Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, 321 kilometrelik sahil şeridine sahip Mersin’de deniz kirliliğinin önüne geçmek için yürüttüğü çalışmaları ara vermeden sürdürüyor. Türkiye’nin önemli sahillerinden olan Mersin’de, denize bırakılan atıkların insan sağlığı ve çevre üzerine olumsuz etki yaratmasının önüne geçmeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, deniz denetim ekibi botu ile yapılan denetimlere, her hafta farklı zamanlarda havadan denetimi de ekledi.
Büyükşehir Belediyesi, denizlerin taşımacılık ve turizm amacıyla kullanılması, gemiler ve diğer deniz araçlarından oluşan kirlilik, atıkların arıtılmadan denize verilmesi, deniz kazaları sonucu meydana gelen petrol akıntıları, akarsulardan denizlere ulaşan tarımsal atıklar gibi nedenleri mercek altına aldı.
Gemiler konusunda uzman kaptan, mühendis ve yetkili denetçiden oluşan denetim ekibi, hem denizden, hem de havadan denetimlerle Mersin denizinde kirliliğin önüne geçmeyi hedefliyor. Hedefler doğrultusunda çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren ekipler, kirlilik tespit edilen deniz araçlarından numuneler alarak akredite laboratuvarda analizlerini yaptırıyor. Alınan numunelerde kirletici özelliğin tespit edilmesi durumunda, kirletici etkenin ortadan kaldırılması sağlanırken, kirliliğe neden olan sorumlulara da ceza uygulanıyor.
Kirletenler havadan belirlendi
Deniz denetim ekibi, gemilerin evsel atık deşarjı, kirli balast, petrol türevi, sintine basılması, tehlikeli maddeler ve kimyasallarla denizin kirletilmesini önlemek ve ihlalleri belirleyerek gerekli idari yaptırımları uygulamak amacıyla 18 Ağustos 2016 tarihinde ilk havadan denetimini gerçekleştirdi. İlk uçuşta Adanalıoğlu sahilinden Taşucu Limanı’na kadar belirlenen güzergâh doğrultusunda denetime çıkan ekip, gemilerin limana giriş için bekleme yaptığı Mersin Demir Sahası, Mersin Uluslararası Limanı, Çamlıbel Yat Limanı, Susanoğlu Sahili, Kızkalesi bölgelerini inceledi. İkinci uçuşta Mersin Limanı Demir Sahası bölgesinde kirlilik yaptığı tespit edilen bir yük gemisi, havadan fotoğraf ve video ile kayıt altına alınarak Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bildirildi ve kirliliğe neden olan sorumlular hakkında yasal işlem uygulandı.
Başkan Kocamaz: “Geleceğe mirasımız temiz bir Mersin olmalı”
Çevre ve deniz temizliği konusunda yürütülen denetimlerde amacın ceza yazmak olmadığını belirten Başkan Kocamaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bizler Mersin sevdalısı yöneticiler olarak kentimizi gelecek nesillere daha yaşanabilir bir hale getirmek için çalışıyoruz. Bilindiği üzere Büyükşehir Belediyesi olarak tüm birimlerimizle sayısız hizmeti Mersinli hemşehrilerimizle buluşturuyoruz. Bu hizmetler arasında en önem verdiğimiz konulardan birisi de her yönüyle daha temiz bir Mersin yaratmak. Bu doğrultuda gerek faaliyete başlattığımız katı atıktan enerji üretim tesislerimiz, gerekse bertaraf tesislerimiz ile geri dönüşüm konusunda önemli adımlar attık. Bunların yanında hafriyat depolama alanlarını da aktif hale getirerek, her boş arazinin hafriyat yığınları ile kirletilmesinin de önüne geçtik. Son olarak da Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel müdürlüğü 2011/9 Yetki Devri Genelgesi’ne dayanarak deniz yetki alanlarında 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümlerine uyulup uyulmadığının denetlenmesi için yetki devri yapılan kurum olarak deniz denetimlerine de başladık. Bu doğrultuda oluşturduğumuz uzman ekipler, önceden denizden yürüttüğü kirlilik denetimlerini, bundan böyle havadan da yürütmeye başladı. Uzman ekipler, denizlerimizi kirleten nedenleri denetliyor ve anında müdahale ile hem kirliliği engelliyor, hem de kirliliğe sebep olanlara ceza-i işlem uyguluyor. Buradaki amacımız ceza yazmak değil. Amacımız, denizimizi korumak ve 7’den 77’ye herkese çevre dostu olma bilincini aşılamaktır. Büyükşehir Belediyesi olarak deniz kirliliğini önlemeye ve denizimizi korumaya yönelik denetimlerimiz, deniz temizliği, atık alımı ve mavi kart uygulamaları ile ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir. Gelecek nesillere yaşanabilir, sağlıklı bir ortam bırakmak adına kirlilikle mücadeleyi özendirerek, geliştirerek ve halk katılımını sağlayarak denizlerimizin ve kıyılarımızın kirlenmesini önleyeceğiz. Her yönüyle daha yaşanabilir bir kent yaratmak adına çalışmalarımız sürerken, geleceğe bırakacağımız miras ise daha temiz bir Mersin olacak.”