HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Aytuğ Atıcı işten çıkarılan işçilerin sorununu TBMM’ne taşıdı


6 Kasım 2014 Perşembe 09:40

CHP Mersin Milletvekili Prof.Dr.Aytuğ Atıcı Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde taşeron statüsünde çalışmakta iken işlerine son verilen 1600 işçinin sorununu TBMM’ne taşıdı. Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını isteyen Aytuğ Atıcı’nın konuyla ilgili TBMM Başkanlığına yaptığı öneri aynen şöyle.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde taşeron statüsünde çalışmakta olan 1600 işçi son beş ayda işten çıkarılmıştır. Bu işçilerin 2-18 yıldır Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde görev yaptığı bilinmektedir. Okullar açılmış kış kapıdan görünmüşken yapılan işten çıkarmalar ailelerde sonuçları ağır toplumsal yaralara sebep olacak boyutlardadır.

İşten çıkarmalar sosyal patlamalara sebep olmadan sorunun acilen TBMM tarafından ele alınması gerekli olmuştur. Bu gerekçelerle Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını teklif ederiz.

 

Aytuğ ATICI

Mersin Milletvekili

 

 

GEREKÇE

Taşeron sistemi, bugünkü İktidarla gitgide artan, işçinin daha fazla sömürülmesini, daha düşük ücretle, güvencesiz çalışmasını sağlayan bir istihdam biçimidir.  

Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere kamuda yaklaşık 700 bin taşeron çalışmaktadır. Taşeron çalıştırma, yapısı ve sonuçları itibarı ile kölelik düzeninin güncel hali olmuş durumdadır.

Bugünkü iktidar kamuda 700 000 taşeron işçi çalıştırarak kölelik düzeninden mutlu olduğunu adeta itiraf etmektedir.

Seçimlerle el değiştiren yerel yönetimler ideolojik ve veya siyasi amaçlarla, kamuya ait, ellerindeki iş imkânlarını istismar etmektedir.

Bu istihdam biçimi çalışanlar ve ülkemiz için kader değildir. Özelleştirmeyle kol kola giden taşeronlaştırmanın, AKP iktidarları döneminde, toplumsal düzeyde istismar aracı haline geldiği görülmektedir. 12 yıllık iktidar anlayışı taşeronlaştırmanın yasal zeminini pekiştirmiştir.(5393 sayılı Belediyeler Kanunu'nun 67. maddesi, belediyeleri İş Kanunu'ndaki sınırlamaların dışında tutarak, bunların asıl işlerde de taşeron çalıştırabilmesine olanak tanıyor)

Nitekim hükümetler, bakanlar "önümüzdeki dönemde taşerona dair düzenlemeler yapacağız”, “kadroya alacağız” diyerek işçiyi emekçiyi uyutmakta ancak taşeron sayısını giderek artırmaktadır.

En son Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde beş ayda 1600 işçinin işten çıkarılmasının hayatın normal/olağan akışına uygun olmadığı aşikârdır. Kışa girerken okullar açılmışken aniden işsiz kalanların yaşayacağı sorunlar toplumsal olaylara zemin hazırlayacak nitelikte ve sayıdadır. Bununla birlikte işten çıkarmaların ideolojik nedenle olduğu konusunda güçlü bir algı gelişmiştir.

Taşeron çalıştırma yönteminin yarattığı sosyal ve ekonomik sorunlar toplumun merkezinde bir yangındır ve giderek de yayılmaktadır.

Taşeron çalıştırmayı, siyasilerin ideolojik istismarına açık hale getiren yapı yasalardan kaynaklanmaktadır. Taşeron çalıştırma yöntemi uygulanan ekonomik modelin bir bileşeni olmasına rağmen vazgeçilmez değildir.

Taşeron çalıştırmanın toplumda yarattığı sosyal ve ekonomik sorunların giderek artan boyutu nedeni ile Meclis’in konuyu ele alması ve çözüm yollarını üretmesi gerekli olmuştur.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA