HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
CHP MV. NURLU "ZEYTİNLİKLER KİMLERE KURBAN EDİLECEK?"


31 Mayıs 2017 Çarşamba 13:09

Üretim Reformu diye Meclise gönderilen kanun tasarısı, zeytinlikleri ve kıyıları talan yasasıdır. Çünkü, ilk maddelerinin zeytinliklerin talanıyla ilgili olması, tasarının asıl amacının sanayi üretimini geliştirmek değil, zeytinlikleri, kıyıları yapılaşmaya açmak olduğunu açıkça göstermektedir

 

      AKP Hükümetleri zeytinlikleri talan etmek için büyük çaba göstermektedir. Bu güne kadar zeytinliklerin yapılaşmaya açılması için gönderilen 6 kanun tasarısı tepkiler üzerine yasalaşmamış buna karşın tasarı 7. kez tekrar gönderilmiştir.

Zeytin alanları 1939 yılında çıkarılan 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun”  ile devlet koruması altına alınmış ve kanun 78 yıldır sorunsuz uygulanmıştır.

        Zeytin üreticisinin tek güvencesi olan bu yasa, AKP Hükümetine ayak bağı olunca Meclise hemen değiştirin talimatı verilmiştir. 

            Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca hazırlanan Üretim Reform Paketi ile Zeytinlik alanların imara açılması planlanıyor. Tasarı Meclis’ten geçerse dünyanın en büyük zeytincilik üreticilerinden Türkiye çok değerli bir hazinesini daha kaybedecektir.

            Tasarıda 3573 sayılı kanunun 20’nci maddesi şu şekilde değiştirilmek isteniyor,

        “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamaz ve işletilemez. Ancak alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilir”

           Bu yasa görüşmelerinde Mecliste hiç alışık olmadığımız bir durumla karşı karşıya kaldık. Tarımı ilgilendiren bir konu, esas komisyon olarak Sanayi, Ticaret Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonunda görüşülmektedir.

            Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu ise sadece seyretmektedir. 

        Bu yasada ne vardır? Bu kanun tasarısı kime yarar sağlayacaktır?

        Zeytin üreticisine bir yarar sağlayamayacağı kesindir.

Tasarı ile zeytinlik alanlardaki tüm korumalar kaldırılmakta, zeytin alanları rant odaklı yatırımlara açılmaktadır.

        Komisyon görüşmelerinde AKP’li komisyon başkanları ve Milletvekilleri bile endişelerini dile getirmişlerdir.

 

Türkiye;

805 bin hektar zeytin alanı,

170 Milyon zeytin ağacı ile dünyada ikinci sıradadır.

1.8 milyon ton zeytin üretimi ve

300 milyon dolar ihracat gelirimiz vardır.

        Manisa 20 milyon ağacı ile önemli bir zeytin merkezidir. Bunun 12 milyonu Akhisar ilçemizdedir. Tarım kenti olan Manisa’da on binlerce çiftçi zeytin ve zeytinyağı üretiminden geçimini sağlamaktadır.

        Bu tasarıya karşı olmak yatırımlara karşı olduğumuz anlamına gelmemektedir.

      AKP’nin Milletvekillerinin dahi haberi olmadan çıkarılmak istenen bu kanun, bir avuç çıkar grubunun ortaya koyduğu gerekçeler doğru değildir.

    Bizim endişemiz, bu yasa çıkarsa zeytin alanlarına ne kurulamaz onu bilmiyoruz? Yapılacak yatırımların ne olacağı ve sınırları net şekilde belirlenmediği için zeytinliklere her şey yapılabilir. Enerji yatırımları işin bahanesidir. Zeytinliklere villa bile yapılabilecektir.           Çünkü tasarıdaki ucu açık ifadeler zeytin alanlarımıza ciddi zarar verecektir.

        ​Zeytin üreticisi, çiftçi bir Milletvekili olarak, zeytin ve zeytinyağı üreticileri ve sektör temsilcilerinin ısrarlı talebi doğrultusunda zeytin alanlarını talan tasarısı geri çekilmelidir.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA