HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Türk Ekonomisinin Atar Damarı Mersin Olacak


20 Temmuz 2011 Çarşamba 11:21

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye’nin 2023 hedefine güçlü ve kararlı bir şekilde ilerlediğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefi tüm kurum, kesim ve kamu kurumlarıyla ortaklaşa bir geleceğin adıdır” dedi.

 

           Mersin Deniz Ticaret Odası’nda (MDTO) düzenlenen toplantıda Türkiye’nin ekonomisini ve Mersin’in lojistik anlamında gelişimini değerlendiren Vali Hasan Basri Güzeloğlu, lojistiğin yeni dönemde hizmetler sektörünün lokomotifi olan bir oluşum olduğunu söyledi. Lojistiğin üretim alanında öne çıkan, üretim ve fiyat analizlerinde ağır basan bir faktör olduğunun altını çizen Valimiz, “Lojistiğin bu anlamda doğru tanımlanması ve kurgulanması, lojistiğe dayalı altyapıların sağlıklı kılınması hem birim olarak üretilen malın rekabet şansını hem de buna bağlı ekonomik kalkınmanın gelişmesini ve hızlanmasını sağlamaktadır. Lojistik olarak tanımlanan ve üretilen malın tüketiciye kadar erişimini amaçlayan alanlar, sadece tek boyutlu ve tek yanlı bir aktarmayı kapsamıyor. Tüm dilim ve bölümleriyle malın, dış ticaret ve ihracata konu gümrüklemesini, gümrük işlemlerini, gümrüklü antrepolarda muhafaza edilmesini, buna dayalı işlemlerin gerçekleştirilmesini stok veya bekleme alanlarında beklemesini ve intermodal bir çerçevede birçok taşıma ve lojistiğe bağlı, ulaşım ağıyla ilişkilendirilerek son aşamaya kadar taşınmasını içeriyor. Lojistik, bir bütün olarak baktığımızda; en az yüzde 8-9 oranlarından, yüzde 20’lere kadar ulaşan mal değeri üzerinde gider kalemi olarak kendini açıkça hissettiriyor” diye konuştu. 

        “TÜRKİYE 2023 HEDEFİNE GÜÇLÜ VE KARARLI BİR ŞEKİLDE İLERLİYOR” 

        Türkiye’nin 2023 hedefine güçlü ve kararlı bir şekilde ilerlediğini dile getiren Sayın Valimiz, Türkiye’nin 2011 yılı içerisinde, son açıklanan verilerle dünyada büyüme şampiyonu olarak ön plana çıktığına işaret etti. Vali Güzeloğlu, “Hafta sonu yayınlanan ve gerçekten çok önemli rekabetçiliğe dayalı bir analizde, dünya ölçeğinde nüfusu 70 milyonu, milli geliriyse 10 bin doları aşan ülkeler sıralamasında Türkiye 6. sırada yer alıyor. Ülkemiz bu alandaki yürüyüşünde önemli ve en önemli hedef olarak; ihracata dayalı büyüme amacını kendi ajandasına yazıyor. Bu çerçevede ihracatın büyümesi devam ederken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunun 100. yıldönümü olan 2023 yılının ihracat hedefinin de 500 milyar dolar olarak tüm kurum, kesim ve kamu kurumlarıyla ortaklaşa bir geleceğin adı oluyor. 2023 Türkiye’sinin 500 milyar dolar ihracat hedeflemesi ve bunun yanında 375 milyon tonluk bir lojistik büyüklüğe ulaşması, dış ticaret müsteşarlığı tarafından öngörülüyor. Böylesine büyük ihracata dayalı büyümenin ve hedeflemenin getirdiği lojistik potansiyelin bugünden yönetilmesi, planlanması ve bu çerçevedeki çalışmaların öne çıkarılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

        “MERSİN DIŞ TİCARETİ TÜRKİYE İLE TANIŞTIRAN KENTİN ADIDIR” 

