HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Emekliler taleplerini haykırdı: "İnsanca yaşamak hakkımız"


9 Ekim 2023 Pazartesi 20:43

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi’nce eylem yapıldı

 

Mersin İz Haber

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi’nce eylem yapıldı. Eylemde buluşan emekliler, ağır yaşam koşulları altında bulunduklarını dile getirerek, AKP Hükümeti’nden acil çözüm talebinde bulundu. Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi’nce yapılan ve bazı sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği eylemde, emeklilerin talepleri sıralandı.

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi’nce şehir merkezinde yer alan Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yapıldı. ‘Sefalet ücretine hayır, insanca yaşamak istiyoruz” pankartının açıldığı eylemde ‘Savaşa çetelere, tarikatlara, hırsızlara değil, eleklilere bütçe”, “Davranın emekliler gün birlik günüdür”, “İkramiyeler artırılsın, birer maaş tutarında dört ikramiye istiyoruz” ve “Sabır karın doyurmuyor” dövizleri açıldı. Nasım Hikmet’ten şiirlerin okunduğu basın açıklamasını Şube Başkanı Hüseyin Kurt yaptı.

“EMEKLİLERİN BOŞ LAFA KARNI TOK”

İktidar yetkililerinden emekliler hakkında konuşmayanın kalmadığını belirten Kurt, hepsinin durumun farkında olduklarını, ‘İnşallah en kısa zamanda bu durumu düzelteceklerini’ her gün bıkmadan tekrarladıklarını belirterek, “En son ‘Memurlarımıza bu zamlar gelirken emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil’ bile dediler. Hâlbuki ellerini tutan yoktu, şimdi de yok” dedi.

HİLEDEN VAZGEÇİN

AKP’nin seçimlerden önce büyük bir kurnazlık yaptığının altını çizen Hüseyin Kurt, “Kök aylıkları cep harçlığı düzeyine düşmüş emeklilere aylıklarının 7 bin 500 TL'ye çıkarıldığını ilan etti, emekliler de ceplerine giren paraya bakarak buna inandılar. Seçimden sonraysa takke düştü kel göründü, Temmuz 2023 döneminde yüzde 25 olarak açıklanan artış kök aylıklara uygulandığı için milyonlarca emekli hiç artış alamadı, bunlar 7500 lira almaya devam ettiler. Gıda harcamalarını bile karşılamakta zorlanan emeklilerin yaşadığı hayal kırıklığının öfkeye dönüp kitlesel protestolara yol açmaması için de sahte umut pompalama, oyalama aldatma söylemi her gün yineleniyor” diye konuştu.

MEMURA DA HİLE

Emekliye oynanan ‘Kök aylık’ oyunun memurlara da oynandığına işaret eden Başkan Kurt, “En düşük memur maaşı yükseltilirken seyyanen zam uygulandı. Seyyanen zam asıl maaşa eklenmediği için sonraki artışlarda dikkate alınmayacak. Yasa gereği memur maaşlarına yapılan zam oranı doğrudan memur emeklilerine de yansıtılmaktadır. Ama AKP bu sözüm ona seyyanen zam ile memur emeklilerine yansıtılması gereken zammı da iç etmekte, adeta emeklileri bir kere daha dolandırmaktadır. İktidar ‘Seyyanen ödeme’ ile sadece memurlara değil, bütün çalışanlara ciddi bir kazık attı” ifadelerinde buluhndu.

YOKSULLUK KADER DEĞİL

Emeklilerin, emekçiler yoksulluğu, pahalılığı kader kabul etmeyeceğini de vurgulayan Şube Başkanı Kurt, şöyle devam etti:
“Emekliler, sosyal devletin çökertilmesine izin vermez. Herkesin insanca yaşaması özleminden vazgeçmez. Emeklilerin sosyal ölüme itilmesini kesinlikle önleyeceğiz. Bunu sağlamak için emeklilerin birliğinin şart olduğunu biliyoruz. İlan ediyoruz ki farklı emekli sendikaları, dernekleri, federasyonlarıyla birlikte hareket etmek için çabamızı arttıracağız. Türkiye'nin emeklileri/emekçileri bu bilgeliğe ve ustalığa sahiptir.”

TALEPLERİNİ MADDELER HALİNDE SIRALADI

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, taleplerini maddeler halinde şöyle sıraladı:

-“Kök aylık” uygulamasına son verilmeli, emekli aylıklarında artış, SGK’nın ödediği gerçek aylıklara yapılmalıdır.

- “En düşük emekli aylığının asgari ücretten aşağıda olamayacağı” kurala bağlanmalıdır.

- “Seyyanen ödeme” uygulamasına son verilmeli, memur maaşlarındaki artış, gerçek aylıklara yapılmalıdır.

- Aylık bağlama oranları ABO yeniden 507 Sayılı yasadaki gibi yüzde 70 oranında olmalıdır.

- Tüm emeklilere 1 Ekim 2023'ten geçerli olmak üzere yüzde yüz zam yapılmalıdır.

-Aynı sürede ve aynı miktarda prim ödeyen emekli aylıkları arasındaki farklılık düzeltilmeli, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı emekli aylıklarındaki uyumsuzluk giderilmelidir.

-Konut sahibi olmayan emeklilere kira yardımı yapılmalıdır.

- Emekli sendikaları statü yasası çıkartılmalıdır.

-Emeklilerden tüm kesintilere son verip Dolar milyarderlerinden servet vergisi alınsın

Polisin çevrede yoğun önlem aldığı emeklilerin eylemi, yapılan basın açıklamasından sonra olaysız sona erdi.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA