HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
“KARŞI ÇIKIYORUZ"


1 Haziran 2015 Pazartesi 14:31

Resmi nikah olmadan imam nikahı kıyılabilmesi ile ilgili düzenlemeye barolardan tepki geldi. Mersin Barosu Başkanı Antmen, “Oyçokluğu ile verilen bu kararı benimsemiyor ve karşı çıkıyoruz” dedi.

 

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, yaptığı yazılı basın açıklaması ile resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyılmasına tepki gösterdi.

Anayasa Mahkemesi tarafından Türk Ceza Kanunu’nun 230. Maddesinin 5’nci ve 6’ncı fıkralarında yer alan, resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyan imam ile çiftlere, 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddeye dikkat çeken Antmen, 4’e karşı 12 oyla iptal kararı verilmesine tepki göstererek, “Oyçokluğu ile verilen bu kararı benimsemiyor ve karşı çıkıyoruz” dedi.

 

MEDENİ KANUN KORUNMALI

 

İmam ya da Kilise nikahına karşı olmadıklarının altını çizen Başkan Antmen, “Kadının Medeni Kanun ile kazandığı hakların ve nesebin sıhhatinin korunması önem taşımaktadır. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı ile kadın evlilik hayatında ikincil konuma düşürülmüş ve kararda belirtildiğinin aksine, eşitlik ilkesi kadının aleyhine ihlal edilmiş olmaktadır. Bu karar ile resmi nikah önceliği kalkacak, dini törenle yapılan evlilikler resmiyete intikal ettirilmeyecek ve bu nedenle de küçük yaşta olan evlilikler çoğalacak, çocuklar evlendirilecek , kadına karşı şiddet daha da artacaktır.Bunlar da suç sayılmayacaktır.Eşitlik denilirken kadının toplumsal hayatta desteklenmesi, sosyal konumunun düzenlenmesi ve kadının önündeki engellerin kaldırılması için pozitif ayrımcılık uygulanması tamamen ihlal edilmiş olacaktır.

 

“HUKUKİ SORUNLAR ÇOĞALACAK”

 

Bu karar gösteriyor ki laik hukuk devleti yerine, şeriat kanunlarına ve Cumhuriyet öncesine dönülmek, Atatürk devrimleri hiçe sayılmak istenmektedir. Karar, Anayasa’nın 174. Maddesi ile teminat altını alınmış olan, resmi nikahın korunmasına ilişkin inkılap kanunlarının da ihlali anlamındadır. Resmi nikah olmadan yapılacak evliliklerle, kadınlar resmi nikahla elde edecekleri, nafaka, velayet, tazminat gibi tüm haklarından mahrum kalacaklardır. Çocukların soybağı ve diğer hakları yönünden hukuki sorunlar çoğalacaktır.

 

“KADINLAR MAĞDUR EDİLECEK”

 

Kadının insan hakları savunucuları olarak, Kadınlara sesleniyoruz; Bu sefer de, ne yazık ki Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile mağdur edilmek istenildiniz. Ancak bu kararın uygulanmasını ve resmi nikah olmadan, dini törenle ‘sözde evlilik’ yapılmasını asla kabul etmeyiniz ve kararın meşrulaşmasına izin vermeyiniz. Zira dini törenle yapacağınız her ‘sözde evlilik’, sizin ve çocuklarınızın, tüm yasal haklarından vazgeçmeleri anlamına gelmektedir.Dini nikaha değil, resmi nikahın yapılmamasına karşıyız.

 

EVLENME YAŞI 18 OLMALI

 

İktidar sahiplerine sesleniyoruz: Anayasa Mahkemesinin kararı ile yaratılan boşluğunun, bir an önce giderilmesi amacıyla, hükmün açıklanmasının uygulanmasını da engellemek için, iptal edilen fıkralardaki cezanın, alt sınırının iki yıldan fazla olarak belirlenmesi ve evlenme yaşının 18 olması için yasal düzenlemenin hemen yapılmasını talep ediyoruz. Konunun takipçisi olacağımızı ve kadınların mağduriyetini önlemek için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğimizi, basına ve kamuoyuna saygıyla duyururuz” diye konuştu.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA