HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Mersin Turizmi için önemli bir proje hayata geçiyor


28 Aralık 2011 Çarşamba 09:41

Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar “ Kruvaziyer limanı, turizm gelirlerinin

 

                       Mersin, Türk turizminde örnek olacak bir projeyi daha hayata geçiriyor. Kruvaziyer turizminden kentimizin yararlanması için, yolcu gemilerinin yanaşacağı rıhtımın yapılması için çalışmalara başlandı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte turistlerin şehir merkezinde para harcaması sağlanacak ve turizm gelirleri, ayakkabı boyayan insanımızdan, küçük esnafımıza k adar, tüm Mersinlilerle yani sokakla paylaşılacak.

                         Mersinliler dünyanın en fazla kazandıran turizm çeşidinden para kazanacak

Türkiye Turizm Stratejisi 2023’te de yer alan halihazırda Trabzon, Kuşadası, Samsun, İzmir, Antalya ve Mersin’de bulunan ve Kruvaziyer gemi kabul eden limanlar yenilenerek genişletilecektir maddesi bu çalışmayla hayata geçiyor. Böylece turizm gelirlerinden büyük küçük bütün girişimcilerimizin yararlanması sağlanacak. Gemilerin yanaşacağı rıhtımın Çamlıbel’de olması da ayrı bir önem arzediyor. Çamlıbel merkez olarak alındığında, Geçmişi y aşatan Geleceğin şehri konsepti hayata geçecek. Kent merkezinde tarihi dokuyu ortaya çıkaracak Tarihi Kent Merkezi Projesi’nin tamamlanmasıyla eski Mersin’in yeniden canlandırılarak turizme kazandırılması da tamamlanacak. Böylece gemiyle Mersin’e gelen konuklar, eski kentin sokaklarında dolaşırken, kent içinde sirkülasyon yaparak, Balık Hali, Hastane Caddesi, Küçük Hamam, Pozcu, Yumuktepe, Göçmen hatta Soli’ye kadar rahatlıkla gezecek ve esnafımızdan alışveriş yapma olanağı bulacak

 

S                Sadece Mersin değil Bölge kazanacak

Çünkü limana inen turistlerin tur programlarına platform olarak uluslararası fuarlarda tanıtım yaptığımız, Tarsus, Antakya ve Silifke’deki kutsal mekanları, Göksu Deltası ve Toroslardaki doğa turizmine, Adana, Antep’teki tarihi, doğal merkezleri de eklenecek. Proje bölgeye çok katmanlı avantajlar sağlamasına örnek vermek gerekirse, Mersin’e kruvaziyer gemilerinin yanaşması demek, tur kapsamında, Ürgüp Göreme’yi gezenlerin çoğalması dolayısıyla yabancı konukları balonla havadan peri bacalarını gezdirmek isteyenlerin müşterilerinin artması demek. Bölgesel işbirliğini geliştirmek açısından Önümüzdeki ay Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu himayesinde gerçekleştirmeyi planladığımız, İnovasyon Forumu’nda Turizmde Bölgesel Kümelenme çalışması bölgenin turizmde işbirliği zeminini oluşturmak adına bu konudaki ilk adımlardan biri olacak.

 

                Kruvaziyer turizminde Mersin’in potansiyeli büyük

MIP Mersin Liman İşletmesi’nin kente kazandırmayı planladığı 600 metre uzunluğunda ve gemiden inen yolcuları tura çıkarmak için aynı anda 60 otobüsün park edebileceği rıhtım projesinde 300 metrelik iki kruvaziyer gemisi aynı anda rıhtıma yanaşabilecek. Bu ölçüler bile projenin büyüklüğünü ortaya koyması açısından son derece önemli. Çünkü, bu konuda uzun yıllardır çalışma yapan İzmir’e, 2010 yılında kruvaziyer gemilerinin yaptığı 141 sefere karşılık 355 bin turist geldi. Mersin’e yapılması planlanan rıhtıma yılın sadece yarısında gemi yanaşması durumunda, yaklaşık 400 gemi gelecek. Bu da yıllık 1 milyon 200 bin turistin kentimize liman yoluyla gelmesi demek. Projenin başlangıç aşamasındaki rakamlar bile Mersin’in taşıdığı potansiyelin büyüklüğünü göstermesi açısından son derece etkileyici.

 

              Yatırımların bütünlüğü için önemli bir örnek

Mersin insanı için önemli bir gelir kaynağı olacak böylesine önemli bir projede Sayın Valimizin verdiği desteğe yürekten teşekkür ederken, ilgili bakanlarımız ve Büyükşehir Belediye Başkanımız’ın da Mersin için çalışması ayrı bir gurur kaynağı. Rıhtım için düşünülen bölgede Sayın Macit Özcan’ın yaptığı çalışmalar özellikle dikkat çekici. Mersin’e kazandırdığı AquaPark, rıhtımla bütünleştiğinde, kentin imajını olumlu yönde etkileyecek. Turizm sektöründe yapılan araştırmalarda, deniz yoluyla kente gelen zengin turistlerin, en çok gelirken ve ayrılırken kentin silüetinden etkilendiği belirtiliyor. Mersin Belediyesi Aquapark ve çevre düzenlemeleri gibi çalışmalarla projenin en büyük destekçilerinden biri halinde.

 

              Bütün projeler ana hedefe giden yolun basamakları

Rıhtım Projesi’nde, şimdilik hedef gemilerin uğradığı liman olsa da, başka alanlardaki yatırımların tamamlanmasının ardından entegrasyon süreci başlayacak. Buna en güzel örnek, Çukurova Havalanı. Çukurova Havaalanı’nın da devreye girmesiyle, Mersin’in kruvaziyer turizminde ana liman olarak yolcu toplanma merkezi olması kaçınılmaz hale gelecek. Bu yüzden Platform olarak havaalanı ile ilgili tezlerimizde, güvenlik, yolcu taşıma kapasitesi gibi unsurların önemini vurguluyoruz.

 

               Mersin için geliştirilen projeler şimdi dünyaya açılmamızı sağlıyor

Bütün bunlar hayal değil çünkü, Valiliğimizin, Belediyelerimizin, sivil toplum örgütlerinin yaptığı projeler, yatırımlar bir bütün olarak Mersin’e artı değer kazandırıyor. Platformumuz adına geliştirilen projeler, bir bütünün parçaları olarak resimdeki yerlerini almaya başladı. Çünkü her kurum’un, her STK’nın yaptığı çalışmaları Turizm Platformu olarak yakından izledik, destekledik.

Örneğin, Üniversitemizin yürüttüğü Engelsiz Üniversite Projesi kent genelinde hayat geçirildiğinde, tur firmalarına turistlerin hiçbir zorlukla karşılaşmadan kenti gezebileceğini, belediye otobüslerine binebileceğini kanıtlayacak. Tarihi Kent Merkezi Projesi’nin tamamlanmasıyla, pazarlama adına önemli bir başarıya imza atacağız. Yolcu çekebilmek için farklılık arayan, bu sebeple gemi bacasına tırmanma duvarı dahi koyan kruvaziyer firmalarına, “Mersin’e uğrayın çünkü konuklarınız, 100 yıl öncesi ile bugünü aynı anda yaşayacak” diyebileceğiz.

 

            Diğer yatırımlarla bütünleşecek

Platformuzun düzenlediği turizm işletmelerinde çalışanlara yönelik kurslarla daha iyi hizmet kalitesi sunacağız. Tarsus Kazanlı’da projesinde yer alan golf sahasında yapılacak turnuvalar, gemiyle gelen golf severlerin ilgisini çekecektir. Narenciye Festivali, havaalanı, yolcu rıhtımı gibi projeler gerçekleştiğinde tur operatörlerinin ajandalarına koyduğu, ilgi çekici organizasyonlardan biri haline gelir. Sonuç olarak tüm bu faktörlerin biraraya gelmesinin, Mersin’in imajı ve turizm gelirlerine olumlu katkı sunması kaçınılmazdır.

 

K                 Karar Mart Ayından önce çıkarsa Miami’deki Fuar’a yetişebiliriz

Yine Türkiye Turizm Stratejisi 2023’te yer alan; “Tanıtım faaliyetleri geliştirilerek, Akdeniz çanağındaki yat ve kruvaziyer turizminden daha yüksek pay alınması sağlanacak ve deniz turizmi ile ilgili yatırımların daha çekici hale getirilmesi sağlanacaktır” öngörüsüyle, rıhtım için gerekli çalışmaların hiçbir olumsuzlukla karşılaşmadan olağan seyrinde devam etmesi sevindirici bir gelişme. Fakat önümüzde önemli bir fırsat var. Adeta Akdeniz Oyunları’ndan önceki en önemli geri sayımımız; Mart 2012’de Birleşik Devletler’in Miami kentinde düzenlenecek olan, Miami Seatrade Show. Rıhtımla ilgili kararla hemen hemen aynı zamana denk gelen bu büyük etkinliği Mersin’in kaçırmaması gerekli. Kararın Mart ayından önce çıkması durumunda, Mersin olarak kruvaziyer sektörünün kalbinin attığı bu fuara projemizle katılıp rıhtımın tamamlanmasını müteakip  gemi hatlarından birini alma şansımız oldukça yüksek. 2010’da 119 ülkeden, 10 bin katılımcının 1000 standla yeraldığı Miami Seatrade, aynı zamanda firmalarla, gemilerin limanlarına uğramasını isteyen turizm bölgelerinin ilişki kurduğu en önemli etkinlik. Mersin Turizm Platformu olarak, Miami Seatrade bizim için prestij konumunda. Çünkü, bölgenize hat açılması için, belirli şartları yerine getirip, proje sunmanız gerekiyor.

 

             A ltyapı yatırımları, Seatrade için en önemli avantajımız

Türkiye Turizm Stratejisi 2023’te de yer alan Ülkemize gelen turistlerin daha uzun süre konaklamalarını sağlamak ve gelen nitelikli turist sayısını arttırabilmek için turizm potansiyeli yüksek bölgelerde, kruvaziyer yolcu taşımacılığına yönelik gereken altyapı ve üstyapının hızla tamamlanarak kruvaziyer limanların turizme açılması sağlanacak hedefi bizim başarımız için önemli bir dayanak noktası. Çünkü, Miami’deki etkinlik için gerekli şartlar arasında, firmanın misafiri olan turistleri taşıyacağınız, yolların güvenliğinden, çevre düzenlemesine kadar bir çok konu bulunmakta. İlgili Bakanlarımızın müjdesini verdiği, yol çalışmaları, trafik sinyalizasyon sistemleri, Antalya yolundaki çalışmalar, çevre ve peyzaj düzenlemeleri, Çukurova Havaalanı’nın yapım kararı Mersin’in sunacağı proje için önemli avantajlar arasında. Umarım Kruvaziyer turizmi için yapılacak rıhtım projesiyle birlikte, tur kapsamına alınma sürecini aynı anda gerçekleşerek Mersin’in geleceğine  için iki güzel çalışma armağan edilebilir. 





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA