Nöroloji Uzmanı Dr. Betül Gürbüz, baş ağrısının en sık görülen nörolojik yakınmaların başında geldiğini ifade ederek, “Baş ağrısı tek başına bir belirti olabileceği gibi bazen de önemli bir nörolojik problemin veya sistemik bir hastalığın belirtisi de olabiliyor. Şiddetli, daha önce yaşanmamış baş ağrılarında veya süregelen ağrılarda hekime başvurulması çok önemli” dedi.
En sık görülen baş ağrıları hakkında da bilgi veren Dr. Gürbüz, “Migren, gerilim tipi baş ağrısı ve küme baş ağrısıdır. Diğer baş ağrısı nedenlerinin de ağrı kesicilerin aşırı kullanılmasına bağlı baş ağrıları, kafa içi tümörler, damar yumağı, damar baloncuğu ile ilgili durumlar, beyin-damar hastalıkları, kafa içi veya sistemik enfeksiyonlar, hipertansiyon ve gözle ilgili nedenler, glokom ve kırma kusurlarıdır” diye konuştu.
Baş ağrılarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Gürbüz, şöyle konuştu:
“Çok şiddetli ve ani gelişen baş ağrılarına dikkat edilmesi gerekir. Bu tarz ağrılar beyin tümör habercisi olabilir. Kanama yaratan beyin tümörlerinin belirtisi olan baş ağrısı, kişinin o güne kadar hiç yaşamadığı kadar yoğun olan bir baş ağrısı türüdür ve daha sonra bilinç kaybı gelişir.Beyin tümörleri kafatası içinde büyüyerek beynin üzerine baskı yapar. Bazen başın tepe kısmı, bazen başın ön kısmı, bazen de başın arka kısmına ve boyuna yayılan ağrılar meydana gelir. Kimi zaman da baş ağrısı olmadan çift görme ve görme bulanıklığına yol açar. Bu belirtilere uzun süren bulantılar, kusmalar, kol bacakta kuvvetsizlik, görme bozukluğu ve konuşma bozukluğu eşlik edebilir. Özellikle sabah saatlerinde baş ağrıları daha fazla olabilir. Baş ağrınızın kaynağı, doktorunuz tarafından kesin teşhis edilip belirlenmediyse, süreklilik arz ediyorsa, yaşam kalitenizi bozuyor ve derecesi artıyorsa mutlaka bir nöroloğa görünmenizde fayda var.”