HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
HDP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. RIDVAN TURAN’DAN DİKKAT ÇEKEN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ,


2 Mart 2021 Salı 12:32

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Emniyet’in güçlendirilmesini meclis gündemine taşıdı. konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması için soru önergesi verdi.

 

 

Rıdvan Turan önergesinde “15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından Emniyet’le Türk Silahlı Kuvvetleri arasındaki güç dengesi önemli ölçüde değişmiştir. İçişleri Bakanlığı’na Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı devredilmiştir. Bugün iddialara göre; Emniyette en az 305 bin polis, Jandarma’da 196 bin, Sahil Güvenlik’te ise 7 bin personel görev yapmaktadır. İçişleri Bakanlığı, en az 500 bin kişilik bir silahlı gücü kullanmaktadır. Millî Savunma Bakanlığı’nın toplam personel sayısı ise İçişleri Bakanlığı’nın gerisinde kalmıştır. 2019 verilerine göre Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında görevli tüm asker ve sivil personel sayısı 432 bin olmuştur. Bu sayının 196 bin 653’ü muvazzaf/sözleşmeli subay, astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er kapsamında olan profesyonel askerlerden oluşmaktadır. 198 bin ise yükümlülerden oluşurken, sivil personel sayısı 38 bin civarındadır.

Diğer yandan iktidar, bu dönemde Emniyet içinde yer alan İstihbarat Daire Başkanlığı’nın statüsünü 2017’de İstihbarat Başkanlığı’na yükseltmiştir. Yeni cihazlar ve teknolojiler satın alan İstihbaratın kapasitesi güçlendirilmiştir.

Özel Harekât Dairesi’nin statüsü de Özel Harekât Başkanlığı olarak değiştirilmiştir. Her iki kurum doğrudan Emniyet Genel Müdürü’ne bağlanmıştır. 2016’da 8 bin olan Özel Harekât personeli, bugün 22 bine yükselerek 2021’deki alımlarla sayının 30 bini bulması beklenmektedir. Bununla birlikte sokaklardaki bekçi sayısı son alımlarla birlikte 21 bine yükselerek bekçilere silah kullanma ve üst arama yetkisi de verilmiştir.

Yine Emniyet Genel Müdürü’ne doğrudan bağlı olacak şekilde İstanbul ve Ankara’da Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü kurulmuştur. Toplumsal olaylar sırasında TSK’ye ait araç ve silahların, Emniyet’in kullanımına verilmesine ilişkin düzenleme yayınlanmıştır. Emniyet, bir saldırı helikopteri olan Atak’ı da satın almıştır. Türk Kara Kuvvetleri için üretilmiş taarruz ve keşif helikopteri ATAK, üzerine füze ve roketatar entegre edilebilecek ve yakın saldırı görevini 300 mermiyle yapabilecek bir kapasiteye sahiptir” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

1.         Emniyet’e alınan ATAK helikopteri hangi amaçla kullanılacaktır?

2.         ATAK helikopteri, toplumsal olaylarda kullanılacak mıdır? Eğer kullanılmayacaksa bununla ilgili yasal bir düzenleme yapılacak mıdır?

3.         Emniyet’e ATAK benzeri helikopter, uçak, tank, vb. araçlar alınacak mıdır?

4.         Emniyet’in Türk Silahlı Kuvvetleri’ne göre son yıllarda güçlendirilmesinin temel gerekçeleri nedir?

5.         Emniyet bu kadar güçlenmişken, bu güç hangi mekanizmayla veya sistemle denetlenecektir?

6.         2023’e kadar Emniyet içindeki personel sayısının kaç olması planlanmaktadır?





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA