HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Mersin Kenti Edebiyat Ödülü şair Ahmet Oktay’a verildi


16 Aralık 2012 Pazar 17:45

MTSO’da düzenlenen törene, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faik Burakgazi, Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdal Kuyucuoğlu, Şair ve Yazar Ahmet Oktay, Yazar Özdemir İnce, Jüri Üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Şair ve yazarlar Metin Cengiz ile Yücel Kayıran’ın, Ahmet Oktay’ın şiirlerini değerlendirdiği törende konuşan Özdemir İnce, “Ahmet Oktay ile 1956’dan bu yana yakın arkadaşız. Oktay’ın çağında yazı yazdığı dergilerde yazmaktan büyük bir onur duydum. Mersin kentinin verdiği ödülü kabul ettiği için de kendisine Mersin kenti ve jüri üyeleri adına teşekkür ediyorum” dedi.

Edebiyatın bir yaşam tarzı olduğunu söyleyen MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi, “Bu yıl altıncısını düzenlediğimiz Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’ne önemli katkılar sunan Valimize ve destek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

2007 yılında, bir kent adına konulan tek edebiyat ödülü olan Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün altıncısını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, “Mersin’i sanatla özdeştiren bu ödülle, yeni bir dünya yaratmaya çalışıyoruz. Bu yolculuğa başladığımız günden itibaren; Bu vizyonu göremeyen, bu işin ruhunu anlayamayan, kendine yabancılaşmış bazı çevrelerce, bize hep şu söylendi: Sizler iş insanısınız, iş dünyasını temsil ediyorsunuz ama sürekli sizi eleştirenlere, sermayeyi kötüleyenlere, zenginleşmeyi olumsuz bir şey görenlere ve hatta sizleri kapitalist ve sömürücü olarak görenlere her yıl ödül veriyorsunuz”. Bu ifadelerin hiç birine katılmadık ve inanmadık. Bizler de bu coğrafyanın, bu iklimin çocuklarıyız. Aynı kökten besleniyoruz. Biriz ve bütünüz. Bizler de, ödüller verdiğimiz değerli sanatçılarımızın karşı çıktığı ve başkaldırdığı; Acımasızlıkların, adaletsizliklerin, sömürülerin, baskıların ve yoksulluğun içinden gelen insanlarız… Yaşar Kemal’in, Fakir Baykurt’un, Orhan Kemal’in anlattığı acılar bizim de acılarımızdır… Tahsin Yücel’in, Nezihe Meriç’in, Osman Şahin’in, Latife Tekin’in, Leyla Erbil’in yüzümüze vurduğu gerçekler, hepimizin gerçekleridir” dedi.

Başkan Aşut, “Ahmet Oktay’ın düşleri bizim de düşlerimiz ve gerçeklerimizdir. Bunun için biz, bir ve bütünüz. Bizi birbirimize bağlayan tutkal, aynı sosyal ve ahlaki değerler tutkalıdır. Verdiğimiz ödüller işte bunların bir teşekkürüdür. Bu ödülleri, sanatçılarımız bizi övsün diye vermiyoruz. Yaptıklarımızı, sadece takdir edenlere de vermiyoruz. Aksine, “büyük yalanı” yüzümüze çarpanlara veriyoruz. Biz bu ödülleri sanatçılarımıza; Yoldan çıktığımızda, bir tokat gibi uyarılarıyla, bizi tekrar doğru yola soktukları için veriyoruz. İşte bugün de Sayın Ahmet OKTAY’a; Düş kurmamızı sağladığı ve içimizdeki devrimi yarattığı için bu ödülü veriyoruz. Sayın OKTAY’a; Kendimizi değiştirmeden başka hiçbir şeyi düzeltemeyeceğimizi bize anlattığı için bu ödülü veriyoruz” ifadesinde bulundu.

Zamanın tanıklığı çerçevesinde karşılıklı etkileşimin gelişmesinde, sanatçıların ve edebiyatçıların önemli bir yeri olduğunu belirten Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Bir şairin ve sanatçının sınırlanabileceğini ve tanımlanabileceğini düşünmüyorum. Çünkü zenginleştirici olmak hür olmayı gerektirir ve her dem uçabilmeyi içerir. Mevlana’nın ’Bir yerden bir yere konmak ve her gün bir yerden bir yere göçmek ne kadar güzel’ dediği gibi konmak ve göçmek arasındaki yolculuk belki sürgün olmayı gerektirir. Sanatçı sürgünü tercih etmiş, gönüllü sürgünlüğünde kendisi ile birlikte çevresini ve o sürgünü yerleşik hale getirmek için değil, sadece takdim etmek için dizelere, yazılara, tuvallere, fotoğraflara hükmetmiş biridir" dedi.

Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün zenginleşerek devam edeceğini vurgulayan Güzeloğlu, bu organizasyonun Türkiye’nin zenginleştiricisi ve geliştiricisi bir kenti olan Mersin’e yakıştığını belirterek MTSO’yu kutladı.

Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu, Özdemir İnce, MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi ve Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut Ahmet Oktay’a ödülünü verdi.

Ödülünü aldıktan sonra bir konuşma yapan Oktay, bu güzel geceyi düzenledikleri için MTSO’nun bütün yöneticilerine teşekkür etti. Oktay, "Burada benim için çok güzel şeyler söylendi. Buna teşekkür edecek kelime bulamıyorum. Bütün yazar ve şair arkadaşlarımın benim yaşıma ulaşmalarını diliyorum ve ödül gecesini onurlandıran herkese de teşekkür ediyorum” dedi.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA