HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Soli Pompeiopolis kazıları başladı


19 Temmuz 2014 Cumartesi 09:27

Mezitli SoliPompeiopolis Antik Kenti’i gün ışığına çıkarmak amacıyla 16 yıldır devam eden kazı çalışmalarıbaşladı. Tarihi geçmişi M.Ö 700 yılına dayanan SoliPompeiopolis Antik Kent’indeki kazı çalışmaları, Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında Sütunlu Cadde ve SoliHöyük’te2014 yılı kazı sezonunu açtı. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, kazı başkanı ve kazı ekibini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

 

Başkan Tarhan, “antik kenti dünya turizme açaçağız”
 

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, SoliPompeiopolis Antik Kenti,Mezitli’nin Dünya’ya açılan kapısı olacağını belirtti. Tüm herkesin Dünya’nın ortak değeri olan kültürel miraslara sahip çıkması gerektiğinin altını çizen Başkan Tarhan “SoliPompeiopolisDünya’nın en önemli tarihi yerlerinden birisidir.Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı hocam 1999 yılından beri bu çalışmaların başında. Ama gerek bakanlığın maddi desteğinin oldukça zayıf, hatta yok denilebilecek düzeyde olması, gerekse belediyelerin olanaklarının çok sınırlı olması nedeniyle uzun yıllardır fazla bir yol kat edilmedi. Bizim hedefimiz buradaki toprak altında kalmış değerlerin toprak üstüne çıkarılmak ve ortak mirasımızı Dünya’ya tanıtmaktır. Biz buna son derece önem veriyor ve destekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Büyükşehir’inde desteklemesini bekliyoruz. SoliPompeiopolis Mezitli veya Mersin’in değil tüm Türkiye’nin Dünya’ya açılan kapılarından birisi olacaktır. Ben buradan tüm sponsor olabilecek özel kuruluşlarında kazı çalışmalarına destek vermelerini istiyorum”dedi.

Yağcı, “Soli Pompeiopolis önemli bir liman kentidir”
 

Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı,restorasyona yönelik kazı-temizlik çalışmaları hakkında Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’a bilgi verdi. SoliPompeiopolis Antik Kenti’nin Roma döneminde de cazibesini sürdürdüğünü belirtenKazı Başkanı Prof. Dr. Yağcı “Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Mezitli Belediye'sinin desteğiyle sürdürülen SoliPompeiopolis’dekibu yılki çalışmalarımıza başladık.SoliPompeiopolis, Helenistik döneminde yaklaşık 250 bin kişinin yaşadığı önemli bir kenttir. Roma dönemindede bu cazibesini sürdürdü ve önemli bir liman kenti oldu. Doğu Akdeniz’de limanla birleşen ve sütunlu caddesi olan nadir kentlerden birisi. Tabiki kentin şu anda en önemli yerinde ana caddesinde bulunuyoruz. Bu ana caddesinde çıkan buluntular, Roma arkeolojisine çok önemli katkılarda bulunmaktadır. Uzun vadeli bir projedir. Destekler sürdükçe özellikle yerel yönetimlerin desteği arttıkça elbette burada kazılar daha önemli bir ivme kazanacaktır” dedi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, arkeolojik olarak önemli bir liman kenti olan Pompeiopolis’tekikazı çalışmalarının amacının, Sütunlu Cadde ve SoliHöyük’te bulunan dükkânların bodrum katlarını açığa çıkararak kentteki sosyal, ticari yaşamı aydınlatmak olduğunu belirtti.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA