HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
AKKUYUNUN FUKUŞİMA OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ


11 Mart 2017 Cumartesi 16:12

Mersin Çevre ve Doğa Derneği adına başkan sabahat aslan’ın yaptığı açıklamada Fukişima’da yaşanan felakete dikkat çekerek Akkuyu’nun Fukişima olmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

 

Mersin Çevre ve Doğa Derneğinin konuyla ilgili açıklamasınıntamamı şöyle ;

Dünya tarihinin en büyük nükleer santral felaketlerinden biri de11 Mart 2011 tarihinde Japonya da meydana gelen 9 şiddetindeki depremden sonra Fukuşima Nükleer Santralinde meydana gelmiştir.

Deprem kuşağında olan Japonya’nın Fukuşima Kenti, depremden en az etkilenecek bölge olduğu gerekçesiyle, bu şehir sanayi ve ticaret kenti yapılmıştı. Deprem uzmanları, Fukuşima depremden etkilenmez dedikleri için bu bölgeye nükleer santraller kurulmuştu. Japonya da bulunan tüm nükleer santraller 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak ve güvenlik tedbirlerinde en son teknolojiler uygulanarak inşa edilmişti. Japonya da ki tüm nükleer santraller Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun tüm kurallarına göre çalıştırılıyordu ve devlet tarafından da denetleniyorlardı. Japonya da Halka nükleer santrallerin çok güvenli olduğu söylenmişti. Ayrıca nükleer santrallerin bulunduğu tüm bölgelerde de kaza sırasında uygulanacak acil eylem planları da mevcuttu. Ama Nükleer santrallerle ilgili tüm bu argümanlar 11 Mart 2011 de meydana gelen 9 şiddetindeki depremden sonra iflas etti. Çünkü meydana gelen deprem ve tsunami, Fukuşima da bulunan nükleer santralin soğutma sisteminin arızalanması ve çalıştırılamaması sonucunda soğutulamayan nükleer santralin 3 adet reaktörün çekirdeğinin aşırı ısınması sonucu erimiştir, bunun sonucunda atmosfere yayılan radyasyon dünyayı bir nükleer (radyasyon) felaketine  dönüşmüştür. Bu felaketle yayılan radyasyon Çernobil felaketinde yayılan radyasyonun 6,5 katı atmosfere, tarıma, yerleşim alanlarına ve denize yayılmıştır. Fukuşima nükleer santral felaketi sonucu atmosfere ve denize yayılan radyasyon ve ağır metallerin yayılımını 9 Mart 2011 den günümüze kadar hiçbir gelişmiş teknolojinin engelleyemediği ortadadır. Teknoloji sadece bu yayılımın seviyesini bazen azaltabilmektedir. Uzmanlar Fukuşima nükleer santralinden her gün 500-800 ton radyoaktif sıvının denize boşaltıldığını ve nükleer sızıntının etkilerinin yüzbinlerce yıl devam edeceğini belirtmişlerdir. Japonya nükleer teknoloji kullanımında dünyanın en tecrübeli ülkelerden olmasına rağmen, bugün Fukuşima felaketinin büyümesini denetleyecek tedbirler alınmasında eleman ve teknolojik yetersizliğiyle karşı karşıya kalmıştır. Japonya Fukuşima felaketinden sonra çalışan 54 nükleer santralinin hepsini kapatmak zorunda kalmıştır. Fukuşima Nükleer felaketininin, kısa ve uzun vadede Japonya’da tarım, balıkçılık ve sanayiyi nasıl etkileyeceği, dünya ekonomisi ve sağlığına nasıl yansıyacağı henüz bilinmemektedir.

Japonyada meydana gelen deprem, nükleer santrallerin güvensiz, insan ve doğa yaşamını tehdit eden, kirli teknolojiler olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır

Rusların tamamen sahip olacağı ve onların denetiminde olacak dünyada denenmemiş olan VVER1200 nükleer reaktör modeli ile, hareketli Ecemiş fay hattına yakın kurulumu planlanan Akkuyu Nükleer santrali taşıyacağı riskler açısından, Ülkemiz ve Dünya için ilerde büyük bir felaket kaynağı olacaktır.

Japonya da yaşanan nükleer tehditlerden hükümetin ders almasını, Ülkemiz için zorunluluk olmayan nükleer santral projelerinin derhal iptal edilmesini talep ediyoruz. Akkuyunun  Fukuşima olmasına izin vermeyeceğiz. Herkesin yaşam hakkı için Nükleer Santrallere karı mücadele etmesini bekliyoruz. 





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA