprem riski oldukça yüksek olan Türkiye’de nükleer santral kurulmasının bir ’intihar’ olacağını savundu. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılıp, kayıp-kaçak oranının düşürülmesi ve enerjinin verimli kullanılması çağrısında bulunan Akgül, nükleer santrallerin mevcut enerji ihtiyacının sadece yüzde 5’ini karşılayabileceğini söyledi.
Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesine yapımı gündemde olan ’Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı tepkiler sürüyor. Avrupa başta olmak üzere dünyada birçok ülkenin nükleer santrallerden vazgeçtiğine dikkat çeken MADER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Akgül, bugün gelinen noktada Türkiye’nin nükleer enerjiye ihtiyacı olmadığını savundu. Japonya’da deprem ve tsunaminin ardından yaşanan nükleer felaketi hatırlatan Akgül, ’Akkuyu Nükleer Santrali’nin de Ecemiş Fay Hattı’na yakın bir bölgeye kurulmak
istendiğini kaydetti. Santralin yapımı için 20 milyar dolarlık kaynak kullanımının gündemde olduğunu belirten Akgül, bunun yanlış olduğunu ve Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaparak minimuma indirebileceğini söyledi.
"TÜRKİYE SAHİP OLDUĞU GÜNEŞ ENERJİSİNİ DEĞERLENDİREMİYOR"
Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre oldukça şanslı bir konumda olduğunu kaydeden Akgül, Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürlüğü’nde mevcut olan ve 1966-1982 yıllarında ölçülen güneşlenme süresi ve ışınım şiddeti verilerine işaret etti. EİE tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresinin 2 bin 640 saat olduğunu vurgulayan Akgül, bunun da günlük ortalama 7.2 saate denk düştüğünü dile
getirdi. Akgül, "Ülkemiz, güneş enerjisi açısından bu kadar önemli bir potansiyele sahip olmasına karşın ne yazık ki bu nimetten yeterince faydalanamıyor" dedi.
"NÜKLEER SANTRAL YAPIMI TÜRKİYE’NİN İNTİHARI OLUR"
Dünyada radyoaktif atıkların güvenle saklanabilmesi noktasında henüz kalıcı bir çözüm bulunamadığını ifade eden Aziz Akgül, nükleer santrallerin soğutulabilmesi noktasında kullanılan suyla nehir, göl ve denizlerin ekolojik dengesinin bozulacağını, su ürünleri ve bölgedeki balıkçılığın da bitme noktasına geleceğini savundu. Nükleer santrallerin aynı zamanda sürekli kaza yapma riski taşıdığını hatırlatan Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nükleer enerji, ucuz ve karlı bir enerji olarak öne çıkabilir ancak unutulmaması gereken bir şey var ki, bu santraller kısa ömürlüdür ve uzun vadede Türkiye’ye çok pahalıya patlayacak bir yatırımdır. Deprem riskinin yüksek olduğu ülkemizde böylesi bir işe kalkışmak adeta intihar olur."
"ENERJİ AÇIĞIMIZI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIYLA KAPATABİLİRİZ"
Her insanın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olduğunu, herkesin buna saygı göstermesi ve çevreye karşı duyarlı olması gerektiğini kaydeden Akgül, bu nedenle insan sağlığına ve çevreye zararlı olan nükleer santrallere karşı olduklarının altını çizdi. Akgül, "Enerji açığımız yenilenebilir kaynaklara yatırım yapılarak, kayıp ve kaçakların önüne geçilip, enerjinin verimli kullanımıyla kapatılabilir. Bunun için büyük çevresel ve ekonomik risklere girmeye de gerek yok. Nükleer santraller, işletilmesi pahalı
olduğu gibi kullanım ömrü tamamlanınca tesisin sökülmesi riskli ve maliyetli olduğundan bu alandaki yatırımlar, kamu kaynaklarının da israf edilmesi anlamını taşır" diye konuştu.
"NÜKLEER SANTRAL MEVCUT ENERJİ İHTİYACININ YÜZDE 5’İNİ KARŞILAR"
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça zengin bir ülke olmasına rağmen mevcut kaynakların değerlendirilebilmesi adına bugüne kadar gerekli yatırımların hayata geçirilmediğini ve bu alanda yapılan çalışmaların yetersiz kaldığını belirten Akgül, Türkiye’nin petrol zengini bir ülke olmadığını ve bu alandaki eksikliğini yenilenebilir enerji kaynaklarıyla giderebileceğini söyledi. Türkiye’nin enerji konusunda stratejik bir konumu olduğunu hatırlatan Akgül, ’Bakü-Ceyhan-Tiflis Boru
Hattı’ ile ’Nabucco Projesi’ örneklerini verdi. Hükümetin nükleer santral konusunda ısrarcı olmasına bir anlam veremediğini belirten Akgül, 20 milyar dolarlık yatırımla kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin Türkiye’nin mevcut enerji ihtiyacının sadece yüzde 5’ini karşılayacağı bilgisini verdi. Söz konusu kaynağın Türkiye’deki petrol aramalarına ayrılabileceğini vurgulayan Akgül, bu konudaki ısrarlardan artık vazgeçilmesini istedi.