Bilim Akademi Proje Uzmanı Turgut Şimşek tarafından yapılan ve MTSOB Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına sanayici işadamları katıldı. Bilgilendirme toplantısında konuşan Turgut Şimşek, ’Mersin’de faaliyet gösteren firmalar teşvikler konusunda yeterince bilgi sahibi değil. Bugün bu toplantıyı düzenleme amacımız da bu. Mersin özellikle TÜBİTAK desteklerinden yararlanamıyor. Geçtiğimiz yıl Mersin çapında TÜBİTAK desteklerinden yararlanan firma sayısı 4. TÜBİTAK desteklerinden kimler yararlanabilir diye soracak olursanız; KDV sağlayan her firma bu desteklerden yararlanabilir. Özellikle bir konuda patent almak istiyorsanız bütün harcamalar TÜBİTAK tarafından karşılanıyor’ dedi.
Şimşek, işletmelerin desteklerin zor alındığı konusunda şikayetçi olduklarını da sözlerine ekleyerek, ’İşletmeler desteklerin zor alındığını söylüyorlar fakat biz bu konuda sizleri bilgilendirmek ve yardımcı olmak adına buradayız. Her proje bir risktir; projeleri iyi araştırmak, destekleri iyi takip etmek ve daha sonra harekete geçmek gerekmekte. Ar-Ge sadece yeni bir şey bulmak değil; aynı zamanda işletmenizi daha iyi bir noktaya taşımak anlamına da geliyor. İşletmeyi daha faal duruma getirecek tüm çalışmalarınız Ar-Ge kapsamına girer’ şeklinde konuştu.
Toplantının sonunda söz alan MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ise, ’Teknolojinin bu kadar geliştiği bir ortamda eğitimin önemi büyük. Özellikle bu destekler çok önemli. Mersin’in bu desteklerden aldığı oran çok düşük. Bizim sanayiciler olarak öncelikle çok hızlı bir şekilde bilgi alabileceğimiz bir kuruma ihtiyacımız vardı. Biz bunu OSB’de sağladık. MTOSB Meslek Lisesi şu an mevcut okulumuzda eğitim yapıyor. Önümüzdeki dönem 425 öğrencimiz ile 6 bin m2 oturumu, kapalı spor salonu olan yeni binamıza geçeceğiz. Bu binaya geçtikten sonra eski okul binamızı mesleki eğitim anlamında kullanacağız. Kalifiye eleman yetiştirip, ustalık, kalfalık ve çıraklık belgeleri verebileceğiz. Sanayicilerimiz ile yapacağımız anketler sonrasında hangi sektörlerde, ne tür eleman eksikliği varsa bu konularda eğitim vermeyi planlıyoruz. Mesleki eğitim şu anda ülkenin en büyük sorunu haline geldi; kalifiye eleman eksikliğinin giderilmesi halinde ihracat rakamlarımızın da artacağını düşünüyorum’ dedi.