        Mersin’in 1980’ler sonrasında Türkiye’ye ihracat kavramını ve ihracata dayalı ticaret yapılmasını öğreten kentin adı olduğunu vurgulayan ValiHasan Basri Güzeloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Mersin sıklıkla vurguladığımız ve herkesçe kabul edildiği gibi, dış ticareti Türkiye’ye öğreten ve dış ticaretle Türkiye’yi tanıştıran bir kentin adıdır. Bu açıdan baktığımız zaman; 2010 yılı sonu itibariyle 16 milyar dolara yaklaşan dış ticaret, toplamı 1 milyon 200 bin konteynır ton yüke ulaşan ve büyümesi ilk 6 ayda yüzde 5-6 oranlarında gerçekleşen liman alt yapısı, Türkiye’nin kurulan ilk serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesi ile 2.3 milyar dolarlık üretimi 2010 da gerçekleştiren ve büyüme eğilimi gösteren bir kenttir. Aynı zamanda Mersin, üretim alt yapısı ve bunları destekleyen 1 ve 2’ncisi tamamlanıp 3’ncüsünün yapımına başlanan organize sanayi bölgesi ve diğer alanlardaki gelişme dinamikleriyle lojistik açısından Türkiye’nin en önemli konumu ve düzeyi durumundadır.” 
        
        “SAYIN ÇAĞLAYAN’IN MERSİN MİLLETVEKİLİ OLMASI KENT İÇİN BÜYÜK BİR KAZANÇTIR” 

        Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan’ın, Türkiye ve Mersin genelindeki önemli projelerin hayata geçirilmesi açısından belirleyici bir sorumluluk üstlendiğini anlatan Güzeloğlu “Sayın Zafer Çağlayan’ın Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili olması da Mersin açısından çok önemli bir kazanç ve değerdir. Bakanımız, Türkiye genelindeki çalışmalarını sürdürürken, yerel düzeyde bizler kamu, sivil ve özel tüm kesimler bu noktada bu büyük hedeflemenin ve büyük projelendirilmiş geleceğin hazırlayıcısı olmak durumundayız” dedi. 

        “ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI’NIN KAMULAŞTIRMA VE ÖDEME SÜRECİ BAŞLADI” 

        Lojistik anlamında çok önemli ve değerli projelerin hayata geçirilmesi açısından önemli gelişmelerin kaydedildiğine vurgu yapan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, “Bunların başında ülkemiz için hayati önem taşıyan ve ulaşımın çok önemli bir ayağı olan havalimanı gelmektedir. Çukurova Bölgesel Havalimanı, Mersin ili Tarsus ilçesinde planlanan ve acele kamulaştırma kararı alınan yerde değer tespitleri tamamlanmış, kamulaştırma ve ödeme süreci başlamıştır. Sayın Bakanımızın Mersin projeksiyonunda havalimanı sadece yolcuya dayalı bir sistemin yürütülmesinin ötesinde, entegre edilmiş ve desteklenmiş demiryolu erişiminin sağlandığı, demiryoluyla buluşan gerek otoban gerekse hemen yakınındaki D-400 Karayoluna özel bağlantı yolları açılan, kargo, yük ve havaalanına entegre bir dış ticaret bölgesiyle düşünülen bir büyüklüğün adıdır. Çukurova Bölgesel Havalimanı, bu projeksiyonla projelendirilip 2011 yılı sonu itibariyle uluslararası düzeyde ihaleye çıkarılacaktır” şeklinde konuştu. 

        “YENİCE LOJİSTİK KÖYÜ’NÜN ALT YAPI YATIRIMLARININ BİR ÇOĞU TAMAMLANDI” 

        Demiryolu taşımacılığı lojistik alanının olmazsa olmazı olarak değerlendirdiklerini dile getiren Vali Güzeloğlu, demiryolunun taşıma açısından en ucuz sağlayıcı olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti; “Demiryolları noktasında Mersin öne çıkan projelerin odağıdır. Devlet Demir Yolları Mersin’in lojistik geleceğine çok önemli katkı koyan projeleri sürdürmektedir. Bunlardan en önemlisi Yenice’de konumlandırılan Devlet Demir Yolları’nın Türkiye’deki en büyük lojistik köy merkezi olan; Yenice Lojistik Köyü’dür. Lojistik Köyü bugün itibariyle gümrüklemenin ve yük transferinin gerçekleştirileceği, idari ve buna bağlı birim binalarının bulunacağı, yaklaşık 500 dönüme yakın alanda liman öncesi ve liman sonrası bir noktada bu işlemlerin bir arada yapıldığı bir merkez olacaktır. Devlet Demir Yolları yük trafiğinde olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Bu proje son derece hızlı ve başarılı bir şekilde devam ediyor. Alt yapı yatırımlarının birçoğu tamamlandı. Üst yapılarda 2011 içerisinde tamamlanması ve en geç 2012 de tüm boyutuyla hizmete girmesi şu anda kesin olarak görülüyor. Devlet Demir Yolları’nın çok önemli ve yıllardır ertelenen bir büyük hizmeti de Tırmıl Yük Boşaltma Merkezi’dir. Bugün Mersin’de Mersin Uluslararası Limanı’nda artan demiryolu trafiğinde yük manevraları, yüke dayalı yükleme ve yükün buna dönük tavsiye veya limanla buluşmaları şehir içinden yapılmaktadır. Yük vagonlarının Mersin Gar’ını kullanarak limana ulaşmaları, hem maliyet hem zaman hem de güvenlik sorunlarına yol açmaktadır. Bunlar kentte yıllardır yaşanan ama çözüm noktası hep ertelenen ve geri kalan konulardır. Hep dile getirdiğimiz ve Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan’ın da altını çizdiği gibi birikmiş projelerin hepsinin biran önce hizmete girmesi en büyük hedefimizdir. Tırmıl Yük Boşaltma Merkezi’nin de, Devlet Demir Yolları’nın Yenice’yle birlikte bütünleşik ölçekte liman ve serbest bölge ve lojistik anlamında sunduğu çok önemli bir yatırım ve destek olarak tamamlanmak üzeredir. Devlet Demir Yolları’nın, Mersin lojistiğine yapacağı çalışmalar bunlarla sınırlı değildir. Özellikle ve öncelikle dünya örneklerinde olduğu gibi üretim yapan alanlar ve bölgelerde, hatta birim işletmelerinin depolama alanları ve kendi parselleri içine kadar Devlet Demir Yolları’nın taşımacılığını gerçekleştirecek ve yük transferini sağlayacak bir proje çalışması şu anda sürüyor.” 

        “MERSİN-ADANA ARASINDA TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SİNYALİZASYON PROJESİ SÜRMEKTEDİR” 
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) ve yerleşkelerine Devlet Demir Yolları’nın hattından ’kılçık’ tabir edilen bağlantıların yapılacağını anlatan Vali Güzeloğlu, “Bu noktalarda bulunan üretim alanlarındaki ve OSB içerisine kadar yükün transfer edilmesi, oradan da limana ihracata kadar kendi işletmesinden yüklenmesi konu edilmiştir. Şüphesiz bu durum müthiş bir zenginliği, derinliği ve ekonomik anlamda Mersin’in tercih edilebilirliğini arttıracak bir faktördür. Devlet Demir Yolları’nın Mersin-Adana arasında Türkiye’nin en büyük sinyalizasyon projesi de sürmektedir. Yük taşımacılığında zaman en önemli maliyettir. Zamanı kısaltmadığınız takdirde yarışı ve rekabeti sürdüremezsiniz. Bugün sinyalizasyon el ve insan yönetimindeki dur kalkların istasyonlar arasında otomatik ve merkezi bir sistemle pano üzerinde durmaksızın gerçekleşmesi demektir. Bunun her bir istasyonda kazandıracağı minimum 5 dakikayı 10 istasyonda düşünürsek; bu zaman 50 dakika demektir. Yaklaşık 1 saat. Rekabet çağında dakikaların önemini de düşünürseniz, bu müthiş bir zenginlik ve çok büyük bir avantaj demektir” dedi. 

        Toplantının sonunda MDTO Başkanı Cihat Lokmanoğlu tarafından Vali hasan Basri Güzeloğlu’na Mersin’e yaptığı hizmetlerden dolayı plaket verildi. 19.07.2011





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA