HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Sanatın ticarileşmesine karşı Sanatçılardan skeçli tepki!


6 Ağustos 2013 Salı 09:09

Mersin’de sanatın ticarileşmesi ve tekelleşmesine karşı çıkan sanatçılar hazırladıkları skeçle durumu protesto etti. Geçtiğimiz yıllarda da tiyatro oyunu, eylem, etkinlik ve basın açıklamalarıyla sorunlarını dile getiren sanatçılar, bu sorunun çözülmesi için pek çok yönteme başvurarak, seslerini yetkililere duyurmaya çalışmıştı.

 

Sinema ve tiyatro başta olmak üzere farklı sanat dallarından insanların bir araya gelerek ortaya çıkardığı “Böyyük Belediye” isimli skeç önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak. Mersin’de sanat yapmanın zorluklarına değinilen skeçte, yerel yönetimlerin sanat anlayışı, tiyatrocuların oyunlarını sergileyecekleri sahneleri kullanamamaları, sanatçıların sorunlarını iletecekleri bir kurumun bulunmaması ve sanatçı diye halkın karşısına çıkarılan ‘bankamatik sanatçılar’ gibi konulara değiniliyor.

 Mersin Sinema Derneği ve Mersin Tiyatro Derneği’nin ortak çalışması olan skece, içerisinde Mersin Üniversitesi’nin ilgili fakültelerinden isimlerin de bulunduğu Mersin’deki farklı sanat kurumları da destek verdi. Yasin Korkmaz’ın yazdığı, Deniz Sandalcı’nın Yönettiği ve Müziklerini Gürhan Ötün’ün yaptığı ‘Böyyük Belediye’ skecinde yaklaşık 40 kişi görev aldı. MERSİNEMA Başkanı Gürhan Ötün, sanatçıların kendilerini ifade etmeleri konusundaki yeteneklerine vurgu yaparak, “Sanatçılara engel olanları çok yakında halka göstereceğiz” dedi. 

 Konuya ilişkin açıklama yapan Mersin Sinema Derneği (MERSİNEMA) Başkanı Gürhan Ötün, başta yerel yönetim temsilcileri olmak üzere çok sayıda kuruma yaşanan sorun hakkında bilgi verdiklerini belirtti. Sanatın giderek tekelleştiğine dikkat çeken Gürhan Ötün, kentteki yerel sanat kurumlarının sanat üretemez duruma geldiğini ifade etti. Yerel tiyatroların oyunlarını sergileyecekleri sahnelerden yoksun olduğunu açıklayan Ötün, var olan birkaç sahnenin de fahiş fiyatlarla kiralandığını kaydetti. Mersin’in sanat ve sanatçı yoğunluğu açısından zengin bir kent olduğunun altını çizen Ötün, yerel yönetimlerin bunu göremiyor olmalarına anlam veremediklerini söyledi. Yılda bir-iki kez yapılan popüler konserlerle Mersin’in bir sanat kenti olamayacağını vurgulayan Gürhan Ötün, Mersin’deki sanat toplulukları ve kurumlarının önündeki maddi engellerin kaldırılmasını istedi. Gürhan Ötün, Mersin’in bir sanat şehri olabilmesi için, sanat üretimi yapılan mekanların tüm sanatçılara ücretsiz olarak tahsis edilmesi ve sanatçıların desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

 Kısa süre önce Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde yaptıkları eylemle Belediye Başkanı Macit Özcan ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na seslendiklerini hatırlatan MERSİNEMA Başkanı Ötün, konuya ilişkin bir ziyaret gerçekleştirdiklerine de değindi. Mersin Tiyatro Derneği Başkanı Salih Yıldırım ile birlikte CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ile görüştüklerini belirten Ötün, parti yönetimine, kentte yaşananları ve sanatçıların taleplerini ilettiklerini kaydetti. Sanatın tek elde toplanmasının yarattığı tehlikeyi aktardıklarını ifade eden Gürhan Ötün, CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap’tan “konuyla yakından ilgilenileceği” cevabının aldıkları söyledi.

 Mersinli sanatçıların bu sorun nedeniyle bir araya gelerek ortak hareket etmeye başladıklarını ifade eden Ötün, “Bu sorun çözülene kadar biz eylem ve etkinliklerimize devam edeceğiz. Yüzyıllar boyunca sanatçılar, en zor dönemde dahi kendilerini ifade edecekleri çözümleri yaratmışlardır. Bizlere uygulanan ambargo boyutundaki engellemeler ve talepler, sıradan bir hak ihlalinin ötesine geçmiştir. Mersin’de yaşayan, Mersin’i seven ve Mersin için sanat üretimi yapan biz sanatçılara kimsenin engel olamayacağını belirtiyoruz.” dedi.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA