HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün zam tepkisi


4 Nisan 2012 Çarşamba 11:37

CHP Mersin Milletvekili Öztürk, doğalgaza ve elektriğe peş peşe yapılan zamlarla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemi ile yazılı soru önergesi verdi.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla dilerim.

 

 

 

  Ali Rıza Öztürk

Mersin Milletvekili

 

Bilindiği gibi geçtiğimiz Mart ayı içerisinde benzin fiyatlarına 3 haftada 3 ayrı zam yapıldı. 9 Mart’ta 10 kuruş, 19 Mart’ta 8 kuruş, ve daha sonra da 5 kuruşluk zamlar yapılarak benzinin fiyatı 4.67 TL’ye kadar çıktı.

1 Nisan’dan geçerli olmak üzere tüketicinin kullanmış olduğu elektrik fiyatına ortalama olarak yüzde 8.1 oranında artış yapıldı. Geçtiğimiz Mart ayı içerisinde de elektriğe meskenlerde yüzde 9.57 oranında zam yapılmıştı. Bunlarla birlikte Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın açıklamalarıyla da doğalgaza yüzde 18.72 oranında zam yapıldı. Doğalgaza yapılan zamla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: “ Tabi zamdan hoşlanmadığımı ve sevmediğimi söyleyebilirim ancak bu zammı yapmak zorunda kaldık. Bu çok fazla baskı altında yapılan zamdır. Türkiye, 10 yıl önce 22 dolara ham petrol alırken şu an 122 dolardan alamıyor.” açıklamalarına yer vermiştir.

Ancak Brent petrolün 40 doların altına düştüğü, dolar kurunun 1.5 seviyelerinde olduğu zamanda bile en yüksek doğalgaz fiyatını biz ödüyorduk. Şu anda ABD’de doğalgaz fiyatı son 10 yılın en düşük seviyelerine geriledi.

Hatırlayacağımız gibi 1 Ekim 2011’de de doğalgaza yüzde 14.3 zam yapılmıştı. Yapılan bunca zamların etkisiyle de piyasadaki birçok ürününde zamlanacağı aşikârdır.

Türkiye’nin enerji üretimindeki doğalgazın payı yüzde 33 dolaylarındadır. Doğalgaza bağımlılık oldukça yüksektir. Ayrıca doğalgazın yüzde 98’ini ithal etmekteyiz. Enerji üretiminde hem bu denli doğalgaza bağlı olup hem de hemen hemen hepsini ithal etmek oldukça yanlış bir politikadır.

Bu bilgiler ışığında:

1-     Elektrik ve doğalgaza yapılan bu zamlar hangi ihtiyaçtan kaynaklanmıştır?

2-     Elektrik ve doğalgaza yıllardır yapılan bu zamlar hükümetiniz tarafından izlenen yanlış enerji politikalarından kaynaklı değil midir?

3-     Elektrik ve doğalgaza yapılan bunca yüklü zamlardan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın ; “zamlardan hoşlanmadığımı ve sevmediğimi söyleyebilirim” sözleri,  uygulanan yanlış enerji politikaları için yeterli midir?

4-     Birçok ülkede doğalgaz fiyatı gerilerken neden bizim ülkemizde doğalgaza zam üstüne zam yapılmaktadır?

5-     Yapılan bu zamlarla daha belli olmayan memur maaş zamlarını şimdiden geri almış olmuyor musunuz?

6-     Uygulamaya konulan bu yüklü zamlardan sonra hala belli olmayan memur maaşlarına ne kadar zam yapmayı düşünüyorsunuz?





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA