HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Tarihi Soli Antik Kentte 14 Sütun Ayağa Kaldırılacak


16 Temmuz 2011 Cumartesi 13:41

Mezitli Belediyesi Başkanı Uğur Yıldırım ve Soli Antik Kenti kazıları başkanı Remzi Yağcı tarihi Soli antik yolda başlayan restorasyon çalışmaları hakkında basın açıklaması yaptı.

 

Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım antik kentin yeniden ayağa kaldırılması adına yapılan çalışmalar ile Soli’nin turistik bir cazibe merkezi haline geleceğini söyledi. Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti:

“Basınımızın değerli  temsilcileri sizlerle beraber olmak çok güzel, çünkü 12 yıldan bu yana yapılan  kazıların bir başka çalışma biçimini de  bu yıl restorasyon çalışmalarının başlangıcını sizlerle paylaşmış oluyoruz. Bu restorasyon çalışması sonunda 2011 yılı sonu itibariyle sütunlu caddenin  güney ucunda karşılıklı 7’şer sütunun tamamlanması ve 14 sütunumuzun ayağa kaldırılmasıyla sonuçlanmış olacak.  Bu 14 sütunun ayağa kalkmasıyla beraber toplamı 300 sütundan oluşan bu sütunların süreç içerisinde tamamlanmasının ne kadar büyük bir zorunluluk olduğu da ortaya çıkmış olacak. Ayrıca höyükte de hocamız  her iki aşamayı da daha bilimsel   bir biçimde size aktaracaklar. Orada da kazı çalışmaları devam ediyor. Burada çok önemli bir tarih çok önemli bir kültürel varlığımız toprağın altında yatıyor. Artık bunun gün ışığına çıkartılması insanlığın ortak mirası dediğimiz  turizmin en önemli ayağının  yerli ve yabancı turistlerimize kazandırılmanın gecikmiş olsa da artık zamanının geldiğini biliyoruz. Bu çerçevede çalışma yapıyoruz. Siz değerli arkadaşlarımın kamuoyunu aydınlatması sonucunda da çok rahatlıkla da buranın bir cazibe merkezi olmasını özellikle yerel anlamda halkımızın buraya gelerek bize katkı vermesi en azından moral destek vermesi bakımında da çalışan arkadaşlarımız için önemlidir. Bu nedenle beraberiz, ilginiz için harcayacağınız mesai için hepinize teşekkür ediyorum”  dedi.

Restorasyon Çalışmaları Soli Kazılarında Dönüm Noktasıdır Profesör Doktor Remzi Yağcı basın açıklamasında: “Mezitli Belediyesi kazıları son 3, 4 yıldan itibaren fazlasıyla destekledi. Şu anda önemli dönüm noktasındayız, 1999 yılında biz ilk bilimsel çalışmaları başlattık ve 2011 yılında da ilk restorasyon çalışmaları başladı, bu çok iyi bir adımdır. Önemli olan bu görevin öncülüğünü yapmaktır. Çalışmayı biz tamamlamasak da bizden sonra gelenler tamamlayacaktır. Bu sebeple Projeye destek olan herkese huzurunuzda teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Basın toplantısının ardından Soli Höyükteki kazı alanına geçildi. Höyükte yapılan kazı çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgi veren  Prof. Dr. Remzi Yağcı, yalnız antik kentte değil höyükte de kazı yapıldığını, höyükte yapılan kazılar sonucunda  Hitit uygarlığına ait buluntulara ulaştıklarını açıkladı. Yağcı: Höyükte yapılan kazılarında önemli olduğunu, Mezitli Belediyesi’nin burada yaptırdığı çatı ile höyüğün korumaya alındığını, Mersin’in tarihinin Hitit Kizzuvatna dönemine  gittiğinin bir kanıtı olduğunu açıkladı ve antik kentte ayağa kaldırılacak olan 14 sütunla antik kentin öneminin daha iyi anlaşılacağını belirtti.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA